Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λέοντες σε αντίγραφα

Αιώνες ολόκληρους οι Λέοντες της Δήλου,έργα Ναξίων γλυπτών του 6ου αι. πΧ, πλαισίωναν την Ιερή Λίμνη και τον Ιερό Φοίνικα, εκεί που η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα. Αλλά ο χρόνος και το θαλασσινό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου είναι μάλλον ανελέητα μπροστά στα μνημεία της Δήλου. Ετσι οι Λέοντες, των οποίων η επιφάνεια έχει, ήδη, φθαρεί, επιτέλους θα μεταφερθούν στο Μουσείο της Δήλου, ώστε να ξεκινήσει πρόγραμμα συντήρησής τους από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και το Κέντρο Λίθου. Σημειώνεται ότι το ναξιακό μάρμαρο από τα άλατα και τους άνεμους εμφανίζει έντονη σαθροποίηση και έχει προταθεί η στερέωσή του με υδροξείδιο του θείου και ασβεστίου. Οι εργασίες συντήρησης είναι ενταγμένες, με προϋπολογισμό 250 εκατ., στο γενικότερο πρόγραμμα της Ομάδας Εργασίας Δήλου για τη συντήρηση των μνημείων της Δήλου.

Στη θέση τους, θα τοποθετηθούν αντίγραφα και προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε τη λήψη εκμαγείων. Αλλά δεδομένου ότι σε πολλούς από τους Λέοντες έχουν χαθεί αρκετές λεπτομέρειες, αναζητείταιποιος θα δώσει το πιστότερο αντίγραφο.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να γίνουν εκμαγεία από τους Λέοντες "1" και "9" καθώς και από εκείνον που βρίσκεται μπροστά από το ναύσταθμο της Βενετίας, αλλά το κεφάλι του τελευταίου δεν είναι το αυθεντικό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ