Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
"Ταραχές" προκαλεί ο χρυσός των ναζί

ΖΥΡΙΧΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οταν απειλούνται οι ελβετικές τράπεζες, τότε απειλείται και η κυβέρνηση της χώρας. Μάλλον αυτό φαίνεται να ισχύει μια και σε εξαιρετικά υψηλούς από τους συνήθεις τόνους η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο οι καλές σχέσεις της Ελβετίας με τις ΗΠΑ, αν οι αμερικανικές πολιτείες και οι πόλεις προχωρήσουν με τις επαπειλούμενες κυρώσεις κατά των ελβετικών τραπεζών, όσον αφορά τα αιτήματα για τους λογαριασμούς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ανακοίνωσε χτες η ελβετική κυβέρνηση.

Η ελβετική κυβέρνηση σύστησε χτες στους τοπικούς Αμερικανούς οικονομικούς αξιωματούχους και στους ενάγοντες, οι οποίοι έχουν υποβάλει μηνύσεις κατά των ελβετικών τραπεζών, "να επιστρέψουν σε μια σοβαρή, ήρεμη συζήτηση", όσον αφορά την αντιπαράθεση για τους λογαριασμούς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος σε ελβετικές τράπεζες. "Το υπουργικό συμβούλιο αναμένει την πρόληψη τέτοιων κυρώσεων από την αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των διεθνών της υποχρεώσεων", τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργικό συμβούλιο, ενώ συνεχίζει ότι "αυτού του είδους οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές, αδικαιολόγητες και παράνομες. Συνιστούν απειλή για τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελβετίας και των ΗΠΑ".

Στο μεταξύ η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να αρχίσει σε 60 μέρες την επιβολή κυρώσεων κατά ελβετικών τραπεζών, αν αυτές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ενώ τοπικοί Αμερικανοί οικονομικοί αξιωματούχοι πρότειναν σε προχτεσινή σύνοδό τους την επιβολή κυρώσεων κατά ελβετικών τραπεζών. Παράλληλα η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε αμέσως ότι θα απορρίψει νέες συναλλαγές με ελβετικές τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ