Σάββατο 23 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με αύξηση... 1% "ξηλώνονται" οι εφοπλιστές!

Και νέες προκλήσεις κατά τη χτεσινή συνάντηση, με την πάντα πρόθυμη για υποχωρήσεις ηγεσία της ΠΝΟ

Οι εφοπλιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας συνεχίζοντας να προκαλούν τους ναυτεργάτες, χτες πρότειναν εμπαικτικά να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ποσοστό αύξησης... 1%!Απέναντι σε αυτή την απροκάλυπτη κοροϊδία, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,από το ποσοστό 11% αύξηση που διεκδικούσε "κατέβηκε" στο 10%, το οποίο, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς,είναι διαπραγματεύσιμο. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής συνάντησης, που έγινεμεταξύ ΠΝΟ και Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.Ομως η ΠΝΟ δεν... εισέπραξε τον εμπαιγμό μόνο των ποντοπόρων εφοπλιστών.

Τρεις ώρες πριν, η Ομοσπονδία συναντήθηκε με την Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων.Εκεί το σκηνικό στήθηκε ως εξής: Ο πρόεδρος της Ενωσης Ανδρέας Ποταμιάνος,φάνηκε ότι δέχεται να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αύξηση 7%. Ομως, προφανώς γνωρίζοντας τι θα προτείνει η ΕΕΕ, υπέγραψε προσύμφωνο με την ΠΝΟ στο οποίο αναφέρει ότι η Ενωση υπογράφει με την προϋπόθεση ότι: "Θα υπάρξει ηρεμία στο χώρο και ότι αν τυχόν δοθούν ευνοϊκότεροι όροι από Ενωση άλλης κατηγορίας, θα ισχύουν και για την Ενωσή μας ή θα έχουμε το δικαίωμα υπαναχωρήσεως κατά την τελική υπογραφή της Συμβάσεως"!

Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν με τις δύο διαδοχικές συναντήσεις, σημείωσε: "Η χρεοκοπημένη λογική της εργασιακής ειρήνης και της κοινωνικής συναίνεσης που ακολουθεί ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ συνεπικουρούμενος από τη νόθα πλειοψηφία της διοίκησης, οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το αποτέλεσμα. Να μετατραπούν δηλαδή σε ωμό προκλητικό εμπαιγμό σε βάρος των ναυτεργατών, αφού οι εφοπλιστές γνωρίζουν ότι στην ΠΝΟ έχουν να κάνουν με οσφυοκάμπτες. Οι ναυτεργάτες επιβάλλεται να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 27 του μήνα, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία νέων αγώνων".

Η ΚΟΝ του ΚΚΕ

Η Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ απαντώντας στις προκλήσεις εις βάρος των ναυτεργατών όπως αυτές διατυπώθηκαν τόσο στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΕΕ, όσο και χτες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι: "Πρόκειται για επανάληψη γνωστών, προκλητικών θέσεων των εφοπλιστών, προσαρμοσμένων στο κλίμα που διαμορφώνει αυτή την περίοδο, η ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι θέσεις των εφοπλιστών κινούνται στην πορεία της πλήρους μετατροπής της ελληνικής σημαίας, σε σημαία ευκαιρίας, της επέκτασης του ανεξέλεγκτου αφελληνισμού και του μαζικού διωγμού των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία. Οι εφοπλιστές πιστεύουν μόνο σε έναν Θεό, αυτόν της αύξησης των υπερκερδών τους και στη βάση αυτή καταστρώνουν τα σχέδιά τους. Ο κυνισμός τους προκαλεί τους ναυτεργάτες και τον ελληνικό λαό".

"Οι εφοπλιστές - συνεχίζει - εκμεταλλεύονται το καθεστώς της ασυδοσίας και των πρωτοφανών προνομίων, την υποτακτική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων διαχειριστών των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, την απαράδεκτη τακτική της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, των ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ που δέσμιες στη λογική της "κοινωνικής συναίνεσης", λειτουργούν σαν κυματοθραύστης των αγώνων, παίζοντας το εφοπλιστικό παιχνίδι και στηρίζοντας την αντιναυτεργατική πολιτική". Η ΚΟΝ επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της αντιναυτεργατικής πολιτικής είναι επώδυνα για τους ναυτεργάτες και την εθνική οικονομία και καλεί τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους, απέναντι στο μπλοκ του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, να ορθώσουν το δικό τους αντιμονοπωλιακό, αγωνιστικό μέτωπο πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ