Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Τιμωρία, διάλογος και ειρήνη" αλά αμερικάνικα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Κρατώντας τη "ράβδο" των κυρώσεων και προβάλλοντας την "ευκαιρία" των διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ επιχειρούν, για μία ακόμη φορά, την προώθηση της δικής τους "ειρήνης" στο Κοσσυφοπέδιο. Την ίδια στιγμή, ο άμεσος αποδέκτης όλων αυτών, το Βελιγράδι, βλέπει κάποια "σύννεφα" στις σχέσεις με το Μαυροβούνιο και τον πρωθυπουργό της γείτονος Αλβανίας, Φάτος Νάνο, να προτείνει την ύπαρξη του Κόσσοβου ως τρίτου μέρους της Νέας Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας...

Η απειλή των νέων οικονομικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου πήρε υπόσταση, το περασμένο Σάββατο, στη συνάντηση των αξιωματούχων της "Ομάδας Επαφής" στο Λονδίνο. Ολοι, πλην Μόσχας, αποφάσισαν το "πάγωμα" της εισροής ξένων επενδύσεων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Την ίδια πολιτική ανακοίνωσαν πως θα υιοθετήσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Καναδάς. Ως πρόφαση για τη λήψη νέων κυρώσεων στάθηκε η άρνηση της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας να δεχτεί την ξένη μεσολάβηση στο τραπέζι των μελλοντικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων αξιωματούχων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για το μέλλον της επαρχίας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι νέες κυρώσεις προκάλεσαν τη μήνι του Βελιγραδίου.

Ετσι, ενώ οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων του Κόσσοβου καλωσόρισαν τις κυρώσεις του Λονδίνου ως νέα τιμωρία του Βελιγραδίου, η σερβική κυβέρνηση υποστήριζε ότι και αυτό το μέτρο θα ενθαρρύνει περαιτέρω τους αυτονομιστές της σερβικής επαρχίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ζίβοραντ Ζοβάνοβιτς, αποκάλεσε τις κυρώσεις "αντιπαραγωγικές και αθεμελίωτες", επειδή δουλεύουν προς όφελος "των εθνικιστών Αλβανών ηγετών που δεν έχουν καταδικάσει τη βία"! Απ' την άλλη, κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Μιλόσεβιτς ότι έχει πατήσει το κουμπί της καταστροφής, ωθώντας τη χώρα στην καταστροφή, ενώ επέκριναν τη Δύση για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η άρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να υιοθετήσει την πολιτική των νέων κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπλάγκογιε Χατζίνσκι δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει μόνο το εμπάργκο όπλων όχι όμως και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Γιουγκοσλαβία.

Πάντως, οικονομικοί παράγοντες στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι με τις νέες κυρώσεις δεν πρόκειται να καταρρεύσει το κράτος, αλλά θα μειωθούν οι εξαγωγές και η παραγωγή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Οι επισκέψεις Χόλμπρουκ και Γκέλμπαρντ στο Βελιγράδι

Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ έφτασαν χτες το μεσημέρι στο Βελιγράδι, επιχειρώντας, για μία ακόμη φορά, να πείσουν τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί διεθνή διαμεσολάβηση για το Κοσσυφοπέδιο.

"Επιστρέφουμε στο Βελιγράδι για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και να διαπιστώσουμε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συμβάλουν στην ειρήνη στην περιοχή, όπως το κάναμε με αποφασιστικό τρόπο στη Βοσνία πριν από δυόμισι χρόνια" δήλωσε ο Χόλμπρουκ, λίγο πριν αναχωρήσει για τη σερβική πρωτεύουσα.

Η εντύπωση που δημιουργείται σε ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους είναι ότι οι δυο Αμερικανοί αξιωματούχοι, λόγω της επίσημης απόρριψης από τη Σερβία της διεθνούς μεσολάβησης για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, θα επιχειρήσουν με τις μεμονωμένες επαφές Σέρβων αξιωματούχων και Αλβανών ηγετών να υποκαταστήσουν το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράζοντας παράλληλα το αμερικανικό ενδιαφέρον για την επίλυση της κρίσης με "ειρηνικά και πολιτικά μέσα"...

Οι νέες δηλώσεις Νάνο

Η σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να γίνει η τρίτη συνιστώσα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε προχτές σε συνέντευξή του σε γιουγκοσλαβική εφημερίδα ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο.

Στη συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Danas",του Βελιγραδίου, ο Φάτος Νάνο υποστηρίζει ότι μία τέτοια αλλαγή στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα εκτόνωνε την κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι αλβανικής εθνικότητας.

Ο Νάνο προσέθεσε ότι η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με τις άλλες δύο συνιστώσες της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας - τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

"Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για την ανάληψη δράσης προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η σερβική πολεμική μηχανή αναπτύσσεται" υποστήριξε ο Φάτος Νάνο στη συνέντευξή του, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Αλβανία έχει εμπλακεί στη διοχέτευση όπλων στους αυτονομιστές του Κοσσυφοπεδίου.

"Σύννεφα" στις σχέσεις Ποντγκόριτσα - Βελιγραδίου

Ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου δήλωσε χτες πως το φιλο-δυτικό κόμμα του θα επιδιώξει την ανατροπή του Γιουγκοσλάβου Προέδρου μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 του Μάη.

Μιλώντας στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην πόλη Μπούντβα, ο Σβέτοζαρ Μάροβιτς κατηγόρησε τον Μιλόσεβιτς για "ξενοφοβικές πολιτικές και αντιμετώπιση του στρατού σαν προσωπική του περιουσία"!

"Είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία" είπε ο Μάροβιτς, υποσχόμενος σιβυλλικά να μην επιτρέψει στη χώρα του να εξαρτάται από τον Μιλόσεβιτς!"Δε θα πεθάνουμε για το Κόσσοβο", κατέληξε ο Μάροβιτς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτείνονται ξανά οι μάχες, ο Μιλόσεβιτς προτείνει νέες εκλογές (1998-09-09 00:00:00.0)
Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης (1998-07-21 00:00:00.0)
Διπλωματική "κινητικότητα" (1998-06-24 00:00:00.0)
Αναμενόμενες οι νέες κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου (1998-05-02 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική παρουσία στη μεθόριο με το Κόσσοβο, ζήτησε ο Νάνο (1998-04-30 00:00:00.0)
Τα Τίρανα υποστηρίζουν τη βία, αλλά θα ...τιμωρηθεί η Σερβία (1998-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ