Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μετοχοποιήσεις και κινητοποιήσεις ενόψει Μουντιάλ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την επίσημη πρόταση του προέδρου της κρατικής αεροναυπηγικής εταιρίας "Αεροσπασιάλ" για την επικείμενη πώληση πακέτου μετοχών της εταιρίας σε ιδιώτες, ζήτησε, χτες, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν. Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους εργαζομένους στην "Αιρ Φρανς" να αναστείλουν τα σχέδιά τους για απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, προκειμένου να μην "αμαυρωθεί το κύρος και η εικόνα της Γαλλίας στον κόσμο".

Η αρχική ανακοίνωση πώλησης μέρους των μετοχών - συγκεκριμένα το 46% - της "Αεροσπασιάλ", που είναι η γαλλική συνιστώσα της βιομηχανικής κοινοπραξίας "Αιρμπάς", η οποία επιδίδεται στην κατασκευή δορυφόρων και αμυντικών πυραύλων, ενώ συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλλικής αεροδιαστημικής εταιρίας "Αριάνσπεϊς", είχε γίνει πριν από μερικές βδομάδες. Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, το συγκεκριμένο πακέτο μετοχών προτίθεται να αγοράσει η ιδιωτική αεροναυτική εταιρία "Ντασό - Αβιασιόν", που κατασκευάζει τα αεροσκάφη "Μιράζ" και "Ραφάλ". Οπως σχολίαζαν κυβερνητικής πηγές, στόχος της μετοχοποίησης της "Αεροσπασιάλ" είναι η δημιουργία ενός μεγάλου αεροναυπηγικού ομίλου, στον οποίο θα συμμετέχουν τόσο η βρετανική "Μπρίτις Αεροσπέις" όσο και η γερμανική "Ντάσα".

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Μεταφορών και στους πιλότους της "Αιρ Φρανς". "Σύνεση" συνέστησε στους πιλότους της "Αιρ Φρανς" ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Ζαν Κλοντ Γκισό, ο οποίος τους κάλεσε, εκ νέου, να αναβάλουν τις προγραμματισμένες για τον Ιούνη απεργίες τους, προκειμένου να μη διαταραχτούν τα αυξημένα δρομολόγια της "Αιρ Φρανς", καθώς αναμένεται να φτάσουν στη Γαλλία εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες εξαιτίας της διεξαγωγής του Μουντιάλ. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων συνδικάτων των πιλότων εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τα σχέδιά τους, η απεργία τους θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες 2 βδομάδες του Ιούνη και πιθανώς συνεχιστεί και τις 2 επόμενες, με δεδομένη την έναρξη του Μουντιάλ στις 12 Ιούνη. Οι πιλότοι ζητούν να περιοριστούν σε 4 οι καθημερινές πτήσεις τους και να αυξηθεί ο βασικός μισθός του κλάδου.

Ανυποχώρητος εμφανίζεται από την πλευρά του και ο πρόεδρος της εταιρίας, Ζαν Σιρίλ Σπινέτα, ο οποίος υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησής του, καθώς "μία τέτοια ενέργεια θα μείωνε την ανταγωνιστικότητα της "Αιρ Φρανς" απέναντι στις υπόλοιπες εταιρίες". Εντούτοις, ο Σπινέτα αρνήθηκε να απαντήσει στα σχόλια των πιλότων, που υποστηρίζουν ότι ο φόβος του για μείωση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να είναι αληθινός, καθώς σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρίας τα καθαρά κέρδη της μέσα στους πρώτους μήνες του 1998 έφτασαν το 1,87 δισεκατομμύρια φράγκα έναντι 394 εκατ φράγκων που ήταν το 1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ