Σάββατο 23 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Πιο κοντά στην εκκαθάριση

Την προσεχή βδομάδα αναμένεται συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα εκτιμήσει τα πράγματα και θα αποφασίσει αναλόγως, για την τύχη της χαρτοβιομηχανίας

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον της ΣΟΦΤΕΞ, 1,5 χρόνο μετά την απόφαση για ιδιωτικοποίηση. Κι αυτό γιατί από τη μια οι υποψήφιοι αγοραστές προβάλλουν στην κυβέρνηση εξωφρενικές και έξω από την ελληνική νομοθεσία απαιτήσεις, ενώ από την άλλη ο πρώην ιδιοκτήτης Κεφάλας - μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που του δίνεικατ' αρχήν το δικαίωμα να διεκδικήσει την εταιρία από τα ελληνικά δικαστήρια - επανέρχεται στο προσκήνιο δημοσιοποιώντας το ενδιαφέρον του για την εταιρία. Πρόκειται για παρέμβαση η οποία περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις για την πώληση της εταιρίας.

Και ενώ όλα αυτά τρέχουν, η θέση της μεγαλύτερης χαρτοποιίας στην εγχώρια αγορά συνεχώς χειροτερεύει, τα χρέη της αυξάνονται και οι εργαζόμενοι ζούνε το δικό τους δράμα, καθώς κανείς από τους αρμόδιους δε συμμερίζεται την αγωνία τους για το μέλλον της εταιρίας και της δουλιάς τους, αλλά αντίθετα προτιμούν να τους εμπαίζουν με υποσχέσεις και ελλιπή έως και παραπλανητική πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού.

Χτες, αναμενόταν στο υπουργείο Ανάπτυξης η τελική εισήγηση της ΝΙΚΚΟ για το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, ενώ την προσεχή βδομάδα αναμένεται συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής η οποία θα εκτιμήσει τα πράγματα και θα αποφασίσει αναλόγως. Πάντως ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους περί άγονου διαγωνισμού και υποβολής της εταιρίας σε καθεστώς εκκαθάρισης. Αυτό γιατί εκτιμούν ότι τουλάχιστον τρεις απαιτήσεις των υποψηφίων αγοραστών που σχετίζονται με εγγυήσεις του δημοσίου, με τη διαγραφή χρεών και την ένταξη της περιοχής του Μεγάλου Πεύκου στο ευνοϊκό καθεστώς επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου, είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν.

Οσον αφορά την πρώτη από τις τρεις παραπάνω απαιτήσεις, οι υποψήφιοι ζητάνε εγγύηση του δημοσίου ότι σε περίπτωση που ο Κεφάλας δικαιωθεί στα Δικαστήρια, το Δημόσιο να επαναγοράσει τις μετοχές της επιχείρησης και μάλιστα σε τιμή που θα καθοριστεί τη χρονική εκείνη περίοδο από τους ίδιους! Το αίτημα για τη διαγραφή χρεών, οι τράπεζες αρνούνται ακόμη και να το συζητήσουν, ενώ η αξίωση για υπαγωγή του Μεγάλου Πεύκου στον αναπτυξιακό νόμο, επίσης θεωρείται παράλογη και έξω από την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η υπόθεση του διαγωνισμού θα τραβήξει χρονικά, καθώς μόνο η αξιολόγηση των προσφορών από τη ΝΙΚΚΟ θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ