Κυριακή 10 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντάθηκε η εισαγωγική διείσδυση

Ενώ το 1987 οι ελληνικές εξαγωγές κάλυπταν το 38,6% της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων από την ΕΕ των "15", το ποσοστό αυτό έπεσε πέρσι στο 18,2%...

Αποκαλυπτικά, για το πόσο επιβλαβής για την ελληνική οικονομία, αποδείχτηκε η ένταξη και η μονομερής πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα της ΕΟΚ (σήμερα ΕΕ), είναι και τα παρακάτω στοιχεία που επεξεργάστηκε ο "Ρ" και δείχνουν την εισαγωγική διείσδυση. Οπως, λοιπόν, προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία του πίνακα, στην τελευταία δεκαετία είχαμε ένταση της εισαγωγικής διείσδυσης από όλες της χώρες - μέλη της ΕΕ, εκτός από την Ιρλανδία, με την οποία η σχέση εισαγωγών - εξαγωγών παρουσίασε βελτίωση.Στην ουσία δηλαδή, αντί τα ελληνικά προϊόντα να βρουν διέξοδο στη... μεγάλη αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 250 εκατ. κατοίκων (το 1981) και πάνω από 300 εκατομμύρια σήμερα, αποδείχτηκε το αντίθετο. Η ελληνική αγορά των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων αποδείχτηκε μεγάλη, για να απορροφήσει τις αυξανόμενες εισαγωγές προϊόντων από τις 15 χώρες - μέλη της Κοινότητας και η μεγάλη αγορά της ΕΕ πολύ μικρή για να απορροφήσει τα ελληνικά προϊόντα.

Η εισαγωγική διείσδυση, που προκύπτει κυρίως από την εξέλιξη της σχέσης εισαγωγών προς εξαγωγές, εντάθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες! Από 38,6% που ήταν το ποσοστό κάλυψης εισαγωγών με εξαγωγές το 1987, έπεσε πέρσι στο 18,8%.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η εισαγωγική διείσδυση από τις εξής χώρες της ΕΕ:

  • Την Πορτογαλία - οι εισαγωγές πορτογαλικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 399,8% και το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από εξαγωγές έπεσε στο 18,2% (από 52,8% το 1987).
  • Την Ισπανία - οι εισαγωγές ισπανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 375,5%, με συνέπεια το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από εξαγωγές ελληνικών προϊόντων να πέσει από 32,6% στο 8,8%!
  • Την Αγγλία, που το ποσοστό αύξησης των εισαγωγών έφτασε το 188,4%.
  • Την Ιταλία, καθώς οι εισαγωγές ιταλικών προϊόντων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 169,1% και το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών με τις ελληνικές εξαγωγές έπεσε από το 56% στο 14,1%.
  • Το Βέλγιο και Λουξεμβούργο, όπου το ποσοστό αύξησης των εισαγωγών έφτασε στο 147,8% και το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα έπεσε από 26,1% το 1987 μόλις στο 8,7%.

Η αυξανόμενη εισαγωγική διείσδυση, μας δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότιτα εισαγόμενα εμπορεύματα εκτοπίζουν από την εγχώρια αγορά (δηλαδή τα ράφια των σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων) τα ομοειδή ελληνικά. Δεύτερον, ότι επειδή οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν στάσιμες ή και μειώνονται, μεγαλώνουν οι ανάγκες για εξωτερικό δανεισμό και άρα μεγαλώνει η οικονομική εξάρτηση της χώρας από τα ξένα κέντρα. Αν για παράδειγμα το 1987 με τις εισπράξεις από ελληνικές εξαγωγές ξεπληρώναμε το 38,6% της αξίας των εισαγόμενων και δανειζόμαστε το υπόλοιπο 61,4%, το 1997 οι ελληνικές εισαγωγές αρκούσαν για την εξόφληση μόλις του 18,8% των εισαγωγών και τα υπόλοιπα τα 81,2% τα καλύπταμε με εξωτερικό δανεισμό!

Η ίδια εξέλιξη, δείχνει επίσης, ότι ο εκτοπισμός των ελληνικώναπό τα εισαγόμενα κοιναγορίτικα προϊόντα, οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη μείωση της εγχώριας παραγωγής (βιομηχανικής και αγροτικής) και σταδιακά στην αύξηση της ανεργίας, αλλά και των πτωχεύσεων, κυρίως μικρομεσαίων παραγωγικών επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ