Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ανάμεσα στην προστασία και τον τουρισμό

Τα χιλιάδες θέματα δεκαετιών που περίμεναν στο συρτάρι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ξεκαθαρίστηκαν. Ο χρόνος που μεσολαβούσε μεταξύ γνωμοδότησης και υπογραφής υπουργού μειώθηκε από τους 5 μήνες στις 20 ημέρες. Ετσι στο εξής το ΚΑΣ είναι "ελεύθερο" να αποκαταστήσει τον επιστημονικό του χαρακτήρα και να ασχοληθεί με θέματα που οριοθετούν αρχές προστασίας και ανάδειξης.

Στο νέο τρόπο λειτουργίας του ΚΑΣ αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος,κάνοντας παράλληλα μία αναδρομή στην τελευταία περιοδεία του Συμβουλίου, που περιλάμβανε αυτοψίες στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Πρέβεζας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας.Μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπου η εγκατάλειψη σε κάποιες περιοχές συναγωνίζεται την τουριστική αξιοποίηση κάποιων άλλων.Εκείνο που σίγουρα είχε να αντιμετωπίσει το ΚΑΣ ήταν όχι μόνο η αντιμετώπιση μεγάλων και σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων, αλλά και δεκάδων αιτημάτων από δήμους και κοινότητες για αξιοποίηση του "δικού" τους μνημείου, του μνημείου της περιοχής, με κύριο επιχείρημα το έσοδο που θα αποδώσει.Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά έργα είναι ενταγμένα στα Περιφερειακά Κοινοτικά Προγράμματα και όλοι ζητούν μία θέση στο επόμενο πακέτο.

Καλείται, λοιπόν, η Αρχαιολογική Υπηρεσία κατ' αρχήν να ιεραρχήσει προτεραιότητες και έπειτα να τιθασεύσει αιτήματα, δεδομένου ότι οι 300 περίπου αρχαιολόγοι και άλλοι τόσοι αρχιτέκτονες και συντηρητές αντίστοιχα δε φτάνουν για τα 900.000 μνημεία που είναι καταγραμμένα στη χώρα μας. Στην Αιτωλοακαρνανία,απ' όπου ξεκίνησε την περιοδεία του το Συμβούλιο, εντυπωσίασαν αρχαιολογικοί χώροι όπως το Θέρμο, το αρχαίο θέατρο Στράτου και η Πλευρώνα, αλλά η περιοχή δείχνει εγκαταλειμμένη.

Η Νικόπολη,στην Πρέβεζα, είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος, με ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά μνημεία, που φτάνει τα 20.000 στρέμματα. "Οι δυνάμεις που διαθέτει η Εφορεία δεν επαρκούν", είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ. Στόχος είναι η Νικόπολη να ενταχθεί στο Ταμείο Διαχείρισης Πόρων Αρχαιολογικών Εργων, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα στερέωσης και ανάδειξης και ο χώρος να παραδοθεί στο κοινό. Αλλά στα έργα που συντελούνται από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, με κοινοτικά κονδύλια, στα μοναστήρια του νησιού κρίνεται αναγκαία η εκτέλεση και η επίβλεψη των έργων συντήρησης των τοιχογραφιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, ώστε να διασφαλιστεί ο μνημειακός χαρακτήρας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το μοναστήρι της Ελεούσας, που ήταν εγκαταλειμμένο, τώρα σχεδιάζεται η "ανάδειξή" του σε χώρο φιλοξενίας και συνεδρίων, αλλά το τι πρόκειται να γίνει με τη συντήρηση του μνημείου και του διακόσμου του παραμένει θολό.

Οσο για τη Δωδώνη,τόσο το θέατρο όσο και ο αρχαιολογικός χώρος χρήζουν άμεσων στερεωτικών επεμβάσεων. Για το έργο έχουν προγραμματιστεί 100 εκατομ. για το 1998 στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με τη Νομαρχία.

Στην Κέρκυρα το Συμβούλιο επισκέφτηκε τα έργα στο Μον Ρεπό, όπου θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης και το Παλαιό Φρούριο, όπου γίνονται εκτεταμένες εργασίες στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με το δήμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητική επίθεση στην πολιτιστική κληρονομιά (2008-10-07 00:00:00.0)
«Επιστράτευσαν» και τον Παυσανία... (2007-09-05 00:00:00.0)
Βιομηχανική... «επέλαση» (2006-06-22 00:00:00.0)
Σε διαρκή απειλή τα μνημεία (2005-10-21 00:00:00.0)
Κενο-τόμος προμελέτη (1998-05-28 00:00:00.0)
Η Ολυμπία στη... σκιά των Ολυμπιακών Αγώνων (1998-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ