Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Νέες σφοδρές μάχες στην πρωτεύουσα

ΜΠΙΣΑΟΥ.-

Μεγάλης έκτασης αντεπίθεση εξαπέλυσαν, χτες, οι στασιαστές του στρατού κατά των κυβερνητικών θέσεων, όπως ανέφεραν τόσο πηγές του σενεγαλέζικου στρατού όσο και το πορτογαλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Lusa".Αν και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή θυμάτων, νοσοκομειακές πηγές υποστήριζαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, ανάμεσα στους αμάχους, είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς πολλά πτώματα, από τις προηγούμενες ημέρες, κείτονται ακόμα στους δρόμους της Μπισάου.

Παρά την αντεπίθεση των στασιαστών, σενεγαλέζικες στρατιωτικές πηγές υποστήριζαν ότι οι δυνάμεις του αποπεμφθέντα αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Ανσουμάνε Μάνε, έχουν χάσει μεγάλο μέρος των θέσεων που είχαν καταλάβει και βρίσκονται περικυκλωμένοι στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπισάου, ενώ έχουν εγκαταλείψει το κέντρο των επιχειρήσεών τους, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής Μπρα.Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η κατάληψη του αεροδρομίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις ή από τα στρατεύματα της Σενεγάλης και της Δημοκρατίας της Γουινέας, που μάχονται στο πλευρό του Προέδρου Ζοάο Μπερνάντο Βιέιρα, δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μέσα στις επόμενες μέρες. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Πορτογάλος πρέσβης στη Γουινέα Μπισάου Φραντσίσκο Ενρίκες ντα Σίλβα, ο οποίος είναι και ο μόνος πρέσβης ευρωπαϊκής χώρας που παραμένει στην πρώην πορτογαλική αποικία.

Εντελώς αντίθετες είναι οι εκτιμήσεις των ίδιων των στασιαστών, οι οποίοι διαμέσου του εκπροσώπου τους στρατηγού Μανουέλ ντε Σάντος Γκομές και των δηλώσεών του σε κατειλημμένο τοπικό σταθμό τόνιζαν ότι οι δυνάμεις των στασιαστών έχουν τη δύναμη να υπερισχύσουν. Ο Γκομές τόνισε ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Ανσουμάνε Μάνε δεν πρόκειται να εξαπολύσουν την τελική τους επίθεση στην πρωτεύουσα Μπισάου, αν δε σιγουρευτούν ότι έχουν απομακρυνθεί όλοι οι άμαχοι πολίτες.

Σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών σημειώνονται και στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Σενεγάλη, όπου δεν έχει γίνει, ακόμη, σαφές ποιες είναι οι πλευρές που συγκρούονται.Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι μάχες διεξάγονται ανάμεσα σε υποστηρικτές των στασιαστών σε συνεργασία με τους αυτονομιστές αντάρτες της Σενεγάλης ενάντια στα επίσημα σενεγαλέζικα στρατεύματα.

Το σίγουρο, όμως, φαίνεται να είναι ότι στο μέσο των πυρών έχουν βρεθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι αναζήτησαν εκεί καταφύγιο. Οι μάχες, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εστιάζονται στην περίμετρο των χωριών Ιγκορε και Μπούλα, που βρίσκονται λίγα χλμ νότια των συνόρων. Αν και δεν είναι σαφές ποιος άρχισε την επίθεση, οι σενεγαλέζικες συνοριακές δυνάμεις έχουν, επανειλημμένως, ανοίξει πυρ.

Επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας

Τεράστιες είναι οι ανάγκες σε τρόφιμα και πόσιμο νερό τόνισε, με χτεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Ζερόμ ντα Σίλβα, ο οποίος, επικαλούμενος ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υποστήριξε ότι η υπάρχουσα ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει σε όλους τους πρόσφυγες, ενώ δεν έχει, ακόμη, εντοπιστεί μεγάλος αριθμός προσφύγων, οι οποίοι εικάζεται ότι βρίσκονται μέσα στην πυκνή και επικίνδυνη ζούγκλα.Ο ντα Σίλβα ανέφερε, επίσης, ότι συγκεχυμένες και ανεπιβεβαίωτες παραμένουν οι πληροφορίες που μιλούν για κρούσματα κίτρινου πυρετού και μηνιγγίτιδας στα προσφυγικά καραβάνια που έχουν βρει καταφύγιο στα σύνορα με τη Σενεγάλη, παρά τα πρόχειρα εργαστήρια εμβολιασμού που έχουν στηθεί στην περιοχή.

Παράλληλα, στα σύνορα με τη Σενεγάλη έφτασε χτες ομάδα επείγουσας ανάγκης της Επιτροπής Προσφύγων του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο Κρις Τζανόβσκι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πολλοί ξένοι υπήκοοι, που εγκατέλειψαν τη Γουινέα Μπισάου, έχουν, ήδη, φτάσει στην Ντάκα, πρωτεύουσα της Σενεγάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ