Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Ο δεκάλογος της Γενετικής Μηχανικής

- Είναι η Βιοτεχνολογία και η Γενετική Μηχανική το ίδιο;

- Η Βιοτεχνολογία είναι η επιστήμη που προσπαθεί μέσω της διαδικασίας του ζευγαρώματος και της φυσικής αναπαραγωγής να μεγεθύνει τα φυσικά χαρακτηριστικά ζώων και φυτών. Η Γενετική Μηχανική από την πλευρά της εξάγει γονίδια από κύτταρα κάποιου οργανισμού, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, γενετικά μεταλλαγμένου με νέα χαρακτηριστικά.

- Η Γενετική Μηχανική μπορεί να δημιουργήσει νέες μορφές ζωής;

- Ναι. Ομως, τα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι άγνωστα. Η απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον απειλεί άνθρωπο και φύση.

- Ποια είναι η συμβολή της Γενετικής Μηχανικής στο διατροφικό πρόβλημα;

- Η τυχόν μεγαλύτερη παραγωγή από τη γενικευμένη χρήση της δεν επηρεάζει την ανισοκατανομή πόρων. Η άποψη ότι τα προϊόντα αυτά είναι προσαρμοσμένα στις νέες κλιματολογικές συνθήκες δεν απαντά στα πλανητικά οικολογικά προβλήματα που είναι το ζητούμενο. Οσο για την παγκόσμια παραγωγή, θα εξαρτηθεί ακόμα περισσότερο από λίγες πολυεθνικές, φέρνοντας ακόμη περισσότερο σε δύσκολη θέση αγρότες και καταναλωτές.

- Εχουν κατηγορηθεί ότι προξενούν αλλεργίες.

- Αυτό είναι αλήθεια. Παράδειγμα η μεταλλαγμένη σόγια από γονίδιο φιστικιού της Βραζιλίας (Brazil nut), γεγονός που οδήγησε στην απόσυρση του προϊόντος. Τα περισσότερα γονίδια που έχουν εισαχθεί στα μεταλλαγμένα προϊόντα δεν ανήκουν στο ανθρώπινο διαιτολόγιο. Εχουμε μετατραπεί σε πειραματόζωα.

- Τι προβλήματα δημιουργούν τα ανθεκτικά βακτήρια;

- Η μεταφορά γονιδίων από βακτήρια σε άλλες μορφές ζωής και η απελευθέρωσή τους με αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά απειλεί κάθε μορφή ζωής. Τα γονίδια των προϊόντων Γενετικής Μηχανικής παρουσιάζουν αυξημένη αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αυτό έχει οδηγήσει στην εμφάνιση επιδημιών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν εξαφανισμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ελονοσία, που ευθύνεται για 2 εκατ. θανάτους το χρόνο.

- Απειλείται η φυσική πανίδα;

- Ο κίνδυνος της σταυροεπικονίασης των γενετικά μεταλλαγμένων φυτών με την αυτοφυή συγγενική βλάστηση και η διαρροή των νέων γονιδίων στο περιβάλλον είναι ένα ενδεχόμενο. Ερευνες στο εξωτερικό υπολογίζουν το ποσοστό σταυροεπικονίασης στο 43%. Οι επιστήμονες αποκαλούν το φαινόμενο γενετική διάβρωση. Οι συνέπειες προς το παρόν είναι άγνωστες.

- Τι γίνεται με τις παραδοσιακές ποικιλίες;

-Οσες δεν αντικατασταθούν θα εξαφανιστούν ως αποτέλεσμα διασταύρωσης με τους μεταλλαγμένους συγγενείς, που κατά κανόνα είναι ανθεκτικότεροι στα ζιζανιοκτόνα. Η μείωση της βιοποικιλότητας συνεπάγεται οικολογικές ανατροπές στα εύθραυστα οικοσυστήματα.

- Πού γίνονται εφαρμογές;

-Μεγάλες πολυεθνικές χρηματοδοτούν εκτεταμένα πειράματα Γενετικής Μηχανικής σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ρωσία κ.α. Το νομικό καθεστώς που υπάρχει δεν παρέχει την παραμικρή προστασία.

- Πώς αντιδρούν οι καταναλωτές;

Το φθινόπωρο του 1996, όταν έγινε μαζική εισαγωγή στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ σόγιας, οι καταναλωτικές οργανώσεις ξεκίνησαν εκστρατείες ενημέρωσης και άσκησαν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους για περιοριστικά μέτρα. Το υπάρχον νομικό πλαίσιο εξυπηρετεί τις πολυεθνικές κι όχι τους καταναλωτές, που είναι τελείως ανυπεράσπιστοι στην εισβολή των μεταλλαγμένων προϊόντων.

- Υπάρχει δυνατότητα επιλογής;

-Τα μεταλλαγμένα προϊόντα δεν έχουν κάποια ειδική σήμανση. Οι εταιρίες που τα παράγουν έχουν φροντίσει να είναι ανέφικτος ο διαχωρισμός από τα φυσικά προϊόντα. Ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που τροφοδοτούν την αγορά με προϊόντα χωρίς μεταλλαγμένους οργανισμούς. Είμαστε στην πράξη πειραματόζωα στο μεγαλύτερο "πείραμα" που έγινε ποτέ στον πλανήτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είκοσι πράγματα που δεν ξέρατε για τα βακτήρια (2009-01-11 00:00:00.0)
Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) - Κοκτέιλ θανάτου (2004-05-22 00:00:00.0)
Γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα (2001-06-02 00:00:00.0)
Βιοτεχνολογία: Για τους φτωχούς ή για τα μονοπώλια; (2000-12-02 00:00:00.0)
«Πούλησαν την ψυχή τους...» (2000-04-16 00:00:00.0)
Γενετική Χιροσίμα; Οχι ευχαριστώ (1998-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ