Κυριακή 10 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η ΕΟΚ και η λιτότητα κάνουν... κακό στα ελλείμματα

Στην τελευταία δεκαετία (1987-1997), που εφαρμόζονται "γαλαζοπράσινες" πολιτικές λιτότητας για τους εργαζόμενους, το εμπορικό έλλειμμα Ελλάδας με την ΕΕ των "15" υπερδιπλασιάστηκε

Πριν είκοσι χρόνια και κάτι μήνες, ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για την παραγωγική υποβάθμιση της Ελλάδας και την αυξανόμενη οικονομική εξάρτησή της από το εξωτερικό. Βλέποντας τα ελλείμματα του ισοζυγίου να αυξάνονται αλματωδώς, ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ είχε επισημάνει πως οι Ελληνες "καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε". Η δήλωσή του αυτή αποτελούσε προάγγελο για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει σφιχτή εισοδηματική πολιτική, για να συμπιέσει την κατανάλωση με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων (η παράταξή του θεωρούσε υπεύθυνους για την υπερκατανάλωση τους εργαζόμενους).

Από το 1997 μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα εφαρμόζονται παραλλαγές πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας - σε "γαλάζιο" η "χρώμα" - με διάφορα επιχειρήματα και προσχήματα που επικαλούνται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ενα από αυτά τα επιχειρήματα ήταν και τα μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου. Φτάνει μόνο να θυμίσουμε ότι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση του "παλιού" ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε στη διετία 1985-1987 το διετές πρόγραμμα λιτότητας (που κατάρτισε ο καθηγητής Γ. Σπράος και άλλοι στενοί συνεργάτες και φίλοι του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας και σήμερα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη) ήταν τα εκρηκτικά ελλείμματα του ισοζυγίου.

Ομως, τα προβλήματα του ισοζυγίου δεν αντιμετωπίστηκαν. Αντίθετα, αξιοποιήθηκαν και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σαν άλλοθι, για να δικαιολογούν την εμμονή τους στην εφαρμογή πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας, χωρίς ημερομηνία λήξης. Στα 16 χρόνια και κάτι μήνες, που πέρασαν από την ημερομηνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, τα προβλήματα του ισοζυγίου παραμένουν άλυτα. Η εμπειρία των τελευταίων 16 ετών διέψευσε τις προσδοκίες εκείνων που υπεραμύνονταν της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα ελληνικά προϊόντα θα βρουν διέξοδο στη μεγάλη αγορά των 300 εκατομμυρίων κατοίκων της Ευρώπης και άρα θα δοθεί ένα τέλος στα μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου.

Αδιάψευστο μάρτυρα, για την αρνητική συμβολή που είχε τόσο η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (σήμερα Ευρωπαϊκή Ενωση) όσο και η εφαρμογή πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας (που επεξεργάζονται τα επιτελεία των πολυεθνικών και συνιστά στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ το Διευθυντήριο των Βρυξελλών), αποτελούν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ". Μια απλή ανάγνωση αυτών των στοιχείων πείθει και τον πιο άσχετο ότι όλοι οι δείκτες του Ισοζυγίου Εμπορικών Συναλλαγών Ελλάδας - ΕΕ χειροτέρευσαν σε βάρος της Ελλάδας και μάλιστα δραματικά. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ μειώθηκαν, οι εισαγωγές κοιναγορίτικων προϊόντων στην Ελλάδα αυξήθηκαν και το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας απέναντι στις 15 χώρες - μέλη της Κοινότητας αυξήθηκε κατά 2,5 φορές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ