Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Εκσυγχρονισμός ... σε λογική Σπράου;

Κείμενο για τις θέσεις της γύρω από το ασφαλιστικό παρουσίασε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, απομακρυνόμενη από το γνωστό πόρισμα της τριμελούς επιτροπής, και χωρίς αυτό να συζητηθεί στα όργανα της Συνομοσπονδίας

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι έχουν ανοιχτό μέτωπο με το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, θέλοντας προφανώς να στρέψει αλλού την προσοχή, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου κείμενο προτάσεων για το ασφαλιστικό, με τον τίτλο "Εναλλακτική πρόταση της ΓΣΕΕ". Κείμενο, που συνιστά εγκατάλειψη προηγούμενων θέσεων της Συνομοσπονδίας (του γνωστού πορίσματος Π. Πέτρουλα - Σ. Ρομπόλη - Χ. Ρουπακιώτη), έρχεται να προσεγγίσει τη λογική της έκθεσης Σπράου και μέσα από γενικόλογες αναφορές αφήνει ανοιχτά παράθυρα για νέα αντιασφαλιστική εφόρμηση της κυβέρνησης.

Το κείμενο συντάχτηκε απ' τον Γ. Ρωμανιά,ειδικό σύμβουλο του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ και παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλο,σαν κείμενο διαλόγου, αν και δεν έχει - όπως ο ίδιος σημείωσε - συζητηθεί ούτε στα όργανα της Συνομοσπονδίας!

Το κείμενο, που παρουσιάστηκε σαν... εκσυγχρονισμένες προτάσεις της Συνομοσπονδίας, χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια, από τα οποία τα τρία πρώτα αναφέρονται σε διαπιστώσεις για την κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με κύριο χαρακτηριστικό την απόδοση - γενικώς - ευθυνών στις κυβερνητικές πολιτικές, χωρίς την παραμικρή αναφορά για το ότι αυτές υπηρετούν επιλογές των Βρυξελλών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στις προτάσεις, όπου λείπει κάθε συγκεκριμένη αναφορά σε βασικές αρχές και θέσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων - όπως γινόταν στο πόρισμα της τριμελούς επιτροπής - αλλά γίνεται γενικά λόγος για "διαμόρφωση νέου οργανωτικού και λειτουργικού προτύπου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης"... Ειδικότερα για την κύρια ασφάλιση - την ονομάζει δημόσια σύνταξη - κάνει λόγο για τριμερή χρηματοδότηση και για ισομερή και ισότιμη διοίκηση των Ταμείων, ενώ για τις παροχές αναφέρει γενικά πως θα πρέπει να υπερκαλύπτουν το αναγκαίο ποσό για μια αξιοπρεπή διαβίωση...

Στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης,και αν και ήδη το σύνολο των εργαζομένων καλύπτεται επικουρικά, αναφέρει ότι "μπορούν να ιδρύονται ελευθέρως" νέα επικουρικά Ταμεία, στρώνοντας δρόμο για χτύπημα της επικουρικής ασφάλισης, που είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Επιπλέον αναφέρει ότι τα νέα επικουρικά ταμεία θα μπορεί να είναι και ΝΠΙΔ ή άλλες νομικές μορφές ιδιωτικού δικαίου, κάτι που - εκτός των άλλων - δε διασφαλίζει την υποχρεωτικότητα της καταβολής των εργοδοτικών εισφορών.

Επίσης, θέτει ζήτημα εφαρμογής της πλήρους ανταποδοτικότητας όσον αφορά την απονομή μειωμένης σύνταξης σε όσους έχουν την ηλικία, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα. Για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος χιλιάδων εργαζομένων, υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση να τους δοθεί κοινωνική σύνταξη απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γ. Μαυρίκος: Γιατί τώρα;

Σχολιάζοντας ο Γ. Μαυρίκος το κείμενο αποφάσεων που παρουσίασε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις της ΝΔ είναι παραπάνω από βέβαιο ότι έχουν κατακρεουργήσει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και κυρίως το ΙΚΑ, με τις πολιτικές τους. Και βεβαίως σ' αυτές τις πολιτικές πρέπει να προσθέσει κανείς τις επιλογές της "Λευκής Βίβλου", τις επιλογές της ΕΕ, που, μαζί με την κυβέρνηση και τους βιομήχανους, έχουν χαράξει μία κεντρική λογική που θέλει να διαλύσει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και τον κοινωνικό ρόλο του ασφαλιστικού συστήματος και να μας στείλει όλους στις ιδιωτικές εταιρίες. Ακόμα με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις έρχεται η κυβέρνηση να δώσει ένα μεγάλο πλήγμα στην ίδια την κοινωνική ασφάλιση.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - τόνισε ο Γ. Μυρίκος - γεννιέται το μεγάλο ερώτημα γιατί η ΓΣΕΕ αυτή τη στιγμή επιλέγει να κάνει την παρουσία της, με τον τρόπο που την κάνει, στο κοινωνικοασφαλιστικό θέμα; Το κυρίαρχο ζήτημα - αν ήθελε να έχει μια αξιοπιστία - θα ήταν να συγκεντρώσει τα πυρά και την πάλη της απέναντι σ' αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο. Ομως για αντιπερισπασμό, έρχεται να ανοίξει μία συζήτηση πάνω στο ασφαλιστικό σύστημα το κατακαλόκαιρο. Αρα λοιπόν, πιστεύουμε ότι έρχεται να βοηθήσει την κυβέρνηση και από αυτή την άποψη θα εμμείνουμε στο ότι η πάλη πρέπει να κεντράρει στο θέμα του αντεργατικού τερατουργήματος για τις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τον αγώνα για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα με τρεις άξονες: Να μην επιτρέψουμε να αλλάξει η κυβέρνηση τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης προς το χειρότερο, πρέπει να βελτιωθούν μειώνοντάς τα. Να εφαρμοστεί η τριμερής χρηματοδότηση. Να υπερασπιστούμε τα βαριά και ανθυγιεινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ