Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του ΣΠΥΡΟΥ ΣΥΨΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που έφυγε από κοντά μας την 1η Ιούλη 1996, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" το συμβολικό ποσό των 10.000 δρχ.

Η σύζυγος Χρυσάνθη και τα παιδιά του

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΥΛΤΣΙΔΗ, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Λευτέρης - Ευαγγελία

* * *

Στις 29 Μάρτη, έγινε το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΑ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αγγελική πρόσφερε 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Δάφνης της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος, και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο.

* * *

Πέρασε ένας χρόνος γεμάτος θλίψη, από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας η ΚΑΤΙΝΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗ,ήσυχη, αθόρυβη, όρθια και γενναία. Αγωνίστρια του λαϊκού κινήματος, αντιστασιακή, η οποία έζησε στην παρανομία στη διάρκεια του Εμφύλιου, Μακρονησιώτισσα και για πολλά χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, έμεινε όρθια ως το τέλος της, πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 100.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που διάβαζε καθημερινά.

Ας τη θυμούνται όσοι τη γνώρισαν.

Η οικογένειά της

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΟΛΓΑΣ ΠΕΡΣΟΠΟΥΛΟΥ,μελών του ΚΚΕ, προσφέρουμε 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Τα παιδιά τους

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΤΗΛΙΚΙΔΗ, δάσκαλου, μέλους του ΚΚΕ, η σύζυγός του Αθηνά Τηλικίδη προσφέρει 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΑΓΛΑΪΑΣ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας στις 22 Απρίλη 1992, προσφέρω 40.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η κόρη της Ελένη

* * *

Ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ,μέλος του ΚΚΕ, που πέθανε στις 3 Δεκέμβρη 1997 σε ηλικία 87 χρόνων, ήταν ΕΑΜίτης στην Κατοχή, από πολύ νωρίς, μετά την Απελευθέρωση απολύθηκε από την Υπηρεσία στο Δασαρχείο, πιάστηκε και φυλακίστηκε στις φυλακές Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης και εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟΒ Αρναίας πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΟΛΓΑ ΚΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ,μέλος του ΚΚΕ από το Βαπερό Κοζάνης, πιάστηκε από τρομοκράτες της ΠΑΟ και βασανίστηκε. Καταδικάστηκε σε θάνατο από Εκτακτο Στρατοδικείο και έκανε στις φυλακές "Αβέρωφ" και Πάτρας.

Πέθανε στις 26 Οκτώβρη 1988.

Ο άντρας της, μαχητής του ΔΣΕ, πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία.

Στη μνήμη τους, η κόρη τους Ελισσάβετ και τα εγγόνια τους Γιώργης, Δημήτρης και Ελβίρα πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ. Για την πατριωτική δράση του, πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε ισόβια. Από το 1961, που αφέθηκε ελεύθερος, βρισκόταν στις πρώτες γραμμές του αγώνα.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελισσάβετ και τα παιδιά του Γιώργης και Δημήτρης και η Ελβίρα Ελευθεριάδου πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο της συζύγου μου ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΥ,στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη της αδελφής μου ΘΕΟΔΩΡΑΣ,που σκοτώθηκε στον Αγιο Βασίλειο Κυνουρίας στη διάρκεια του Εμφύλιου, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς, και 5.000 δρχ. στο"Ριζοσπάστη".

Κωνσταντίνος Παπασαράντος

* * *

Στις 21 Απρίλη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μου συζύγου ΙΩΑΝΝΗ ΡΟΥΣΟΜΑΝΗ.Γεννήθηκε το 1922 στα Κύμινα Θεσσαλονίκης. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων, πέρασε στην ΕΠΟΝ και βγήκε στο βουνό, αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Ηταν υπεύθυνος του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ στα Κύμινα και μέλος της ΑΕ της ΕΠΟΝ. Πήρε μέρος στο πρώτο Παμμακεδονικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ το 1943 στο Καταφύγιο Πιερίας. Τον Ιούνη του 1947 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Στάλθηκε ως ανεπιθύμητος στο Μακρονήσι. Οι σκληρές συνθήκες στο Μακρονήσι, αλλά και οι διώξεις, όταν αφέθηκε ελεύθερος, τον ανάγκασαν να καταφύγει στη Βουλγαρία, όπου έζησε 35 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί βοηθούσε την οργάνωση ΔΟΜΕ του Πλόβντιβ των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων και εργάστηκε στην παραγωγή ως ειδικευμένος ηλεκτρολόγος.

Επαναπατρίστηκε με τη σύζυγό του το 1983 και ζούσε στα Κύμινα ως το θάνατό του.

Πέθανε στις 21 Απρίλη 1995.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός Αναστασία Ρουσομάνη

* * *

Αγαπητή μου μανούλα ΟΛΥΜΠΙΑ.Εσύ μας έδωσες τη ζωή και μας μίλησες για ιδανικά μεγάλα. Εφυγες στα 57 σου χρόνια το Δεκέμβρη του 1949.

Αδερφέ μου ΔΗΜΗΤΡΗ,καπετάν - Ηρακλή, αετέ του αντάρτικου Χορτιάτη. Με τα παλικάρια σου αγωνίστηκες για το διώξιμο των κατακτητών. Η αμοιβή για την πατριωτική δράση σου ήταν βασανιστήρια, φυλακές, Γεντί Κουλέ. Θυμάμαι που έλεγες: Αδερφέ! Πεθαίνω για το λαό, για το ΚΚΕ. Αφέθηκες ελεύθερος και συνέχισες τη δράση σου από τις γραμμές του ΔΣΕ. Χάθηκες στον Εμφύλιο.

Αγαπητή μου ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ,συντρόφισσά μου στη ζωή και στον αγώνα. Σε έχασα πριν από 3 χρόνια. Εφυγες στις 8 Απρίλη 1995. Δε σε ξεχνώ.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη όσων έπεσαν στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 6.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 4.000 δρχ. στο Παράρτημα Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Γιώργος Μπαξιβανάκης, αντιστασιακός

* * *

Στις 19 Απρίλη συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ.Γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Μυλόγουστα Ελασσόνας. Στην Κατοχή, οι Ιταλοί εκτέλεσαν τον πατέρα του για την αντιστασιακή δράση του. Ορφανός από τα 9 χρόνια του, πέρασε πολλές δυσκολίες μαζί με τα δύο αδέρφια του. Στο χωριό του, όπου ζούσε, ήρθε σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1948 και αγωνίστηκε από τις γραμμές του ως το τέλος της ζωής του με συνέπεια.

Μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, από τα τέλη του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δημιούργησε οικογένεια. Εργαζόταν ως οδηγός ταξί.

Επαναπατρίστηκε το 1976 με τη σύζυγο και τα δυο παιδιά του και συνέχισε την αγωνιστική δράση του. Οσοι τον γνώρισαν δεν ξεχνούν τον καλό χαρακτήρα του και την πίστη του στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Χρυσούλα και τα παιδιά του Ζήσης και Αθηνά προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη των αγαπητών μας ΠΑΝΤΕΛΗ Μ. ΚΟΛΙΤΣΑΝΗ, Μακρονησιώτη και ΝΙΚΟΥ Σ. ΚΕΡΑΜΙΤΣΗ, στελέχους του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1946 στην Αθήνα, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Συκεών Θεσσαλονίκης.

Οικογένεια Κολιτσάνη

* * *

Αν και πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο Ν. ΓΙΑΤΡΑΚΗΣ,δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη σκληρή απουσία του. Μπορούμε όμως να τον αισθανόμαστε πάντα δίπλα μας σε κάθε αγώνα που δίνουμε για τα ιδανικά του κόμματός μας, όπως μας δίδαξε με το παράδειγμά του.

Στη μνήμη του και για τους αγώνες του, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" που πάντα τον συντρόφευε 5.000 δρχ.

Η γυναίκα του Ζαχαρούλα Γιατράκη

* * *

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΤΑΪΚΟΥ.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Βαγγέλης Στάικος πρόσφερε 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ,που πέθανε πρόσφατα, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρω 100.000 δρχ. στη ΝΕ Καβάλας.

Φρύνη Κουγιουμτζή

* * *

Ο αγωνιστής ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1921. Στην Κατοχή, από το 1943, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και για τη δράση του κρατήθηκε 4 χρόνια στο Μακρονήι.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Παναγιάς Θάσου για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Η σύζυγός, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Στις 3 Μάη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΚΗΡΑ.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, η οικογένειά του πρόσφερε 20.000 δρχ. στη ΝΕ Καβάλας.

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ από το Πολύστυλο Καβάλας, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1920 και πέθανε στις 7 Απρίλη 1997. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, πολέμησε τους Βούλγαρους κατακτητές στην Ανατολική Μακεδονία.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του πρόσφεραν 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 30.000 δρχ. στη ΝΕ Καβάλας.

* * *

Στις 15 Απρίλη συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ (Τασόγλου), μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδικοχαμένου αδελφού μου, αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΗΠΟΥΛΙΟΥ από το Ροδολείβος, προσφέρω 5.000 δρχ. στη ΝΕ Καβάλας. Ελένη Πετρίδου

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου παιδιού μου ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΥΤΣΛΙΩΤΑΚΗ,προσφέρω στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε με συνέπεια, 10.000 δρχ.

Η μητέρα του Κυριακή Κουτσλιωτάκη

Ο Δήμος, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι και σύντροφοί του, που έφυγε νωρίς και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του, στο ΚΚΕ και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Υπήρξε πρόεδρος και γραμματέας της ΛΑΡΚΟ. Στέλεχος της ΕΣΑΚ, υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σε εκλογικές μάχες.Σάββας Ζευγαρόπουλος, ΚΟΒ Ανω Νέας Σμύρνης

* * *

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου αδελφού μας ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΔΗ,που πέθανε στις 11 Απρίλη 1995.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρουμε 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ"Αγ. Παύλου" - Βάθης.

Ηλίας και Σοφία Ιγνατίδη

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΜΠΟΛΗ και για την ονομαστική του γιορτή, προσφέρω 10.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Δήμητρα Καμπόλη

* * *

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της αγαπημένης μας αδελφής, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΕΛΕΝΗΣ ΒΟΥΡΑΚΗ,αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Δάφνης, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Νίκος και Παναγ. Καφετζής

* * *

Στις 23 Απρίλη συμπληρώνονται 7 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΗ.Για την πατριωτική δράση του φυλακίστηκε στο Γεντί Κουλέ και στου "Παύλου Μελά και εξορίστηκε στα Γιούρα. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μας ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΗ,επίσης αγωνίστριας, προσφέρουμε με τις οικογένειές μας: Ελένη Ναλμπαντίδου, Καλλιόπη Δάτση και Κατερίνα Τσεμεκίδου 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Καρατάσου" για τα 80χρονα του ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ