Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Σε θέση απεργιακής μάχης οι εργαζόμενοι στη "ΧΙΟΥΝΤΑΪ"

ΣΕΟΥΛ.-

Δεύτερη μέρα απεργίας μετρούν σήμερα στις μονάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας "ΧΙΟΥΝΤΑΪ" δεκάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι, που αντιδρούν μαζικά στις κυβερνητικές προθέσεις για χιλιάδες απολύσεις.

Η κινητοποίηση των εργατών της "Χιουντάι" ενδέχεται να εξαπλωθεί και σε άλλες επιχειρήσεις της χώρας, καθώς περίπου 120.000 εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν μέρος σε απεργίες ή στάσεις εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης.

"Η επιβίωσή μας δεν είναι αντικείμενο συμβιβασμού. 'Η θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια και θα μας απολύσουν, είτε θα ξεσηκωθούμε και θα διατηρήσουμε τις δουλιές μας. Η επιλογή μας είναι καθαρή" τονίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση των απεργών της "Χιουντάι"

Στο μεταξύ, η Κορεατική Συνομοσπονδία Σωματείων, που θεωρείται πως έχει πάνω από 500.000 οργανωμένα μέλη, ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 93.000 συνδικαλιστές της θα συμμετάσχουν στη σημερινή, δεύτερη, μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στη "Χιουντάι". Κατέστησε μάλιστα σαφή την πρόθεσή της να διοργανώσει μεγαλύτερη, πανεθνική απεργία στις αρχές Ιούνη.

Ο υπουργός Εργασίας της Ν. Κορέας, Λι Κι-χο, απάντησε από την πλευρά του πως θέση της κυβέρνησης είναι να επιλυθεί το πρόβλημα μέσω συνομιλιών με τους εργαζόμενους και "όχι διά της απεργίας που θα βυθίσει την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα"...

Η "Χιουντάι" είναι η πρώτη από τις μεγάλες νοτιοκορεατικές εταιρίες που ανακοίνωσε πως θα προβεί σε απολύσεις τουλάχιστον 8.200 εργαζομένων ή 27% του δυναμικού της. Παρόμοιες ανακοινώσεις αναμένονται και από τις αυτοκινητοβιομηχανίες "ΝΤΑΕΒΟΥ" και "ΚΙΑ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ