Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρισμός κερδών

Οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες ανήκουν σε εκείνους που μονίμως συνιστούν στην κυβέρνηση να εφαρμόσει εισοδηματική μονόπλευρης λιτότητας, με το επιχείρημα ότι το ύψος του πληθωρισμού επηρεάζεται αποκλειστικά και μόνο από το ύψος των αυξήσεων στους ...μισθούς και συντάξεις. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι συστάσεις που έκανε προχτές, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας ο διοικητής της Λουκάς Παπαδήμος.

Η αντιδραστική θεωρία, ότι δήθεν για τον πληθωρισμό φταίνε οι μισθοί και οι συντάξεις - με την οποία βομβαρδίζουν το λαό οι εμποροβιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι διεθνείς οργανισμοί και παπαγαλίζει η ίδια η κυβέρνηση - γίνεται για ένα και μόνο λόγο. Για να αποκρύψουν από τους εργαζόμενους ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά πρόβλημα "πληθωρισμού κερδών" και οφείλεται στις αυθαίρετες και κερδοσκοπικές ανατιμήσεις που επιβάλλουν ελέω απελευθερωμένης αγοράς οι εμποροβιομήχανοι. Θα αναφέρουμε δύο ενδεικτικά στοιχεία (και τα δύο από την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας), που επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε πληθωρισμό κερδών και όχι μισθών.

Πρώτον, το 1997 "τα καθαρά προ φόρων κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 50%, περίπου", ενώ και στον τραπεζικό τομέα "η αύξηση των καθαρών κερδών, προ φόρων, ήταν της τάξης του 60%". Ανάλογη ήταν και η αύξηση κερδών στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Δεύτερον, το 1997 που η κυβέρνηση έπεσε και πάλι έξω στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό (αντί να τον περιορίσει στο 3% που ήταν ο επίσημος στόχος έκλεισε στο 4,7%), "οι μέσες ακαθάριστες, προ φόρων αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας, αυξήθηκαν κατά 10,6%".

Από τη σύγκριση των παραπάνω επίσημων στοιχείων, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην Ελλάδα έχουμε πληθωρισμό κερδών και όχι μισθών και άρα η ρίζα του κακού, και για τον υψηλό πληθωρισμό στην Ελλάδα, βρίσκεται στην κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, που επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των κερδών και με τις αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές. Αδιάψευστος μάρτυρας τόσο το γεγονός ότι τα ποσοστά αύξησης των φανερών κερδών των βιομηχανικών και τραπεζικών επιχειρήσεων ήταν υπερδεκαπλάσια του πληθωρισμού όσο και το γεγονός ότι τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδας (που αυξήθηκαν πέρσι πάνω 172%) ήταν σχεδόν ...40 φορές μεγαλύτερα του πληθωρισμού!

Και αν όλοι εκείνοι, που εμφανίζονται με το μανδύα του "σωτήρα" της ελληνικής οικονομίας (τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, υπουργοί, βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, Διευθυντήριο των Βρυξελλών κλπ.), έχουν λόγους να υποστηρίζουν ότι για τον πληθωρισμό φταίνε οι μισθοί, είναι ευνόητο ότι οι εργαζόμενοι έχουν πολύ περισσότερους λόγους να αντισταθούν για την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής, που για τους λίγους παράγει τρελά κέρδη και για τους πολλούς φτώχεια και εξαθλίωση.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ