Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ακινητοποιημένες Υπηρεσίες

Μόνο ως... ενθύμιο προθέσεων κινδυνεύει να μείνει το Πρόγραμμα Δράσης του 1998, αφού τον όγδοο μήνα του χρόνου οι πιστώσεις των Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχουν εγκριθεί

Επί ένα μήνα οι Διευθύνσεις και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ οργάνωναν, ιεραρχούσαν και κατέγραφαν το Πρόγραμμα Δράσης του 1998. Πανηγυρικά η πολιτική ηγεσία το ανήγγειλε μιλώντας για προτεραιότητες που για πρώτη φορά τίθενται, τόσο σχετικά με την αρχαιολογική πολιτική όσο και για προϋπολογισμό που θα άγγιζε τα 30 δισ. Μάλιστα ο υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξη Τύπου έλεγε ότι θα επιδιώξει επιπλέον κονδύλια από τις Δημόσιες Επενδύσεις.

Καλή η οργάνωση, αλλά δεν είχαν προβλεφθεί οι κυβερνητικές προθέσεις. Στο μέσον του έτους και προς το τέλος του καλοκαιριού τα χρήματα του Προγραμμάτος Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο του ΥΠΠΟ δεν είναι εγκεκριμένα.Αρα δε μπορούν να εκταμιευτούν και δεδομένου ότι αποτελούν την κύρια πηγή για παραγωγή έργου οι Διευθύνσεις και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων είναι καταδικασμένες στην πλήρη ακινητοποίηση, λόγω άδειων ταμείων.Το Πρόγραμμα Δράσης δείχνει να... βυθίζεται, απουσία πιστώσεων. Οσες Υπηρεσίες ξεκίνησαν έργα ελπίζοντας στην εισροή αυτών των χρημάτων, τώρα βρίσκονται εκτεθειμένες, αφού αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν στη διακοπή του έργου και την απόλυση των εκτάκτων που προσέλαβαν.Οι υπόλοιπες απλώς δεν διακινδυνεύουν κανένα ξεκίνημα. Αλλωστε έλαβαν και σχετική εγκύκλιο για πάγωμα του προγράμματος μέχρις ότου εγκριθούν οι Δημόσιες Επενδύσεις.

Οσο για το ΛΟΤΤΟ,που είναι ήδη μειωμένο κατά 25% περίπου, κάποιες Υπηρεσίες ακόμα περιμένουν την πρώτη εκταμίευση, όπως η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιτήτων που θα αναμένει ως τις αρχές Σεπτέμβρη.

Απ' ό,τι φαίνεται ο απολογισμός του 1998 θα έχει πολλές αποκλίσεις, αφού πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα έργα και ο μεγάλος τους όγκος, από την ίδια τους τη φύση, εκτελούνται στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως ανασκαφές, αναστηλωτικές εργασίες κ.ά. Εξάλλου έργα όπως σήμανση, διαδρομές και ήπιες διαμορφώσεις αρχαιολογικών χώρων, με μικρό κόστος και χρόνο εκτέλεσης, θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί από τις Εφορείες, ώστε να προλάβουν τη θερινή τουριστική περίοδο. Τουλάχιστον αυτός ήταν ο αρχικός προγραμματισμός...

Μόνο που για να υλοποιηθεί πολιτιστική πολιτική και πολιτική επί των αρχαιοτήτων χρειάζεται και κυβερνητική βούληση. Στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,ζήτησε την έγκριση των Δημοσίων Επενδύσεων και μάλιστα αυξημένων για πολιτιστικό και αθλητικό έργο. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης ζήτησε να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Πάντως, η αίσθηση που έχουν υπάλληλοι και στελέχοι του ΥΠΠΟ είναι εκείνη της διάλυσης και θεωρείται απίθανο να είναι έτοιμη η Αρχαιολογική Υπηρεσία να αποδόσει τον πρώτο απολογισμό το Σεπτέμβρη, όπως είχε αρχικά οριστεί. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα απολύθηκε μεγάλος αριθμός ωρομισθίων, που εργάζονταν έως και 10 χρόνια με αυτή τη σχέση εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ