Κυριακή 31 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - 1974
Η έδρα νίκησε το φαβορί

Το Μουντιάλ του 1974 ανέλαβε να διοργανώσει η Γερμανία. Η Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς είχε μια σούπερ ομάδα, αλλά είχε και τη σούπερ ατυχία να αντιμετωπίσει τα γερμανικά "πάντσερ" του Χέλμουτ Σεν μέσα στο σπίτι τους.

Στον τελικό, αν και οι "πορτοκαλί" προηγήθηκαν με το "καλημέρα" (με την έναρξη του αγώνα άλλαξαν 14 πάσες χωρίς να υπάρξει επαφή των γηπεδούχων με την μπάλα), οι Γερμανοί βρήκαν τη δύναμη να ανασυνταχθούν και με δυο γκολ να πάρουν το τρόπαιο.

Η Ολλανδία είχε παίκτες μεγάλης κλάσης, όπως ο "Νουρέγιεφ των γηπέδων" Γιόχαν Κρόιφ, το "μηχανάκι" Γιόχαν Νέσκενς, η "αλεπού" Τζόνι Ρεπ, ο πληθωρικός Βιμ Βαν Χάνεγκεμ κ.ά. Σπουδαία ονόματα είχαν και οι πρωταθλητές. Ο "αυτοκράτορας" Φρανς Μπεκενμπάουερ, ώριμος όσο ποτέ, ο σκληροτράχηλος Μπέρτι Φογκτς, ο μίστερ γκολ, Γκερντ Μίλερ, ο εγκεφαλικός Βόλφαγκ Οβερατ. Ξεχώρισαν ακόμη και οι Πολωνοί Καζιμίρ Ντέινα, Γιαν Τομασέφσκι και ο κορυφαίος σκόρερ Γκρέγκορτς Λάτο (7 γκολ).

Το σύστημα που κυριάρχησε ήταν αυτό της Ολλανδίας. Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (τόταλ φουτμπόλ), που έπαιζε με απόλυτη επιτυχία ο μεγάλος Αγιαξ της εποχής, που ήταν και η ραχοκοκαλιά των "Οράνιε". Εξοντωτικό πρέσινγκ, συνεχείς εναλλαγές της μπάλας και γρήγορες κινήσεις, ήταν τα νέα στοιχεία που έφεραν την επανάσταση στο ποδόσφαιρο.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2-1 (26 Μπράιτνερ με πέναλτι, 44 Μίλερ - 1' Νέσκενς με πέναλτι).

Γερμανία: Μάγιερ, Φογκτς, Μπράιτνερ, Σβάρτσεμπεργκ, Μπεκενμπάουερ, Μπόνοφ, Γκραμπόφσκι, Χένες, Μίλερ, Οβερατ, Χολτσενμπάιν.

Ολλανδία: Γιόνγκμπλουντ, Σουρμπίρ, Κρολ, Ρισμπέργκεν (68 Ντε Γιονγκ), Γιάνσεν, Χάαν, Ρεπ, Νέσκενς, Κρόιφ, Βαν Χάνεγκεμ, Ρέζενμπρικ (46 Ρ. Βαν Ντερ Κέρκοφ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ