Σάββατο 23 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Προτάσεις πρωτοβουλιών συντονισμού και κοινής δράσης
  • Αρχισε χτες η τριήμερη Διεθνής Συνάντηση 60 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλες τις ηπείρους
  • Ομιλία από μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε η Γενική Γραμματέας της, Αλέκα Παπαρήγα

Με τις ελπίδες και τις ευχές των κομμουνιστών και γενικότερα των εργαζομένων όλου του κόσμου για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, άρχισαν, χτες στην Αθήνα - στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό - οι εργασίες της τριήμερης (22 - 24 Μάη) Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα: "Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σημερινές συνθήκες". Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Μπ. Αγγουράκης στις 9.30 το πρωί, υποδεχόμενος στην Αίθουσα Συνεδρίων τις αντιπροσωπείες των 60 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΚΚΕ, ενώ εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ παρέμβαση έκανε η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για να ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των άλλων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Οι εργασίες που συνεχίζονται σήμερα, ολοκληρώνονται αύριο.

Τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων - τη μεγαλύτερη, ανάλογη, από ποτέ - διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ με την ευκαιρία των 150 χρόνων από την έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου και των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Βασικός στόχος της Συνάντησης είναι να εξεταστούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη δράση των ιμπεριαλιστών, του πολυεθνικού κεφαλαίου, και μέσα από την ανταλλαγή πείρας και των απόψεων των κομμάτων να προωθηθεί ο συντονισμός και η κοινή δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την αντιμετώπισή τους.

Χαιρετίζοντας τις αντιπροσωπείες των κομμάτων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους, τους σημείωσε το γιορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και αναφέρθηκε στα 150 χρόνια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου για να επισημάνει, πως το σύνθημα "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε" αντιστοιχεί στα προβλήματα, στις ανάγκες της διεθνοποίησης της ταξικής πάλης.Τόνισε, επίσης, ότι "...ο αγώνας σε εθνικό επίπεδο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των διεθνών εξελίξεων και η διεθνής δράση των λαών, η εμβέλεια και αποτελεσματικότητά της δεν μπορεί παρά να στηρίζεται και να εξαρτάται από τη δράση στο εθνικό επίπεδο και τη στενή συνεργασία - αλληλοσύνδεση των εθνικών κινημάτων σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα".

Στη συνέχεια, αφού χαιρέτισε τους σημαντικούς απεργιακούς αγώνες, τις μαχητικές κινητοποιήσεις που ξεσπάνε σε αρκετές χώρες, όπως στην Ινδονησία, στη Δανία, στην Αυστραλία, στη Ν. Κορέα, στη Ρωσία και αλλού, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην κατάσταση στη χώρα μας και στους αγώνες που αναπτύσσονται για να τονίσει τις Αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για τη δημιουργία της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, στη γραμμή της σύγκρουσης με τις επιλογές των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων, με προοπτική τη σοσιαλιστική επανάσταση. Σήμερα, πρόσθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, "ο αγώνας για τα άμεσα προβλήματα είναι πιο οργανικά ενταγμένος στην πάλη για το σοσιαλισμό... Ομως, έξω από τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού αγώνα, με προοπτική το σοσιαλισμό, δε διαμορφώνεται καμιά εναλλακτική λύση και μάλιστα με προοπτική βιωσιμότητας".

Σχετικά με την κατάσταση του κομμουνιστικού κινήματος, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι "δεν έχουμε καταφέρει, ως κομμουνιστικό κίνημα, να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες συνθήκες του αγώνα της εργατικής τάξης, των άλλων καταπιεζόμενων από τον ιμπεριαλισμό στρωμάτων και λαών". Για να τονίσει: "Πιστεύουμε ότι, πέρα από τις δυσκολίες και τις ιδιομορφίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα ΚΚ σε κάθε χώρα ξεχωριστά, μεγάλο εμπόδιο αποτελούν σήμερα οι σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ των ΚΚ".

Οσον αφορά το ΚΚΕ, είπε, αντιμετωπίζοντας την άποψη του κάθε ΚΚ με σεβασμό, εκτιμάμε πως σήμερα είναι αναγκαίο να προωθήσουμε το συντονισμό, τη συνεργασία των ΚΚ, την προσπάθεια να χαράξουν οι κομμουνιστές σ' όλον τον κόσμο μια κοινή στρατηγική. Γιατί, συμπέρανε, δεν αρκεί σήμερα η αλληλοενημέρωση, η ανταλλαγή πείρας και πληροφοριών, η απλή αλληλεγγύη. Χρειάζεται και η κοινή δράση.

Για επίκαιρα ιδεολογικά ζητήματα

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως, πέρα από τα διδάγματα και την πείρα που πρέπει να βγει από τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είναι ανάγκη η υπεράσπιση του σοσιαλισμού και της θεωρίας του και η απόκρουση του αντικομμουνισμού. Οσον αφορά τη διεθνή σοσιαλδημοκρατία, είπε, εξελίχτηκε σε έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης του καπιταλιστικού συστήματος. Και υπογράμμισε: Η διαχωριστική γραμμή περνά μέσα από την πάλη των εργαζομένων και των λαών κατά των μονοπωλίων, των στρατιωτικοπολιτικών και οικονομικών ενώσεων και οργανώσεών τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η ΝΑΦΤΑ, το ΔΝΤ και η Διεθνής Τράπεζα.

Τέλος, ξεκινώντας από τη θέση πως πρέπει να δυναμώσει η κοινή δράση των ΚΚ τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, πρότεινε, ανάμεσα στα άλλα:

Την πραγματοποίηση νέας διεθνούς συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που να ασχοληθεί με την "Πολυμερή Συμφωνία για τις Επενδύσεις" του ΟΟΣΑ για να δοθεί απάντηση στη λεγόμενη "παγκοσμιοποίηση".Κοινή δήλωση υποστήριξης του Κομμουνιστικού Μανιφέστου.

Κοινές εθνικές καμπάνιες γύρω από επίκαιρα ζητήματα, π.χ., δράση του ΝΑΤΟ κλπ., αλλά και σε θέματα δημοκρατίας και αλληλεγγύης σε ΚΚ που είναι στην παρανομία και άλλους αγωνιστές που διώκονται. Για αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών κατά διαφόρων λαών (Βαλκάνια, Παλαιστίνη, Γιουγκοσλαβία, Κύπρος, Κούβα, Ιράκ), των χωρών που οικοδομούν το σοσιαλισμό σε δύσκολες συνθήκες.

Τέλος, προτείνεται η έκδοση και κυκλοφορία κοινού περιοδικού των ΚΚ όπως και λειτουργία συστήματος ταχείας πληροφόρησης και ενημέρωσης μεταξύ των Κομμουνιστικών Κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ