Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επιστρατεύουν τα δικαστήρια για το ξεπούλημα

Συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα τους οι εργαζόμενοι της Ιονικής, ενώ η διοίκησή της προσέφυγε δικαστικά εναντίον του. Τριήμερη απεργία από Δευτέρα κήρυξε η ΟΤΟΕ στην Ιονική

Σε ακραίες πλέον μορφές τρομοκράτησης και καθυπόταξης του κινήματος αντίστασης των εργαζομένων και ποινικοποίηση του αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας προσφεύγει πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα άνομα σχέδια ξεπουλήματός της. Χτες, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ανοιχτή σύγκρουση με τους εργαζόμενους και κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας των εργαζομένων, με αίτημα να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική. Είχε προηγηθεί προχτές υπόδειξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,που δήλωνε ότι "η παράταση της απεργίας αρχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα" και ότι συνδικαλιστές "εμποδίζουν υπάλληλους της Τράπεζας να εργαστούν"! Η αίτηση θα συζητηθεί τη Δευτέρα, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Παρά την προκλητική επιχείρηση ποινικοποίησης της απεργίας τους, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και σήμερα πραγματοποιούν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Παράλληλα εξελίσσεται κανονικά το απεργιακό πρόγραμμα της ΟΤΟΕ στις τράπεζες, με διαδοχικές 24ωρες απεργίες ανά τράπεζα, ενώ η Εκτελεστική Γραμματεία της αποφάσισε χτες την κήρυξη τριήμερης απεργίας στην Ιονική από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.Την Τρίτη θα συνεδριάσει το ΓΣ της ΟΤΟΕ με εισήγηση - κατά πλειοψηφία - της Εκτελεστικής Γραμματείας για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στην Ιονική.

Η διοίκηση της ΟΤΟΕ, που συνεδρίασε χτες, "αποδοκιμάζει πολιτικά και καταδικάζει τις απεργοσπαστικές απαράδεκτες και αντικαταστατικές ενέργειες" της πλειοψηφίας της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων της Πίστεως και του προέδρου, "που καθοδηγούνται από την εργοδοσία και στρέφονται κατά της ενότητας του κλάδου". Καλεί επίσης τους εργαζόμενους της Πίστεως να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Τράπεζας Πίστεως πρόκειται να πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση στη σημερινή συγκέντρωση των απεργών της Ιονικής στο κεντρικό κατάστημα, αλλά και των εργαζομένων της Πίστεως που θα θελήσουν να απεργήσουν. Την ουσιαστική στήριξη της ΔΑΚΕ Τραπεζών,έχει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Πίστεως.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών, με δελτίο Τύπου της, "καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων. Η κυβέρνηση επιχειρεί με τα δικαστήρια να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της Ιονικής, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται τη Δευτέρα το μεσημέρι. Μετά τα ΜΑΤ, ήρθε η ώρα των δικαστηρίων. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι αυτή η αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό".

Η ΕΣΑΚ

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καταγγέλλει την απεργοσπαστική δράση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα Πίστεως, που με την κάλυψη της ΝΔ και της ΔΑΚΕ Τραπεζών, υλοποιεί τα σχέδια της εργοδοσίας της Τράπεζας Πίστεως που έχει βάλει στόχο να υπονομεύσει τους αγώνες και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Η επίδειξη δύναμης που επιχείρησε χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΓ, η εργοδοσία της Τράπεζας Πίστεως με τη μεταφορά και από την επαρχία δεκάδων υπαλλήλων της και μελών της προσωπικής ασφάλειας του διοικητή, ένα στόχο έχει: Να αποκόψει τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πίστεως από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Η εργοδοσία της Τράπεζας Πίστεως, με τη συγκέντρωση δεκάδων μελών της ΔΑΚΕ που επιχειρεί στο κεντρικό κατάστημα την Παρασκευή το πρωί, αναβιώνει τις αλήστου μνήμης αντισυγκεντρώσεις.

Γι' αυτή την κατάσταση έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, που με την πολιτική της για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, με την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης ανοίγει την όρεξη της εργοδοσίας. Η πορεία προς την ΟΝΕ, που είναι επιλογή του κεφαλαίου, η παράδοση της κοινωνίας στη βαρβαρότητα των αγορών, ενισχύει την επιθετικότητα της εργοδοσίας. Ενισχύει την αδιαλλαξία και τα σχέδια του ιδιωτικού κεφαλαίου για χτύπημα και διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Απέναντι σε αυτή τη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, ένας δρόμος υπάρχει: Η αποφασιστική ενίσχυση και ο συντονισμός των αγώνων και στον κλάδο και στις ΔΕΚΟ και σε πανεργατικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι να πάρουν πιο δραστήρια την ευθύνη των αγώνων στα χέρια τους. Με γενικές συνελεύσεις, με επιτροπές αγώνα μπορούν να στείλουν μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ