Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρεμπιπτόντως... τα σοβαρά θέματα

Παραιτήθηκαν Κ. Τσιάνος και Κ. Γεωργουσόπουλος, ενώ το Θεατρικό Μουσείο "δεν αισθάνεται καλά"...

Πρώτη στάση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου θα είναι η Βιέννη,επόμενες η Οτάβα και Λισαβόνα.Οι επισκέψεις του στο εξωτερικό ήταν το θέμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου του ΥΠΠΟ. "Παρεμπιπτόντως", όμως, πληροφορηθήκαμε μερικά σοβαρά θέματα:

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Κώστας Τσιάνος υπέβαλε και νέα παραίτηση. Οπως μας πληροφόρησε ο υπουργός, ο Κώστας Τσιάνος με ένα "ευγενικό φαξ" δηλώνει την αμετάκλητη παραίτησή του, γιατί ο όγκος των διοικητικών, τεχνικών, οργανωτικών, οικονομικών προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει το ΚΘΒΕ είναι τεράστιος και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει". Θα προσπαθήσει, δήλωσε ο υπουργός, να μιλήσει μαζί του και, αν "δεν τον πείσει ευκόλως", θα προβεί στην άμεση αντικατάστασή του. Αλλη μια παραίτηση προστέθηκε στις χτεσινές εκπλήξεις. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος παραιτήθηκε από πρόεδρος της Επιτροπής Επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟ, γιατί, όπως αναφέρει σε επιστολή του, "περίσσεψε η κακοήθεια του θεατρικού υποκόσμου... Κουράστηκα να αντιμετωπίζω την αγνωμοσύνη και την κακοπιστία". Πίσω από αυτήν την παραίτηση υπάρχει μια απειλή (!), που δέχτηκε η οικογένεια του Κ. Γεωργουσόπουλου από θιασαρχίνα που πληροφορήθηκε τις προθέσεις της Επιτροπής για την επιχορήγησή της.

Σε ερώτηση για το θέμα του Θεατρικού Μουσείου και το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ο υπουργός είπε "επειδή θέλω να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα και επειδή πιστεύω ότι αυτό είναι μια θεσμικού χαρακτήρα δραστηριότητα, ζήτησα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Νίκο Κούρκουλο, να θέσει το ζήτημα της τύχης του Θεατρικού Μουσείου στο ΔΣ. Αν το σωματείο δε θελήσει να συνεχίσει τη δραστηριότητα του Θεατρικού Μουσείου, η δραστηριότητα να αναληφθεί αμέσως από έναν κρατικό θεσμό, έτσι ώστε να λύσουμε ριζικότερα το ζήτημα της στέγης και της μορφής". Βέβαια, η πρόταση του υπουργού δεν κοινοποιήθηκε (!) και στη διοίκηση του Θεατρικού Μουσείου, που αγωνιά για την τύχη του, έχοντας μάλιστα προσωπικά χρεωθεί με τραπεζικό δάνειο. Γνωρίζει άραγε ο υπουργός ότι το αρχειακό και εκθεσιακό υλικό ανήκει στην Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και το έχει παραχωρήσει στο Θεατρικό Μουσείο με χρησιδάνειο; Θα έπρεπε να το γνωρίζει πριν κάνει την πρόταση στο Ν.Κούρκουλο.

Οσο για τα ταξίδια, ο λόγος του πρώτου το "Συμπόσιο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Συνεργασίας". Επίκεντρο των συζητήσεων, η δυνατότητα συγκρότησης "προοδευτικής αριστερής αντίληψης" (;) για τον πολιτισμό. Στον Καναδά θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Συνάντηση Υπουργών Πολιτισμού, όπου ο υπουργός θα προβάλει "τις θέσεις της Ελλάδας και τα θέματα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας κ.ά. Στη Λισαβόνα, ο υπουργός θα παραστεί στο γιορτασμό της Ελληνικής Ημέρας, ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν η Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Εθνικό Θέατρο με τη "Μήδεια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ