Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ
Ηθικά νικητές

Η Εθνική ελπίδων έχασε τον ευρωπαϊκό τίτλο από την Ισπανία (0 - 1), αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ).-

"Σας θεωρούμε τους ηθικούς νικητές του αγώνα. Σας έκλεψαν το κύπελλο. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην πάει η προσπάθειά σας χαμένη. Η διοίκηση θα εισηγηθεί στο ΔΣ και είμαι βέβαιος πως θα γίνει δεκτό να πάρετε πριμ νίκης". Με τα λόγια αυτά υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή, που έφθασε χτες το απόγευμα, ο γγ της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτσης. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν τα λόγια του ΓΓΑ, Γ. Σγουρού, αλλά και του ομοσπονδιακού τεχνικού, Γ. Κόλλια. Λίγο αργότερα μάζεψε τους διεθνείς και τους ευχαρίστησε για την τρίχρονη συνεργασία τους...

Το ηθικό, παρά την ήττα, είχε βελτιωθεί απ' το προηγούμενο βράδυ. Τα κεφάλια κατά την επιστροφή στο ξενοδοχείο ήταν σκυφτά και ένα "γιατί" "αγκάλιαζε" τους πάντες. Ομως η παρουσία και τα πανηγύρια περίπου 400 φοιτητών απάλυνε την πίκρα. Ετσι το προκαθορισμένο ελληνικό γλέντι έγινε και όλοι γιόρτασαν την επιτυχία. Γιατί παρά την ήττα απ' την Ισπανία και τον Σλοβάκο διαιτητή Λόμπος, η εθνική ομάδα πέτυχε πολλά. Με τις εμφανίσεις και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης απέδειξε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί, αν τ' αφήσουν οι παράγοντες, να 'χει μέλλον.

Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αν. Σταματιάδης, προπονητής της ομάδας, που το 1988 πήγε στον τελικό αλλά, υπό παρόμοιες συνθήκες, βγήκε και κείνη δεύτερη, "η εμφάνιση της ομάδας δημιούργησε τεράστιες υποχρεώσεις σ όλους τους παράγοντες. Τα παιδιά έστειλαν το μήνυμα πως η Ελλάδα δε στερείται ταλέντων. Αυτή η ομάδα δεν πρέπει να χαθεί. Τα ίδια είχα πει και πριν από 10 χρόνια. Δυστυχώς όμως... Υπάρχουν παίχτες να τους αντικαταστήσουν. Χρειάζεται όμως προγραμματισμός, κυρίως με τα παιδιά στη Νέων. Λόγω ηλικίας μένουν 1 - 2 χρόνια σ' απραξία απ' τα εθνικά συγκροτήματα. Αυτό πρέπει ν' αλλάξει".

Τα λάθη και η διαιτησία

Αυτό που δεν αλλάζει είναι το αποτέλεσμα του τελικού. Η Εθνική μας πάλεψε με μια ισχυρή ομάδα (Ισπανία), αλλά και έναν απαράδεκτο διαιτητή, που όσα λάθη έκανε ήταν σε βάρος μας. Αρνήθηκε να υποδείξει 3 πέναλτι που όλοι συμφώνησαν πως ήταν "καθαρά". Μάλιστα για ένα απ' αυτά ο Ρίνους Μίχελς ήταν κατηγορηματικός: "Η πρώτη ανατροπή ήταν πέναλτι"...

Αν λοιπόν ο διαιτητής έφταιγε για τη μισή ήττα, η άλλη μισή, δυστυχώς, χρεώνεται στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Ο ταλαντούχος πορτιέρο του Ολυμπιακού από υπερβολική σιγουριά στο 65 έχασε τον έλεγχο της μπάλας, εντελώς ανενόχλητος, και με κεφαλιά ο Ιβάν Πέρεθ διαμόρφωσε το αποτέλεσμα που έμελλε να δώσει στους Ισπανούς τη δόξα του νικητή και σε μας την πίκρα του ηττημένου.

Χάθηκαν πάντως και κλασικές ευκαιρίες με τον Λάκη και τον Π. Κωνσταντινίδη. Το... σκηνικό ολοκληρώθηκε όταν ο Γκούμας σημάδεψε το δοκάρι των Ισπανών. Παρά την πίκρα ο Γιάννης Κόλλιας παρουσιάστηκε κύριος στις δηλώσεις του: "Δεν πρέπει να σταθούμε στο λάθος του Ελευθερόπουλο. Αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και είμαι υπερήφανος για τα παιδιά, όχι μόνο γιατί πήραν τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, αλλά για τη δουλιά που κάναμε αυτά τα χρόνια. Γλιστρήσαμε στο τελευταίο βήμα. Ηταν όμως και το γήπεδο βρεγμένο...".

ΙΣΠΑΝΙΑ: Αρνάου, Ιτο, Μπένχαμιν (74 Ανγκούλο), Γ. Γκάλβο, Ρεκάρτε, Ρότζερ (69 Γκούτι), Ι. Πέρεθ, Μ. Βαλέθ, Βαλερόν (83 Βίκτορ), Φελίπε, Γκερέρο.

ΕΛΛΑΔΑ: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Δερμιτζάκης (63 Λάκης), Δέλλας (77 Μπασινάς), Γκούμας, Στολτίδης, Κωστούλας, Αντζας, Καραγκούνης (85 Αλεξόπουλος), Λυμπερόπουλος, Π. Κωνσταντινίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ