Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Μια ακόμα "ανάσα"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Παρά τις προσπάθειες και το ανελέητο κυνήγι μαγισσών που έχουν επιδοθεί οι ΗΠΑ εναντίον του κουβανικού λαού, κάποιες φορές εξαναγκάζονται να συμμορφωθούν με τη διεθνή νομοθεσία.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να επιτρέψουν στις κουβανικές αερογραμμές να χρησιμοποιούν δύο συγκεκριμένους αεροδιαδρόμους που συνδέουν την Κούβα με τον Καναδά και να παρέχουν τις συνήθεις υπηρεσίες αεροπλοϊας", δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με τη δήλωση αυτή, η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει στον εθνικό αερομεταφορέα της Κούβας να πετά πάνω από τις ΗΠΑ, εκτελώντας δρομολόγια προς δύο καναδικά αεροδρόμια, αναθεωρώντας έτσι την απαγόρευση που ίσχυε την τελευταία δεκαετία.

Βέβαια, οι ΗΠΑ δεν απέκτησαν ξαφνικά "ευαισθησία", αλλά εξαναγκάστηκαν να δεχτούν το δικαίωμα της κουβανικής εταιρίας για υπερπτήσεις πάνω από το αμερικανικό έδαφος, μετά από προσφυγή της Κούβας σε υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, που στηρίχτηκε στο επιχείρημα ότι η απαγόρευση πτήσεων που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον συνιστούσε παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας για τις αεροπορικές συγκοινωνίες.

Η διεθνής νομοθεσία προβλέπει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αρνηθεί σε άλλη το δικαίωμα εκτέλεσης υπερπτήσεων, εκτός από περιπτώσεις όπου θεωρείται ότι απειλείται η εθνική της ασφάλεια. Ενα επιχείρημα που πλέον πολύ δύσκολα μπορούν να επικαλεστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την περίπτωση της Κούβας, αφού και σε μία πρόσφατη έκθεση του Πενταγώνου αναφερόταν ότι οι κουβανικές ένοπλες δυνάμεις δε συνιστούν σήμερα απειλή για τις ΗΠΑ. Η κουβανική κυβέρνηση είχε προσφύγει στον ICAO, υπηρεσία που υπάγεται στα Ηνωμένα Εθνη και εδρεύει στο Μόντρεαλ, ζητώντας την τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας, αναφορικώς με τις πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα της Κούβας προς τον Καναδά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις από Μαϊάμι προς τη Νότια Αμερική κάνουν χρήση του εναέριου χώρου πάνω από την Κούβα. Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον υποχρέωνε την κουβανική εταιρία "Cubana de Aviacion" να κάνει μεγάλες παρακάμψεις πάνω από τον Ατλαντικό, εκτελώντας τα καθημερινά δρομολόγια προς το Μόντρεαλ και το Τορόντο, γεγονός που είχε ως συνέπεια να αυξάνεται το κόστος των πτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ