Κυριακή 17 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια τρύπα στο νερό...

Στο Θεσπρωτικό οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ "κατάφεραν" να μετατρέψουν πέντε δισεκατομμύρια δραχμές σε μια μεγάλη... τρύπα στο νερό! Τόσο στοίχισε το αρδευτικό έργο που ξεκίνησε το 1981 με προοπτική να ποτίζει 22.000 στρέμματα, για να εξακολουθούν σήμερα οι αγρότες να βλέπουν την παραγωγή τους να "πνίγεται".

Ο Δημήτρης Σιώρος,ο δήμαρχος του Θεσπρωτικού, μας λέει ότι το έργο είναι ημιτελές γιατί δεν έχει αντιπλημμυρική προστασία! Επίσης, δεν έχει επεκταθεί στα χωριά Παπαδάτες, Νικολίτσι και Ασος,με αποτέλεσμα να μένουν απότιστα 3,5 χιλιάδες στρέμματα.

"Το έργο αυτό ξεκίνησε με ένα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων", συνεχίζει ο δήμαρχος. "Θα πρέπει να έχει και επιστημονική στήριξη. Θα έπρεπε να έχει τρεις τουλάχιστον γεωτεχνικούς. Εμεινε το κτίριο με έναν γεωπόνο, που το μόνο που κάνει είναι να μετράει πρόβατα για να δίνει τις επιδοτήσεις. Δε φταίει αυτός. Είναι το σύστημα τέτοιο. Τελικά, αρρώστησε κι αυτός και τώρα είναι στην Πρέβεζα. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα από το κράτος για να μας πει ότι με αυτές τις καλλιέργειες που κάνουμε δεν μπορούμε να ζήσουμε. Για να επιβιώσει ένας παραγωγός εδώ πρέπει να έχει μεγάλες εκτάσεις. Πρέπει δηλαδή να έχει 400 στρέμματα. Αρα, από όλο αυτό τον κάμπο θα μπορούν να ζήσουν μόνο 60 οικογένειες. Εδώ θα πρέπει να πάμε σε καλλιέργειες που να έχουν μεγάλη στρεμματική απόδοση για να ασχολείται πολύ προσωπικό, για να μπορεί να μείνει κανείς εδώ. Εχουμε κάνει σχετικές εδαφολογικές μελέτες με τα ΤΕΙ Αρτας. Μόνοι μας, χωρίς βοήθεια από το κράτος. Τις έχουμε καταθέσει παντού. Από τις υπηρεσίες μέχρι τον πρόεδρο της Βουλής".

Οι "αόρατες" επιδοτήσεις

Ο δήμαρχος σημειώνει, επίσης, ότι "οι όποιες επιδοτήσεις δίνονται για τους αγρότες δίνονται με τέτοιο τρόπο που μετακυλούν αυτόματα στους εμπόρους". Με ποιον τρόπο; "Οι αγρότες δεν κερδίζουν τίποτα από την επιδότηση. Φέτος έχουμε το καλαμπόκι, για παράδειγμα, 50 δραχμές. Δε "βγαίνουν" οι αγρότες. Θα επιδοτηθεί λέει το καλαμπόκι με 15 δραχμές και θα φτάσει στις 65. Ερχονται και σου λένε: "στο παίρνω 35, συν η επιδότηση" και έρχεσαι πάλι στα 50. Η επιδότηση που πήρε ο παραγωγός έχει μετακυληθεί αυτόματα στον έμπορο".

Την ίδια ώρα οι αγρότες μένουν απροστάτευτοι. Ο Γιώργος Τσάμης,πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θεσπρωτικού, λέει ότι "ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, στην ουσία, κανέναν". "Οι αγρότες είναι χρεωμένοι από τα πανωτόκια και τους τόκους που φτάνουν και το 45%. Η τιμή του καλαμποκιού έχει τώρα 67 δραχμές. Εμείς στην παραγωγή το δώσαμε 45, 47 το πολύ. Τώρα δεν έχουμε καλαμπόκι για να το δώσουμε με 67". Οταν φτάνει η παραγωγή πέφτει πάλι στις 40. Το αποτέλεσμα; "Ερημώνουν τα χωριά. Μένουν μόνο όσοι τους ξέχασε ο χάρος"...

Καταστροφές

Ο Νίκος Δημολίτσας είναι πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μπόιδα - Μαυρή και ως εκ τούτου γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του αρδευτικού έργου. "Το υπάρχον δίκτυο δεν καλύπτει, όχι μόνο την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά ούτε την αποχετευτική. Δηλαδή και ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός δεν επαρκεί αφού έχει φτιαχτεί για 10 κυβικά παροχή και ένας μελετητής, που ετοιμάζει τώρα μια μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας, λέει ότι θέλει 50 κυβικά αποχετευτική διώρυγα. Το χειμώνα κινδυνεύουμε. Φέτος πλημμυρίσανε αντλιοστάσια, χωράφια με καλλιέργειες σκεπαστήκανε, μείνανε αμάζευτα καλαμπόκια. Αυτή τη στιγμή μαζεύει ο κόσμος καλαμπόκι, το μισό σάπιο, τώρα που εμείς σπέρνουμε καλαμπόκια. Είμαστε ο μοναδικός ΤΟΕΒ που χρηματοδότησε καθαρισμό ποταμού, που μαζί με τη χρηματοδότηση της νομαρχίας έφτασε τα οχτώ εκατομμύρια συνολικό κόστος".

Παρ' όλα αυτά, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν 3.000 δραχμές το στρέμμα για ρεύμα, δηλαδή για τα πέντε αντλιοστάσια που χρειάζονται για τα 20 χιλιάδες στρέμματα. Με αυτό τον τρόπο επιβαρύνεται φυσικά και το κόστος παραγωγής. "Φέρνουμε νερό από το Λούρο για να ποτίσουμε εδώ πέρα με διπλά αντλιοστάσια", συνεχίζει ο Ν. Δημολίτσας. "Τα λειτουργικά έξοδα όλου του έργου φτάνουν τα 180 εκατομμύρια το χρόνο. Εισπράξαμε τα 90 εκατομμύρια από τους αγρότες. Τα άλλα από τη νομαρχία και το υπουργείο. Αυτή τη στιγμή μάς κόβουν τα πάντα από το υπουργείο, μας αφήνουν και το ποτάμι ακαθάριστο και λένε βάλτε ανταποδοτικά.Ηδη υπάρχει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση όπου διαλύει τους ΤΟΕΒ και περνάνε στις νομαρχίες ως ΑΕ και θα κάνουν το κόστος ανταποδοτικό 100%. Με λίγα λόγια, κλείστε τα χωράφια για το έργο. Αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο ο αγρότης θα φτάνει να πληρώνει εννιά χιλιάδες το στρέμμα μόνο για άρδευση. Θα πάμε μετανάστες. Εδώ με τις 4,5 χιλιάδες και δεν τα βγάζουμε πέρα"! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, "ακόμα και ο σπόρος για το τριφύλλι και το καλαμπόκι είναι εισαγόμενος. Ολα έχουν πάει 15% πάνω".

"Ετοιμάζομαι να φύγω"...

"Ζούσα άνετα με την οικογένειά μου", καταλήγει ο συνομιλητής μας. "Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να σκεφτόμαστε, "ευτυχώς που ξέρουμε κι άλλες δουλιές". Ετοιμάζομαι να φύγω για κάπου αλλού. Να ψάξουμε για κάτι άλλο ή να θυμηθούμε τις παλιές τις δουλιές. Το κακό είναι ότι κάναμε επένδυση ζωής. Εκατομμύρια πάνω σε μηχανήματα που τώρα δεν έχουν καμιά αξία αν δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις. Τώρα είναι όλα άχρηστα γιατί κανείς δεν ασχολείται με αυτή τη δουλιά".

Και το αποκορύφωμα του κυβερνητικού εμπαιγμού: το υπουργείο Γεωργίας εκτιμά το κόστος των καταστροφών από τις πλημμύρες του Νοέμβρη στον Εβρο σε 1,2 δισεκατομμύρια. Το ΤΟΕΒ στο Θεσπρωτικό έπαθε γύρω στα 30 εκατομμύρια ζημιά. "Τώρα έγινε μια σύσκεψη στο υπουργείο για να μοιράσουν 50 εκατομμύρια για όλους! Ποιος να πρωτοπάρει;".

Ο Νίκος Τσέγκος είναι αγρότης. "Μέχρι 40 στρέμματα να σπέρνεις καλαμπόκι και τριφύλλι δε ζεις", μας λέει. "Αμα αγοράσεις πάνω από 40 στρέμματα, φορολογείσαι όπως όλοι. Δεν υπάρχει σκέψη, όχι για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, αλλά μεθοδεύουν πώς να την καταστρέψουν. Οι εθνικές επιδοτήσεις έχουν κοπεί. Για να μην πούμε για χρέη που δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε, γιατί μια φορά να πάθεις ζημιά δε σηκώνεις κεφάλι".

Μας λένε ακόμη πως "ο κτηνοτρόφος πρώτα θα κάνει εμβόλιο στα ζώα και μετά στα παιδιά του", για να μας δείξουν τη στενή σχέση των ανθρώπων με αυτό που κάνουν. Το αποτέλεσμα; "Οι συνταξιούχοι ντρέπονται να κάτσουν στα καφενεία. Από τις 30 χιλιάδες τις 15 τις δίνουν συμμετοχή στα φάρμακα" και στο Ριζοβούνι είναι μόνιμοι κάτοικοι 600 και είναι γραμμένοι 3.200...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ