Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
"Διεκδίκηση" με ανταλλάγματα...

Δι' αλληλογραφίας χειρίζεται ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος το αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ετσι χτες, επέδωσε στον Βρετανό πρέσβη επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού της Μ. Βρετανίας, Κρις Σμιθ, στην οποία διατυπώνεται διαμαρτυρία για τις καταστροφικές επεμβάσεις στα μάρμαρα και το αίτημα επιστροφής τους, ενώ ο Αγγλος πρέσβης επιδίωξε να υποβαθμίσει το θέμα της φθοράς, δηλώνοντας: "Να μην κρίνουμε πάντα το παρελθόν με τα κριτήρια τα σημερινά. Αλλάζει η τεχνολογία, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά σε όλα τα μουσεία του κόσμου. Εκαναν μερικά πράγματα που ίσως σήμερα δε θα τα έκαναν".

Οσο για την επιστροφή είπε ότι "ο υπουργός θα μελετήσει το θέμα". Ωστόσο, πριν λίγες μέρες ο ίδιος υπουργός δήλωνε άρνηση για επιστροφή. Επίσης, στην πρόταση του Ε. Βενιζέλου να συγκροτηθεί διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την εξέταση των μαρμάρων, το Βρετανικό Μουσείο απαντά με οργάνωση διεθνούς επιστημονικής συνάντησης.

Παρ' όλα αυτά, ο Ελληνας υπουργός επιμένει στην προσφορά ανταλλαγμάτων, ευελπιστώντας να επιστραφούν τα μάρμαρα και εξακολουθεί να μη θέτει το πρόβλημα στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς οργανισμούς που έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα. Μίλησε, λοιπόν, χτες για "ελληνοβρετανικές σχέσεις που βρίσκονται σε καλό επίπεδο μεταξύ κυβερνήσεων και μεταξύ μουσείων".

Τέλος, προσκάλεσε στην Αθήνα τον Βρετανό ομόλογό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ