Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ο κύβος ερρίφθη...

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Μια από τις τελευταίες ταραγμένες γωνιές της Ευρώπης "συντονίστηκε" με τα κελεύσματα των καιρών, αποχαιρετώντας και τυπικά την ταραχώδη περίοδο.Οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας προσήλθαν χτες στις κάλπες για την ανάδειξη των 108 μελών της τοπικής Βουλής, η οποία θα διαθέτει ένα καθεστώς ημιαυτονομίας και επισφραγίζοντας την ειρηνευτική συμφωνία για το μέλλον της βρετανικής επαρχίας, ένα μήνα μετά την ευρύτατη έγκρισή της.

Βάσει της νέας συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει υπό βρετανική κυριαρχία, εκτός εάν στο μέλλονη πλειοψηφία των κατοίκων της επιλέξει την ένωση της επαρχίας με την Ιρλανδική Δημοκρατία. Η νέα Βουλή, της οποίας θα προϊσταται 12μελής εκτελεστική επιτροπή εκλεγμένη αναλογικά, θα εκλέξει με τη σειρά της επιμέρους επιτροπές, αρμόδιες για την επίβλεψη διαφόρων τομέων, όπως της γεωργίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Πάντως, τα γνωστά επεισόδια δεν έλειψαν, παρά την πρόσφατη "κατάπαυση" του πυρός. Εκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο από μία μικρή ομάδα Ενωτικών την παραμονή της ψηφοφορίας είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας 15χρονος και αποτέλεσε οδυνηρή υπόμνηση της ένοπλης βίας που σάρωσε τη Βόρεια Ιρλανδία επί τρεις δεκαετίες και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 3.600 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ