Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Στην ομηρία των Ρωσο - Κοπελούζων

Πολύ πιθανός ο κίνδυνος να μονοπωλήσουν την αγορά του φυσικού αερίου τα ιδιωτικά συμφέροντα του Κοπελούζου και των Ρώσων, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τούς άνοιξαν διάπλατα το δρόμο

Εγκλωβισμένη στην ίδια της την πολιτική βρίσκεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του έργου του φυσικού αερίου. Δέκα χρόνια μετά την αρχική σύμβαση με τους Ρώσους για την εισαγωγή του νέου καυσίμου, η ουσιαστική ένταξή του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας παραμένει ζητούμενο. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος να μονοπωλήσουν την αγορά του φυσικού αερίου τα ιδιωτικά συμφέροντα του Κοπελούζου και των Ρώσων, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τούς άνοιξαν διάπλατα το δρόμο, θεωρείται από πολλούς πολύ πιθανός.

Οι Ρώσοι, εκμεταλλευόμενοι την κυβερνητική πολιτική στο θέμα, εγείρουν τώρα νέες αξιώσεις για αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, αποβλέποντας στον πλήρη έλεγχο της αγοράς. Πατώντας, προφανώς, στο δικαίωμα που τους παρείχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δραστηριοποίηση στην εσωτερική αγορά, οι Ρώσοι και ο Ελληνας συνέταιρός τους Κοπελούζος επιχειρούν να θέσουν στη γωνία τη ΔΕΠΑ, αυξάνοντας την τιμή πώλησης προς αυτή του φυσικού αερίου, έτσι ώστε οι ίδιοι ως ανταγωνιστές να προμηθεύουν την αγορά με καύσιμο σε φθηνότερη τιμή.

Το νέο αίτημα των Ρώσων, παραδέχτηκε χτες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σάββας Παπαφιλίππου,ο οποίος διευκρίνισε ότι η αύξηση που προτείνουν είναι της τάξης του 20% περίπου, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι η ΔΕΠΑ έχει αρνηθεί το αίτημα και το θέμα, εάν επιμείνουν θα πάει σε Διαιτησία.

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του έργου η κυβέρνηση... ψάχνει σε θεωρητικό ακόμα επίπεδο το θέμα του εναλλακτικού προμηθευτή που στην αρχική σύμβαση θεωρούνταν ασφαλιστική δικλείδα για τη βιωσιμότητα του έργου και αυτό μετά από πιέσεις της ΕΕ, η οποία διαπίστωσε την προνομιακή θέση της "Προμηθέας -Γκαζ" (όμιλος Κοπελούζου - Ρώσων) στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου και για λόγους ανταγωνισμού, επιδιώκει να την περιορίσει. Σκοπός της ΕΕ βεβαίως δεν είναι ο έλεγχος της αγοράς από τη ΔΕΠΑ, αλλά η είσοδος σε αυτήν και ευρωπαϊκών ιδιωτικών κεφαλαίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ παραδέχτηκε χθες ότι στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί εναλλακτικός προμηθευτής φυσικού αερίου, ένα μεγάλο μέρος της αγοράς θα περάσει στον έλεγχο του ομίλου Κοπελούζου. Το γεγονός δε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει άμεσα, αφού ακόμη το επενδυτικό σχέδιο για διασύνδεση με την Ιταλία που η κυβέρνηση εξετάζει δεν έχει καταρτιστεί και υποβληθεί στην Κομισιόν, σημαίνει ότι ο όμιλος Κοπελούζου θα μονοπωλήσει την αγορά και μάλιστα με τον πιο "νόμιμο" τρόπο, αφού τα συμφέροντά του έχουν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ