Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μέτρα για το καρκίνωμα του νεοναζισμού

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Η Λατινική Αμερική, ένα ξεχασμένο κομμάτι του κόσμου για τους "πολιτισμένους", έχει γίνει παράδεισος για τους φυγόδικους αλλά και για ναζί εγκληματίες πολέμου. Ανάμεσα σε αυτές και η Αργεντινή, που αποφάσισε να απαλλαγεί από κάποιους από αυτούς...

... υπογράφοντας συμφωνία με τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την ανταλλαγή πληροφοριών που θα αποβλέπουν στη σύλληψη εγκληματιών πολέμου, οι οποίοι μπορεί ακόμα και σήμερα να κρύβονται στη νοτιοαμερικανική αυτή χώρα, όπως ανακοίνωσε χθες ανθρωπιστική οργάνωση της Αργεντινής. "Οι συμφωνίες αυτές επιτρέπουν το σχηματισμό ενός διεθνούς δικτύου, το οποίο θα παρακολουθεί από κοντά εγκληματίες πολέμου, όχι μόνο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου αλλά και μεταγενεστέρων συγκρούσεων", αναφέρει σε δήλωση του ο Βίκτορ Ράμος,επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου κατά των Διακρίσεων, της Ξενοφοβίας και του Ρατσισμού (INADI) που υπέγραψε τη συμφωνία από κοινού με εκπροσώπους των Ομοσπονδιακών Αρχείων της Γερμανίας, του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Εγκλημάτων Πολέμου των ΗΠΑ. "Η INADI πήρε πολύ σαφείς οδηγίες, τόσο από τον υπουργό Εσωτερικών Κάρλος Κόρας, όσο και από τον Πρόεδρο της χώρας Κάρλος Μένεμ, να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μηχανισμό, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τους ναζί της δεκαετίας του '40 αλλά να ξεριζώσει το καρκίνωμα του νεοναζισμού που αυξάνεται στην Ευρώπη και δυστυχώς έχει φθάσει και σε μας", καταλήγει η ανακοίνωση του Βίκτορ Ράμος.

Πολλοί φυγόδικοι εγκληματίες πολέμου έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα αυτή, με αποτέλεσμα όταν για κάποιο λόγο οι πληροφορίες δεν μπορούσαν να καλυφθούν η Αργεντινή να "εκτίθεται" στα μάτια της ανθρωπότητας. Ο ναζιστής Αντολφ Αϊχμαν απήχθη από μέλη της ισραηλινής Μοσάντ έξω από το Μπουένος Αϊρες και εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού για τα εγκλήματά του το 1961. Ο διαβόητος "Αγγελος του Θανάτου" των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, Γιόζεφ Μένγκελε, είχε επίσης καταφύγει στην Αργεντινή, ενώ το όνομα της χώρας αυτής σπιλώθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη σύλληψη και την έκδοση του Ντίνκο Σάκιτς, του διοικητή του στρατοπέδου θανάτου Γιασένοβατς, στην Κροατία, στην περίοδο 1942 - 1944. Ισως ο καρπός όλων αυτών είναι και η μετατροπή της χώρας σε κέντρο σειράς αντισημιτικών ενεργειών, όπως η τοποθέτηση βόμβας στην ισραηλινή πρεσβεία το 1992 και στον κέντρο της εβραϊκής κοινότητας ΑΜΙΑ το 1994.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ