Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακός "άνεμος" σε όλη τη χώρα

Να γίνει η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 του Μάη ένα βήμα για την ενίσχυση του αγωνιστικού μετώπου, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας

Στο "φουλ" βρίσκονται οι προετοιμασίες εργαζομένων και συνδικάτων για την επιτυχία της πανεργατικής - πανυπαλληλικής απεργίας της Τετάρτης 27 τουΜάη.Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας για μαζική συμμετοχή στην απεργία, στην προσυγκέντρωση που διοργανώνει στις 9.30πμ στην Ομόνοια και στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

"Μετά τη μεγαλειώδη πρωτομαγιάτικη απεργία και συγκέντρωση, να δώσουμε άλλη μια ηχηρή αγωνιστική απάντηση, να γίνει η απεργία άλλο ένα βήμα για την ενίσχυση του αγωνιστικού μας μετώπου", τονίζει η Συντονιστική.

Επισημαίνει πως με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία "διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις πραγματικές. Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη διετή σύμβαση λιτότητας που υπέγραψε. Υπερασπίζουμε αγωνιστικά το 8ωρο, τις κατακτήσεις στις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Βροντοφωνάζουμε όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο. Απαιτούμε αποχώρηση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ από τον κοινωνικό διάλογο της συνενοχής".

Υπογραμμίζει πως η επίθεση της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν είναι συνεχής, γενικευμένη, όλο και πιο άγρια και αφορά: Τα μεροκάματα και συνολικά τις συλλογικές συμβάσεις, το 8ωρο και το σταθερό ωράριο εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξη. Την εκποίηση των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Το δικαίωμα για δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια.

Σημειώνει πως αυτή η επίθεση υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και το όραμα της ΟΝΕ και του Ευρώ και επιδιώκει να χτυπήσει όχι μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά κυρίως κάθε συλλογική προσπάθεια των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Επισημαίνει πως σ' αυτές τις επιδιώξεις έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και καταγγέλλει τη σύμβαση - θηλιά για τις κλαδικές συμβάσεις και τους εργαζόμενους, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας, ο Γ. Μαυρίκος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επισκέφτηκε χτες το πρωί τους εργαζόμενους στο Δήμο Ηλιούπολης και μίλησε σε συγκέντρωση που έγινε. Στην ομιλία του - μεταξύ άλλων - αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού των αγώνων των εργαζομένων και τόνισε χαρακτηριστικά: "Στη γενικευμένη επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί να αντιπαραθέτει το κίνημα αγώνες αποσπασματικούς και ντουφεκιές, όπως θέλουν τόσο η ΠΑΣΚΕ όσο και η ΔΑΚΕ. Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη για συντονισμένη, πανεργατική, πανελλαδική όξυνση της πάλης, με ταξικούς στόχους, που θα αναδείχνουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά του αγώνα της εργατικής τάξης. Οταν σαλαμοποιούνται οι αγώνες μια στην "Ολυμπιακή", αργότερα στην Ιονική, πιο μετά στα ΕΛΤΑ και ύστερα στις συγκοινωνίες, αυτός που τρίβει τα χέρια του είναι η κυβέρνηση. Να, γιατί εμείς επίμονα προτείνουμε το συντονισμό και η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ τον αρνιέται. Αυτό λοιπόν που αρνούνται η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ σας καλούμε να το κάνουμε από τη βάση του κινήματος".

Καλούν στην κινητοποίηση

"Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις" καλεί, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας,προβάλλοντας τρεις βασικές διεκδικήσεις: "Πραγματικές αυξήσεις, κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο και όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας".

Επίσης τη Δευτέρα 25 του Μάη καλεί τα σωματεία - μέλη της σε σύσκεψη στις 6.30μμ στα γραφεία της, με αντικείμενο την ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την κλαδική συλλογική σύμβαση και την προετοιμασία της απεργίας.

Η ΟΣΝΙΕ καταγγέλλει την αδιαλλαξία των εργοδοτών που πρότειναν για την κλαδική σύμβαση "αυξήσεις" 2%+2%, επισημαίνοντας και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που έδωσε "έμπρακτη βοήθεια σε κυβέρνηση - εργοδότες με υπογραφή ΕΓΣΣΕ διετούς λιτότητας".

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας καλεί τους μεταλλεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη πανεργατική απεργία, διεκδικώντας: "Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης με κατώτερο μεροκάματο 8.400 δρχ. Κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον στημένο "κοινωνικό διάλογο"". Επίσης χαρακτηρίζει συμφωνία "ντροπής" την Εθνική Σύμβαση που υπέγραψε η υποταγμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ταυτιζόμενη με τις επιλογές των βιομηχάνων και της κυβέρνησης.

  • Σαρανταοκτάωρη απεργία την Τετάρτη και Πέμπτη 27 και 28 του Μάη αντίστοιχα κήρυξε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας.Επίσης αποφάσισε να προχωρήσει σε δυο ακόμα 48ωρες απεργίες στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και ένα Σαββατοκύριακο αποχή. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια αγωνίζονται για να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των δυο μεγάλων λιμανιών της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ