Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φορείς τύπου "Πολιτιστική Πρωτεύουσα"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας). -

Τη διάθεση επιπλέον 13 δισ. για την ολοκλήρωση και λειτουργία ορισμένων μόνο χώρων πολιτισμού, που ήταν ενταγμένοι στα έργα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" ανακοίνωσε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτισμού. Σε μια "εφ' όλης της ύλης" συνέντευξη για τους πολιτιστικούς θεσμούς και την υποδομή τους, ανέφερε πως η εκκαθάριση στον ΟΠΠΕΘ (έχει ακόμη οφειλές που καλύπτει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), θα ολοκληρωθεί στις 31/8/98. Ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων: Μονή Λαζαριστών (εγκαινιάστηκε πέρσι από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ), Νταμάρι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, "Θέατρο Δάσους".Στη Μονή Λαζαριστών θα εγκατασταθεί και η Συλλογή Κωστάκη,τα εγκαίνια της οποίας αναμένονται το φθινόπωρο.

Για την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων θα δαπανηθούν επιπλέον 13 δισ. μέσα από το Β ΚΠΣ. Αναλυτικά: Μονή Λαζαριστών 3,2 δισ. Νταμάρι 1,7 - 2,2 δισ. ΕΜΣ 2,6 δισ, "Θέατρο Δάσους" 400 εκ.. Το "Βασιλικό Θέατρο" "θα" ολοκληρωθεί στις 28/2/1999, αφού θα διατεθούν επιπλέον 4,2 δισ. δρχ. Ετσι οι δαπάνες για το έργο αυτό, από τα 4 δισ. που είχαν αρχικά προγραμματιστεί, θα ανέλθουν στα 11,5 δισ.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης "θα" ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από σήμερα, με βάση τους όρους της σύμβασης και δεδομένου ότι έχει ήδη στηθεί το εργοτάξιο.

Επίσης: προκηρύσσεται διαγωνισμός για πλήρωση των θέσεων των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των νέων οργανισμών που συστήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με τον νόμο 2557/1997: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (αυτοτελές τμήμα του μουσείου), Μουσείο Κινηματογράφου, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (προσαρτημένο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών). Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι οργανισμοί αυτοί θα έχουν χαμηλότατους προϋπολογισμούς, "για να μην είναι ελλειμματικοί να λειτουργούν με πλήρη επιχειρηματική αντίληψη"...

  • Συγκροτείται ως επιτροπή του ΥΠΠΟ, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέσα από το οποίο θα συντονίζονται οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης (κρατικοί, δημόσιοι, ΤΑ κ.ά.). Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και θα μετέχουν οι πρόεδροι του ΚΘΒΕ, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο προϊστάμενος της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", Π. Θεοδωρίδης "για να υπάρχει διασύνδεση με το απόθεμα της "ΠΠ"". Μέσα από αυτόν τον φορέα και την επιτροπή με "ημετέρους" - "κλειδιά" της "ΠΠ", φαίνεται πως επιχειρείται ο πλήρης έλεγχος της πολιτιστικής ζωής της πόλης.
  • Ο υπουργός μιλώντας για τη χρήση της "Ροτόντας" είπε "να ολοκληρωθούν πρώτα οι μελέτες για την αντοχή του μνημείου και μετά θα γίνει η αξιολόγηση της χρήσης του".
  • Σχολιάζοντας το θέμα με το λήμμα "Βούλγαροι" (για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ) στο λεξικό Μπαμπινιώτη, ο υπουργός τόνισε: "Η συμπερίληψη του λήμματος αυτού είναι λεξικογραφικό σφάλμα. Δεν πρόκειται για ύβρη, αλλά για κατάλοιπο αντιλήψεων της περιόδου αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας που διασπούσε τον εθνικό ιστό, την εθνική συνοχή. Πρέπει όμως να ελέγχουμε τον τρόπο της αντίδρασής μας".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ