Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Παραμένει η ένταση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-Η υστερία δείχνει να έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην ασιατική υποήπειρο: όπως μετέδιδαν χτες διάφορες πηγές, μεταξύ αυτών και το "Ασοσιέιτεντ Πρες", επικαλούμενο δηλώσεις Πακιστανών αξιωματούχων, οι χωρικοί κοντά στη μεθόριο με την Ινδία, στο πακιστανικό κρατίδιο του Κασμίρ, οπλίστηκαν τις τελευταίες μέρες προκειμένου να αμυνθούν από τους "Ινδούς τρομοκράτες" που ενδέχεται να πραγματοποιήσουν εφόδους.

Ο πρωθυπουργός της επαρχίας του Πακιστάν, Σουλτάνος Μαχμούντ, περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή ως "πολύ τεταμένη".

Το Κασμίρ αποτέλεσε το "μήλον της έριδος" και προκάλεσε δύο πολέμους μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Η ένταση κορυφώθηκε ξανά τον τελευταίο μήνα μετά τις πέντε πυρηνικές δοκιμές από την Ινδία, τις δηλώσεις της κυβέρνησης του Πακιστάν ότι "σκοπεύει να απαντήσει" και την πολεμική που αναπτύσσεται από τα "γεράκια" των δύο πλευρών.

Ο εξοπλισμός των χωρικών, υποστήριξαν οι Πακιστανοί, έγινε εξ αφορμής της σφαγής 22 ανθρώπων τον προηγούμενο μήνα, την οποία αποδίδουν σε "Ινδούς που παρεισέφρησαν στην περιοχή".

Στο μεταξύ στο Νέο Δελχί πολιτικοί παρατηρητές προέβλεπαν "δύσκολες ώρες" για την ινδουιστική - εθνικιστική κυβέρνηση συνασπισμού του BJP, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της την επόμενη βδομάδα, ενόψει μάλιστα και των "οικονομικών κυρώσεων" με τις οποίες απειλούν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες σύμμαχές τους χώρες.

Ενας από τους υπουργούς της κυβέρνησης Βάτζπαϊ, έλεγε χτες ότι οι οικονομικές κυρώσεις δύσκολα θα επηρεάσουν την οικονομία της χώρας, αλλά η ρουπία, το εθνικό νόμισμα, έδειχνε να παραπαίει. Αλλά η ινδουιστική - εθνικιστική κυβέρνηση ξέρει καλύτερα: σκοπεύει να προχωρήσει σε ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ