Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Διά τέσσερα"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Χωρίς νικητή και ηττημένους, αλλά με μίνι εκπλήξεις - τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά - θα διαμορφωθεί το ιδιότυπο πολιτικό καθεστώς της βρετανικής αυτής επαρχίας.

Η έκπληξη που προκάλεσε, όμως, αρνητικά συναισθήματα είναι η ανάδειξη δεύτερου κόμματος και μάλιστα με μηδαμινή διαφορά από το πρώτο του "Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ" του UUP, του οποίου ηγείται ο αιδεσιμότατος Ιαν Πέισλι,ο κατεξοχήν πολέμιος της ειρηνευτικής συμφωνίας. Το γεγονός αυτό καταμαρτυρά το διχασμό της προτεσταντικής κοινότητας, σε δύο σχεδόν ισοδύναμα τμήματα του πληθυσμού, όπου το ένα στηρίζει την ειρηνευτική προσπάθεια και το άλλο την απορρίπτει. Το διχασμό αυτό είχαν επισημάνει αναλυτές μετά το δημοψήφισμα και θα αποτελέσει το σημαντικότερο ζήτημα, όπου ένα ειρηνικό μέλλον θα "σκοντάφτει". Αντίθετα, οι καθολικοί ψηφοφόροι γι' άλλη μια φορά εμφανίστηκαν συσπειρωμένοι, ψηφίζοντας τα κόμματα που στηρίζουν τη συμφωνία. Συγκεκριμένα, τα πρώτα αποτελέσματα φέρουν ότι το "Ενωτικό Κόμμα του Ολστερ" του Ντέιβιντ Τριμπλ, με ποσοστό περίπου 21% θα αναδειχτεί πρώτη δύναμη. Ακολουθούν, το "Δημοκρατικό Κόμμα του Ολστερ" με ποσοστό 20,5% το "Σιν Φέιν", πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ με ποσοστό 19% και το "Δημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα" του Τζον Χιουμ, με ποσοστό 17,5%. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν στη διαδικασία δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν ποσοστό τέτοιο που να τους αφήνει περιθώρια πολλαπλών πολιτικών κινήσεων.

Τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται νωρίτερα από το Σάββατο αφ' ενός, γιατί η καταμέτρηση άρχισε μόλις χτες το πρωί και αφ' ετέρου γιατί η χτεσινή ψηφοφορία έγινε με βάση ένα περίπλοκο εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι Καθολικοί ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ Προτεσταντών υποψήφιων - και αντιστρόφως, με την επαρχία να έχει χωριστεί σε 18 εκλογικές περιφέρειες, που η καθεμιά θα αναδείξει 6 βουλευτές στη νέα τοπική Βουλή. Σύμφωνα, πάντως, με αυτά, αναμένεται ότι ο Τριμπλ θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ στην πρώτη τοπική κυβέρνηση - Εκτελεστική Επιτροπή - που θα αποτελείται από 12 μέλη αναμένεται να μετάσχουν και τα ηγετικά στελέχη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς και Μάρτιν Μαγκίνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ