Κυριακή 17 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο καλλιτέχνης πρέπει να 'χει πολιτική συνείδηση

Συζήτηση με την πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αλλά και πρόεδρο στο "Σπίτι του ηθοποιού", Αννα Φόνσου

Μπορεί το νεοσυσταθέν ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) να ξεκίνησε με μηνύσεις, συλλήψεις και αντισυνδικαλιστικές συμπεριφορές μελών του (Δ. Παπαγιάννης), που καταδικάστηκαν από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, όπως λέει η πρόεδρος του ΣΕΗ,Αννα Φόνσου, "είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας, τιμώντας την ψήφο που μας έδωσαν και συνεχίζοντας τον διεκδικητικό ρόλο, που οφείλει να έχει ένα σωματείο. Ενα σωματείο 80χρονο που πρέπει να σκύβει πάνω από τα προβλήματα του κλάδου, που σήμερα είναι πολλά και ιδιότυπα, λόγω της αλλαγής των συνθηκών".

-Δύσκολος ο ρόλος της προέδρου του σωματείου,δεδομένου ότι έχετε αναλάβει και έναν άλλο δύσκολο ρόλο της προέδρου του Σπιτιού του Ηθοποιού;

- "Θα σας πω κάτι που μου είπε ο πατέρας μου όταν βγήκα πριν 39 χρόνια στο θέατρο. Δε θα ήθελα να σε δω ρωθυπουργό, αλλά θα ήθελα να σε δω πρόεδρο του Σωματείου ηθοποιών, γιατί εκεί μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με το πάθος που έχεις για το θέατρο. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Είναι στο χαρακτήρα μου να είμαι αυστηρή, αλλά και να βγάζω το φίδι από την τρύπα, γιατί δεν έχω τίποτε να κρύψω, που να είναι ύποπτο. Ανήκω στο χώρο του ΚΚΕ και το λέω πάλι, γιατί εκεί εκφράζομαι, γιατί μέσα από τις γραμμές του μπορώ να παλέψω για το δίκιο των ανθρώπων και κατ' επέκταση και για το δίκιο των ηθοποιών και αυτό μου δίνει δύναμη".

Πολλά τα οράματα - νέοι αγώνες

- Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα επιδιώξετε από τη θέση αυτή;

- Εχω οράματα για το ΣΕΗ και θέλω να μου δώσουν λίγο χρόνο οι συνάδελφοί μου να τους το αποδείξω, όπως έκανα και για το Σπίτι του Ηθοποιού. Το πρώτο πράγμα που έχω σαν στόχο είναι να επιδιώξουμε σαν σωματείο να πολλαπλασιαστούν τα μέλη μας.Αρχίζουμε σύντομα τις εργασίες, ώστε να λειτουργήσει στο κτίριο της Μνησικλέους ένα Εργαστήρι, που θα μπορούν οι ηθοποιοί να κάνουν φιλολογικά απογεύματα. Είναι ένα πολύ όμορφο κτίριο, που μας παραχώρησε το ΥΠΠΟ και θα λειτουργήσει ένα εργαστήρι ηθοποιών, όπου επίσης θα φιλοξενεί ξένους συναδέλφους μας. Θα διεκδικήσουμε και ένα άλλο κτίριο που μας ανήκει, ενώ διαπραγματεύομαι ένα χώρο κοντά στην Επίδαυρο, που θα γίνει καλλιτεχνούπολη και οι ηθοποιοί θα μπορούν να αγοράσουν οικόπεδα σε χαμηλές τιμές και με δόσεις. Ενα από τα πιο σημαντικά, όμως, ζητήματα που αφορούν στην περιφρούρηση του επαγγέλματός μας είναι η επαναφορά της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού.Κάποτε με είχαν κατεβάσει από τη σκηνή, γιατί δεν είχα άδεια. Εδωσα στα εξαιρετικά ταλέντα και πέτυχα πρώτη και πήγα στη σχολή Ροντήρη και τελείωσα σπουδές, ενώ έπαιζα παράλληλα. Και η παράταξή μας τότε ψήφισε την κατάργηση της άδειας, όμως οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και έπρεπε να γίνει. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν πάρει έναν άλλο δρόμο και είναι αναγκαία η άδεια. Σήμερα, φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι σχολές. Εχουν γίνει σαν τα κομμωτήρια, σε κάθε γωνιά και μια σχολή. Πρέπει να περιφρουρήσουμε το επάγγελμά μας. Να μην μπαίνουν οι γυμνάστριες, τα μανεκέν ή όποιος έχει γνωστό τον θεατρώνη. Μακάρι να είναι και οι γυμνάστριες και τα μανεκέν, αλλά αφού περάσουν από σχολή. Υπάρχουν κι άλλα θέματα. Θα βάλω ζήτημα, ώστε να κληροδοτείται η σύνταξη σε συζύγους, παιδιά ή κοινωφελή ιδρύματα.

Πρέπει να υπογράψουμε γρήγορα τις συμβάσεις με την Πανελλήνια Ενωση Ελεύθερου Θεάτρου και τα κρατικά θέατρα, ενώ πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στα ΔΗΠΕΘΕ, τα οποία πρέπει να τα αξιοποιούμε, όχι να τα υποβαθμίζουμε.Για παράδειγμα, η ανανέωση συμβολαίων των καλλιτεχνικών διευθυντών για τρία χρόνια, που έγιναν μυστικά, χωρίς να προκηρύξουν διαγωνισμό, πιστεύω ότι είναι άκυρο. Θα μου πεις, αφού το υπέγραψε ο υπουργός τι μπορούμε να κάνουμε; Πρέπει να πάρουμε μέτρα για την ανεργία, ενώ το σωματείο πρέπει, με κάθε τρόπο να προστατεύει, τους νέους ηθοποιούς.Θα ξαναφτιάξουμε με τη μορφή Εταιρικού θιάσου το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη,που θα παίζουμε και αν δουλεύουμε θα τρώμε, αν δε δουλεύουμε δε θα τρώμε. Θα παλέψουμε, η συλλογική σύμβαση που ισχύει για τα κρατικά να ισχύσει και για το ελεύθερο θέατρο.Οι ηθοποιοί του ελεύθερου μοιάζουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Για παράδειγμα για κάθε παιδί στο ελεύθερο θέατρο δίνουν επίδομα 6.000 δρχ. και τώρα με προσαύξηση θα πάει 8.000 δρχ., ενώ στα κρατικά θέατρα παίρνουν 15.000 δρχ. Θέλω λίγο χρόνο. Δεν πιστεύω στα πολλά λόγια, αλλά στις πράξεις και αυτό νομίζω ότι το έχω αποδείξει. Τα λόγια τα έκανα πράξη.

- Πράγματι, το Σπίτι του Ηθοποιού μετά από πολλά χρόνια αγώνα γίνεται πραγματικότητα. Η δημοπρασία πήγε ανέλπιστα καλά. Συγκεντρώθηκαν 76 εκατομμύρια περίπου. Πώς αισθάνεστε;

- Είμαι πολύ συγκινημένη. Ενα όνειρο χρόνων γίνεται σύντομα πραγματικότητα. Πρέπει να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν σ' αυτή την προσπάθεια.

- Και ένας άλλος ρόλος σας περιμένει, όμως, της Λυσιστράτης

- Χρόνια ήθελα να την παίξω και μου πάει γάντι νομίζω. Είναι η γυναίκα που φέρνει την ειρήνη. Με αφορά. Το να είσαι Λυσιστράτη είναι πολιτική πράξη, γιατί είναι το πιο πολιτικοποιημένο άτομο του κόσμου. Ξέρετε, δεν πιστεύω στους μη στρατευμένους καλλιτέχνες. Αν δεν έχεις πολιτική συνείδηση διαστρεβλώνεις και τους ρόλους. Δεν μπορείς για παράδειγμα να καταλάβεις τον Μπρεχτ, αν δεν έχεις πολιτική συνείδηση.

Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ