Κυριακή 17 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ακινησία του τρένου και η λεηλασία του πλούτου
  • Στη συνδρομή του συμβούλου που βοήθησε στο ξεπάστρεμα δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της ΓΛΔ, κατέφυγαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ για να υπερασπίσουν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας
  • Ανατριχιαστικά στοιχεία και αριθμοί για το μέγεθος της λεηλασίας της περιουσίας που επί δεκαετίες συσσώρευε ο λαός της Ανατολικής Γερμανίας

"Το τρένο της ιστορίας έμοιαζε να έχει ακινητοποιηθεί για πολλά χρόνια σε κάποιον σταθμό. Ο κόσμος φαινόταν να έχει χωριστεί για πάντα σε Ανατολή και Δύση". Μ' αυτά ακριβώς τα λόγια ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Κλάους Πέτερ Ουίλντ και αμέσως μετά συνέχισε: "Τα τελευταία χρόνια το τρένο της ιστορίας τρέχει με εκπληκτική ταχύτητα. (...). Η σοβιετική αυτοκρατορία έχει πια διαλυθεί. (...) Σε όλο τον κόσμο δημιουργούνται νέοι οργανισμοί που προετοιμάζουν το έδαφος για τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο".

Η ομιλία έγινε την Τρίτη που μας πέρασε και αφορούσε το θέμα των... ιδιωτικοποιήσεων. Ο εν λόγω παράγοντας είναι ειδικός σύμβουλος για τις αποκρατικοποιήσεις στη Γερμανία και μετακλήθηκε στην Αθήνα από το ΣΕΒ, προκειμένου να μεταφέρει - στη σχετική ημερίδα του ΙΟΒΕ - την πείρα από το σάρωμα των περιουσιακών στοιχείων της ΓΛΔ μετά το 1990. Το γεγονός ότι από το πρώτο δευτερόλεπτο της ομιλίας επιδίωξε να δώσει το ακριβές στίγμα της σκέψης του - της άποψης του πολυεθνικού κεφαλαίου, δηλαδή - συνδέοντας το υπό εξέταση θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με τη λογική της "ιστορικής ακινησίας", που υποτίθεται πως υπήρχε λόγω της ύπαρξης της σοσιαλιστικής κοινότητας, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό. Χαρακτηριστικό για τον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο όλοι οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων, σχεδόν εκδικητικά, λένε στους λαούς "τώρα, ήρθε η σειρά μας". Το θέμα, για όλους τους, είναι απλό. Από τη στιγμή που ανατράπηκε το οικονομικοκοινωνικό σύστημα, όπου ο δημόσιος - κοινωνικός τύπος ιδιοκτησίας αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο, οι κανόνες του παιχνιδιού που ίσχυαν μέχρι τότε, αλλάζουν. Ουδείς πλέον δικαιούται να αναπτύσσει προβληματισμούς βάσει των οποίων είναι δυνατόν στην "απελευθερωμένη" τώρα κοινωνία του κεφαλαίου να αμφισβητείται ο μονόδρομος των ιδιωτικοποιήσεων. Πολύ περισσότερο είναι ανεπίτρεπτο, πολιτικά και ιδεολογικά, να διατυπώνονται ενστάσεις και - ακόμα χειρότερα - να υπάρχει αντίδραση και αντίσταση στην πορεία αυτή. Η ένταση της ιδεολογικοπολιτικής τρομοκρατίας των λαών και η προσπάθεια θεμελίωσης της κοινωνικοπολιτικής ομοιομορφίας στα πλαίσια των ιδεολογημάτων και των σκοπιμοτήτων της άρχουσας τάξης είναι δεδομένη. Εμείς, με αφορμή την ημερίδα "Η απομυθοποίηση της αποκρατικοποίησης", απλά τα καταγράφουμε και ο καθένας μπορεί επ' αυτών να βγάλει τα συμπεράσματά του. Συμπεράσματα πάντως που σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να κινούνται έξω από την ανάλυση του ρόλου που κάθε φορά παίζουν οι γενικότεροι συσχετισμοί δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και των συνεχών ανανεούμενων επιδιώξεων του κεφαλαίου για την προσαρμογή των συσχετισμών αυτών στα μέτρα του. Επιδιώξεις και σχέδια στο επίκεντρο των οποίων ήταν ανέκαθεν η με κάθε τρόπο υπονόμευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, προκειμένου το μονοπωλιακό κεφάλαιο και η διεθνής ολιγαρχία να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους, μέσα από το βίαιο ξαναμοίρασμα των αγορών του κόσμου.

Η ουσία και το περιεχόμενο των ιδιωτικοποιήσεων στη Γερμανία, από το 1990 και μετά, αφορούσε μια πορεία πλήρους ανατροπής συγκεκριμένων παραγωγικών σχέσεων, στα πλαίσια των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία του παραγωγικού δυναμικού ανήκε στο κράτος. Από αυτή την άποψη δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο με τη μανία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στη χώρα μας, ούτε μπορούν να γίνουν σοβαρές συγκρίσεις. Αυτό βέβαια καθόλου δεν εμπόδισε τους εκπροσώπους του ΣΕΒ να αναδείξουν σε κύριο ξένο ομιλητή της ημερίδας τους τον Κλάους Πέτερ Ουίλντ. Το αντίθετο μάλιστα. Με δεδομένο ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων συναντά στην Ελλάδα του 1998 αντιδράσεις, εκείνο που σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν ήταν το "λογικό σχήμα" ότι αφού στην ίδια τη Γερμανία έγιναν όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά που διαφήμισε ο Ουίλντ, είναι ανόητο, ανούσιο και ανώφελο να γίνεται στη χώρα μας λόγος για προστασία της κρατικής περιουσίας.

Πάντως φαίνεται να αξίζει τον κόπο να σταχυολογήσει κανείς τα "επιτεύγματα" του Φορέα Ιδιωτικοποιήσεων της "Treuhandanstalt", όπως τα παρουσίασε ο Κλάους Πέτερ Ουίλντ. "Ο ρόλος του φορέα, είπε, ήταν να ιδιωτικοποιεί το 100% των επιχειρήσεων και τίποτα λιγότερο" και ιδού τα επίσημα αποτελέσματα του "έργου" του (οι αναφορές είναι σχεδόν κατά λέξη):

  • 6.500 εταιρίες και
  • 8.000 τμήματα ή στοιχεία του ενεργητικού επιχειρήσεων πουλήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές.
  • 4.300 εταιρίες και τμήματα εταιριών επαναϊδιωτικοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους.
  • 25.000 επονομαζόμενες μικρές επιχειρήσεις, όπως μαγαζιά σε δρόμους, φαρμακεία, εστιατόρια, κινηματογράφοι, βιβλιοπωλεία και άλλα, ιδιωτικοποιήθηκαν γρήγορα και με τρόπο σχετικά άτυπο.
  • 45.000 ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιέλθει στο κράτος δόθηκαν ξανά σε ιδιώτες.
  • 3.700 επιχειρήσεις έκλεισαν επηρεάζοντας άμεσα 400.000 εργάτες.
  • "Πολύ συχνά αυτές οι επιχειρήσεις έγιναν θυγατρικές ξένων εταιριών και υπάρχουν πλέον πολύ λίγες εταιρίες που έχουν την έδρα τους στην Ανατολική Γερμανία".

Οι στεγνοί αριθμοί δείχνουν με τον τρόπο τους το μέγεθος της λεηλασίας που επήλθε μετά την απορρόφηση της ΓΛΔ από τα κεφάλαια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ομως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να απεικονίσουν την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο λαός της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Αλλωστε, η κατάσταση των λαών στις χώρες αυτές μόνο στις πολύ γενικές του γραμμές ξεπερνούν τα κρατικά σύνορα, αφού τα αυστηρά ελεγχόμενα από το διεθνές κεφάλαιο "ειδησεογραφικά" πρακτορεία, μοναδικό τους μέλημα έχουν να αναδεικνύουν και να προπαγανδίζουν τις... θετικές πλευρές από την ανατροπή της "αυτοκρατορίας του κακού" και την "αποκατάσταση της ελευθερίας" στις χώρες της σοσιαλιστικής κοινότητας. Ενα στοιχείο ωστόσο, που, για δικούς του λόγους είπε ο Ουίλντ, είναι άκρως ενδιαφέρον: Η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων "εξασφάλισε" από τους νέους ιδιοκτήτες - και όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται στα χαρτιά - "εγγύηση για μόνο 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας", ενώ ο αριθμός των εργαζομένων "αντιστοιχεί σε 4.000.000 Ανατολικογερμανούς εργάτες κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού στην ίδια βιομηχανία"...

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ