Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Η AΣEAN συνέρχεται σε "κλίμα αμφιβολιών"

ΜΑΝΙΛΑ.- Σε μια εποχή "αμφιβολίας", στην οποία η Ασία έχει αναδειχτεί σε περιοχή "κρίσεων" που μεταδίδονται σ' όλες τις χώρες του πλανήτη, η σύνοδος κορυφής της 21μελούς ASEAN, με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρκετών ομολόγων της από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πρωθυπουργών από τις "σημαντικότερες" χώρες της περιοχής, δε θα μπορούσε παρά να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πολιτικό γεγονός πρώτου μεγέθους.

Στη χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου, εκτός από τις συμφωνίες "παρακολούθησης" των ευαίσθητων ασιατικών οικονομιών, που αποσταθεροποιούν, όχι μόνο τις "Τίγρεις" (sic), αλλά τον πλανήτη, αρκετά ζητήματα "ασφάλειας" τέθηκαν επί τραπέζης. Πρώτον, η κύρωση της κινεζικής δέσμευσης για να μην στοχεύουν πλέον οι πύραυλοι της Κίνας τις ΗΠΑ, που είχε πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο κατά την επίσκεψη Κλίντον και επαναλήφθηκε χτες στη συνάντηση Ζιατσουάν - Ολμπράιτ. Δεύτερον, οι πυρηνικές δοκιμές Ινδίας και Πακιστάν, που απειλούν με "αποσταθεροποίηση" ολόκληρη την περιοχή. Οι συμμετέχουσες χώρες κάλεσαν Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ να "σταματήσουν" τα προγράμματά τους, αντιμετωπίζοντας πάντως αρκετές αντιρρήσεις από πλευράς Ινδίας. Τρίτον, το ζήτημα του Ανατολικού Τιμόρ, το οποίο απειλεί να (ξανα)βάλει φωτιά στην Ινδονησία του Χαμπίμπι (πλέον).

Ακόμη, "κομβική" θέση στις συζητήσεις είχε η συνάντηση της Ολμπράιτ με τον Ιάπωνα "πρωθυπουργό εν αναμονή" Κέιζο Ομπούτσι. Ο πολιτικός, που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα διαδεχτεί τον Ρουτάρο Χασιμότο, διατύπωσε φιλόδοξες υποσχέσεις για την "ανάκαμψη" της οικονομίας της χώρας του, η οποία, καθ' όλους τους αναλυτές, "προαπαιτείται" για τη σταθερότητα του περιφερειακού συστήματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ