Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θέλουν κι άλλα!

Στο στόχαστρο και η Κυριακάτικη αργία

Η "βροχή" από αποφάσεις νομαρχών που καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων σε νομαρχιακό επίπεδο και η επανάληψη διά στόματος του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Μ. Παράβαλου - στις 9/6 στη συνέλευση του Συνδέσμου - του πάγιου αιτήματος των ιδιοκτητών αλυσίδων πολυκαταστημάτων για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, συνιστούν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ωράριο.

Η διάθεση των μεγαλεμπόρων για ανακαίνιση του θέματος φάνηκε ξεκάθαρα στη συνέλευση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ καταφέρθηκε εναντίον των αποφάσεων πέντε νομαρχών για να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, καθώς και εναντίον της απόφασης του νομάρχη Θεσσαλονίκης, με την οποία γίνεται σεβαστή η παράδοση για κλείσιμο των καταστημάτων τα απογεύματα ενός μήνα της καλοκαιρινής περιόδου, με την οποία έχουν συμφωνήσει έμποροι και εργαζόμενοι.

Η επίθεση αυτή ουσιαστικά αποτελεί έκφραση διαφωνίας με το γράμμα της διαβόητης "ιστορικής συμφωνίας" - που ο ΣΕΛΠΕ είχε αποδεχτεί και υπογράψει - η οποία ορίζει ότι επιτρέπονται "τοπικές ή κλαδικές συμφωνίες για μικρότερα ωράρια απ' αυτό της συμφωνίας".

Οι ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων δεν περιορίζονται φυσικά στο να εκφράζουν τις απόψεις τους, ανεξέλεγκτοι προχωρούν στην εφαρμογή του απελευθερωμένου ωραρίου. Μόνιμοι "καταπατητές" της συμφωνίας - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και οι μοναδικοί - είναι τα καταστήματα ΚΟΝΤΙΝΕΤ, "Μαρινόπουλος", "Κωτσόβολος", "Βερόπουλος".Εξάλλου οι δύο πρώτες επιχειρήσεις - που ανήκουν στην ίδια "μαμά" εταιρία - από την αρχή διαφώνησαν με τη συμφωνία, απείλησαν με ομαδικές απολύσεις εργαζόμενων και ζήτησαν τη διαγραφή τους από τον ΣΕΣΜΕ, αντιδρώντας για την υπογραφή του στη συμφωνία.

Ως αρωγοί των επιδιώξεων των μεγαλεμπόρων εμφανίζονται κάθε χρόνο και αρκετοί νομάρχες της χώρας, που αποφασίζουν αυθαίρετα επιμήκυνση του ωραρίου. Πολλές φορές μέσα από τις αποφάσεις αυτές "περνάει" και η κατάργηση της Κυριακής αργίας, που αποτελεί πάγια αξίωση των μεγαλεμπόρων. Αυτό συνέβη με την απόφαση της νομάρχη Χανίων Αλέκας Μαρκογιαννάκη,η οποία ενάντια στη θέληση των οικείων οργανώσεων και παρότι αντίστοιχη απόφασή της πέρυσι είχε ακυρωθεί από τον περιφερειάρχη, αποφάσισε να επιτρέψει την παράταση του ωραρίου ως τις 10 το βράδυ από τον Μάη έως τον Οκτώβρη, καθώς και τη λειτουργία των εμπορικών τις Κυριακές και αργίες!

Επίσης, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής επανέρχεται κάθε χρόνο στην απόφασή του για λειτουργία των καταστημάτων ως αργά το βράδυ, τις Κυριακές και αργίες, ενώ παράταση του ωραρίου αποφασίζουν οι νομάρχες Ρόδου, Κέρκυρας κ.ά. Αποφάσεις, που χειροκροτούνται από εργοδότες και κυβέρνηση, κάτι που δε συμβαίνει με τις αποφάσεις που περιορίζουν το ωράριο της συμφωνίας και που κατά καιρούς έχουν παρθεί στις νομαρχίες Χίου, Θεσσαλονίκης, Αχαϊας, Ηρακλείου Κρήτης, Δωδεκανήσου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ