Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τέσσερις οι υποψήφιοι αγοραστές

Μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών, είναι και η ASPIS BANK, στο ΔΣ της οποίας μετέχει ο Κ. Καρατζάς (αδελφός του διοικητή της ΕΘνικής και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας όταν βρισκόταν στον έλεγχο του Δούκαρη)

Τέσσερις τελικά, είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες για την εξαγορά της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, θυγατρική της Αγροτικής. Μέχρι χτες το μεσημέρι - τελευταία προθεσμία - παρέλαβαν από την Αγροτική Τράπεζα τον ενημερωτικό φάκελο με τα βασικά οικονομικά στοιχεία της πωλούμενης Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, οι παρακάτω 4 τράπεζες: Η Αττικής (έχει περάσει κάτω από τον έλεγχο του ΤΣΜΕΔΕ), η Γενική (πρόσφατα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού πούλησε ένα μεγάλο πακέτο μετοχών στην "Ιντεραμέρικαν"), η Εγνατία (ελέγχεται από ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Θεοχαράκης) και η Ασπίς Μπανκ.

Η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας - που με βάση τους ισολογισμούς της ανήκει στον κατάλογο των κερδοφόρων τραπεζών - αποφασίστηκε να πουληθεί, στα πλαίσια των γενικότερων επιλογών της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για "λιγότερο κράτος" και στις τράπεζες. Με δεδομένο λοιπόν, ότι η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, δε θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν την ερχόμενη Παρασκευή - ημερομηνία που θα ανοίξουν οι προσφορές των υποψηφίων αγοραστών - ανακοινωθεί ότι η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας πουλήθηκε με 10 ή με 15 δισ. δραχμές, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία ξεπερνά σήμερα τα 90 δισ. δραχμές.

Θα αποτελεί δε, διπλό σκάνδαλο - πολιτικό και οικονομικό - αν τελικά η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας πουληθεί στην ASPIS ΒΑΝΚ, στο ΔΣ της οποίας μετέχει ο Κ. Καρατζάς,αδελφός του σημερινού διοικητή της ΕΘνικής Τράπεζας και φίλου του πρωθυπουργού. Κι αυτό γιατί η οικογένεια Καρατζά είχε λόγο στις αποφάσεις της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας - μέχρι το 1984 που βρισκόταν κάτω από τη διοίκηση Δούκαρη, καθώς ο Κ. Καρατζάς ήταν αντιπρόεδρος της Τράπεζας! Πάντως, η απόφαση της ASPIS BANK να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο την ερχόμενη βδομάδα, δε φαίνεται να είναι άσχετη με το ενδιαφέρον της οικογένειας Καρατζά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ