Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΗΜΕΛ
"Οχι" στην κυβερνητική πολιτική λέει το 75,4% των ψηφοφόρων
  • Το 41,2% των ψηφοφόρων τονίζει πως το ΚΚΕ εκφράζει καλύτερα απ' όλα τα κόμματα τα συμφέροντα όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα
  • Ολο και πιο δυσδιάκριτες οι διαφορές ανάμεσα στην οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
  • Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα η αξιοπιστία των δύο μεγάλων κομμάτων

Τουλάχιστον τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους τάσσονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Το 58,3% πιστεύει ότι στην ουσία δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το 41,2% του συνόλου των ψηφοφόρων πιστεύει ότι το ΚΚΕ είναι το Κόμμα που εκφράζει καλύτερα από όλα τα κόμματα τα συμφέροντα εκείνων που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από το κεφάλαιο "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" της δημοσκόπησης της ΔΗΜΕΛ, που έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της άρχισε από το "Ρ" της προηγούμενης Κυριακής. Από όποια σκοπιά κι αν διαβάσει κανείς τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι έκδηλη η δυσφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό εκείνων που εκτιμά ότι τα τελευταία μέτρα θα επηρεάσουν αρνητικά το βιοτικό τους επίπεδο.

Τα αποτελέσματα αυτού του μέρους της έρευνας αποκτούν μεγαλύτερη σημασία στο φόντο των ερωτωαπαντήσεων που αφορούσαν την πορεία του μαζικού κινήματος, όπου το 62,2% των ψηφοφόρων απάντησε ότι "η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να αντιδράσουμε".

Ανάμεσα στα κύρια χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων αυτού του κεφαλαίου της δημοσκόπησης μπορεί να διακρίνει κανείς:

  • Τουλάχιστον το 75,4% των ψηφοφόρων δίνει αρνητική γνώμη για το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αποδεικνύοντας την όλο και μεγαλύτερη απόρριψη που έχουν οι αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ακόμα και το 57,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν έχει να πει καλό λόγο για την κυβερνητική πολιτική.
  • Τη μεγάλη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ανεξάρτητα από το κόμμα που προτίμησαν να ψηφίσουν στις εκλογές του 1996.
  • Τον ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν στο κυβερνών κόμμα όχι μόνο το σύνολο των ψηφοφόρων, αλλά και οι δικοί του ψηφοφόροι. Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους κρίνουν πως είναι δυνατόν να υπάρξει και νέα υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ενώ το ίδιο ποσοστό είναι, περίπου 40%, για τους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων (περίπου 80%) εκτιμούν πως η υποτίμηση της δραχμής ήταν "αρνητική" και "μάλλον αρνητική" απόφαση.
  • Το 77,6% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι η υποτίμηση της δραχμής θα επηρεάσει "αρκετά" και "πολύ" τη ζωή του.
Γαλαζοπράσινη σύγκλιση
  • Ολο και πιο δυσδιάκριτες γίνονται οι διαφορές που έχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Ενδεικτικά το 58,3% του συνόλου των ψηφοφόρων εκτιμούν ότι οι διαφορές αυτές ή δεν υπάρχουν καθόλου (33,6%) ή είναι πολύ μικρές (24,7%). Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν για τη σύγχυση και την ασάφεια που υπάρχει στα ιδεολογικοπολιτικά όρια ανάμεσα στα δύο κόμματα. Η σύγχυση αυτή έχει δύο πλευρές. Η μία αφορά την κρίση ταυτότητας που διέρχεται η ΝΔ, εξαιτίας του περιεχομένου της πολιτικής που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ από την άλλη, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, από όλο και περισσότερους ψηφοφόρους διαπιστώνεται η πρακτική εφαρμογή δεξιάς πολιτικής. Το γεγονός αυτό σε αντιδιαστολή με την περιβόητη κεντροαριστερά και τους στόχους των εκσυγχρονιστών, σε συνδυασμό με την πρακτική της ηγεσίας του ΣΥΝ, είναι φυσικό να επιφέρει σύγχυση και αντιφάσεις όχι μόνο στους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και σε αυτούς τους ΣΥΝ.
Κόμματα και κοινωνικές ομάδες

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που αναφέρονται στις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων για το ποιο κόμμα εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντα των διαφόρων κοινωνικών - εισοδηματικών ομάδων. Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν πως για ορισμένα τουλάχιστον ζητήματα δεν είναι εύκολο να κοροϊδέψουν οι λογής - λογής διαμορφωτές της κοινής γνώμης τους εργαζόμενους της χώρας. Ετσι παρά τις όποιες αποκλίσεις μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων για το ποιος από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοεισοδηματιών και εκείνων που έχουν μεσαία εισοδήματα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων τονίζει και ταυτίζεται με την άποψη ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων τα εκπροσωπεί και τα εκφράζει καλύτερα από όλους το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ