Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποδείξεις για "λιγότερο κράτος" και στα μεγάλα έργα

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε να γίνουν πράξη οι εντολές της κοινοτικής επιτρόπου Μ. Β. Ματίς, για "λιγότερο κράτος" και περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία και στα μεγάλα έργα, για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ορισμένων έργων και από το - υπό κατάρτιση - πακέτο Σαντέρ

Την ενίσχυση της... ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην εκτέλεση δημοσίων έργων και στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, ζήτησε μεταξύ άλλων η κοινοτική επίτροπος Μόνικα Βουλφ Ματίς η οποία επισκέφτηκε χτες την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και λίγο αργότερα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κοινοτική επίτροπος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, αντικείμενο της συνάντησης που είχε με τον Γ. Παπαντωνίου ήταν το επικείμενο πακέτο Σαντέρ (τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης). Υπό το πρίσμα αυτό, υπογράμμισε ότι για την επιτυχία του πακέτου αυτού απαραίτητες προϋποθέσεις είναι "η βελτίωση των δομών διαχείρισης των έργων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση του συστήματος αυτοχρηματοδότησης και η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων", απόψεις στις οποίες συμφώνησε και ο υπουργός. Λόγος γίνεται κυρίως για την προώθηση από την κυβέρνηση της ιδιωτικοποίησης των μεγάλων έργων, μέσω της ενίσχυσης του λεγόμενου συστήματος αυτοχρηματοδότησης σε όλους τους τομείς. Ενός συστήματος δηλαδή που βασίζεται στο αντίστοιχο αγγλικό μοντέλο και επιτρέπει σε ιδιώτες να αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων αλλά και να τα εκμεταλλεύονται στη συνέχεια οι ίδιοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο ίδιο πνεύμα η Μόνικα Βουλφ Ματίς, στις χτεσινές δηλώσεις της, έκανε λόγο "για ελαττώματα στη διαχείριση των δημοσίων έργων λόγω αδυναμιών στη διοίκηση", υποστηρίζοντας ότι όπου υπήρξαν μεικτές δομές (δηλαδή παράλληλη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), υπήρξε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Σ' αυτή τη λογική τόνισε, ότι αν η Ελλάδα θέλει να καλύψει την απόσταση που διατηρεί με τις άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω έλλειψης υποδομών "θα πρέπει να ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία". Στην κατεύθυνση αυτή, όπως δήλωσε, οι νέοι κανονισμοί των διαρθρωτικών ταμείων (που θα διέπουν την υλοποίηση του πακέτου Σαντέρ) "θα" προβλέπουν αυξημένες επιδοτήσεις για τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενη εξάλλου στα νέα σημεία που θα διέπουν τους κανονισμούς του πακέτου Σαντέρ, ανακοίνωσε ότι όσα κονδύλια δεν απορροφώνται σε διάστημα τριών ετών θα περικόπτονται και θα χάνονται οριστικά για το κράτος που τα δικαιούνταν. Σε ό,τι αφορά το συνολικό ποσό του πακέτου Σαντέρ που θα αφορά την περίοδο 2000 - 2006, η κοινοτική επίτροπος επισήμανε ότι τα 15 κράτη - μέλη θα λάβουν συνολικό ποσό 240 δισ. ECU, το οποίο θα είναι αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το τρέχον Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (συνολικού ύψους 208 δισ. ECU). Από το παραπάνω ποσό, τα 2/3 (περίπου 160 δισ. ECU) θα διανεμηθούν στα φτωχότερα κράτη - μέλη και από αυτήν την άποψη η Ελλάδα, είπε, θα είναι η ευνοημένη αφού εξακολουθεί ναφέρει τον τίτλο και να είναι η φτωχότερη.

Ενδιαφέρον είχαν ωστόσο και οι επισημάνσεις της κοινοτικής επιτρόπου γιατο μέλλον της λεγόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).Η Επίτροπος της ΕΕ, δεν έκρυψε την πρόθεση του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, να προχωρήσει ουσιαστικά στην κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων με απώτερο στόχο τη συγκέντρωση της αγροτικής οικονομίας στα χέρια λίγων μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των συνεταίρων τους στις μικρές χώρες όπως είναι η Ελλάδα.Οπως τόνισε χαρακτηριστικά "η προθυμία των Ευρωπαίων φορολογούμενων να χρηματοδοτούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι πλέον από περιορισμένη έως ανύπαρκτη", προσθέτοντας ότι "το εισόδημα των γεωργών θα πρέπει να ενισχυθεί με άλλους τρόπους και όχι με επιδοτήσεις".

Τέλος, η κοινοτική επίτροπος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 3,5% που εμφανίζει σήμερα η Ελλάδα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα διαρθρωτικά ταμεία, προσδιορίζοντας τη συμβολή αυτή σε ποσοστό 0,86% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ