Κυριακή 2 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Τιμάμε τα θύματα - συνεχίζουμε τον αγώνα

Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ την Πέμπτη στις 7.45 μμ, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Συμπληρώνονται φέτος 53 χρόνια από τη χρήση και ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945, και της δεύτερης στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου, από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και η ανθρωπότητα ακόμα δεν έχει απαλλαγεί από τον πυρηνικό εφιάλτη, αντίθετα όλο και περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους και η χώρα μας βρίσκονται σε πυρηνική ομηρία. Στο μισό αιώνα που μεσολάβησε από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, πολλά πράγματα αποκαλύφθηκαν για τους πραγματικούς στόχους αυτής της ενέργειας των Αμερικανών. Η ανάλυση των γεγονότων της εποχής αποδεικνύει ότι η απόφαση της αμερικάνικης κυβέρνησης κάθε άλλο παρά στόχο είχε τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, που εκείνη την περίοδο - αρκετά μετά τις 8 Μάη 1945, ημέρα συνθηκολόγησης της Γερμανίας, Ιταλίας - "έπνεε τα λοίσθια". Ο απώτερος στόχος ήταν η επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ, η τρομοκράτηση όσων λαών και χωρών θα επιδίωκαν να αντισταθούν στην προσπάθεια της αμερικανικής κυριαρχίας, με πρώτο αποδέκτη τη Σοβιετική Ενωση, που είχε βγει από τον πόλεμο με απεριόριστο κύρος και τα λαϊκά αντιφασιστικά πατριωτικά κινήματα σε σειρά χωρών.

Η μνήμη της καταστροφής και του θανάτου, στις δύο ιαπωνικές πόλεις, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα τη στιγμή της έκρηξης και στη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν, το φάντασμα της ραδιενέργειας που εξακολουθεί να δηλητηριάζει και τις επόμενες γενιές, θα μείνουν ως τα πιο αδιάψευστα πειστήρια για το πιο αποτρόπαιο έγκλημα του ιμπεριαλισμού κατά της ανθρωπότητας. Η μνήμη αυτή Θα γίνει επίσης το πείσμα όλων των προοδευτικών ανθρώπων και αγωνιστών της ειρήνης για να εξαλειφθούν ο πυρηνικός εφιάλτης και ταόπλα μαζικής καταστροφής, για ένα ειρηνικό μέλλον.

Ακριβώς η έναρξη της πυρηνικής εποχής και τρομοκρατίας σηματοδότησε και τη συγκρότηση του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος, ενός κινήματος που έβαλε τη σφραγίδα του σε ολόκληρη αυτή την περίοδο, παγκόσμια και στη χώρα μας.

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση, για να τιμήσουν τα θύματα του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος και να διατρανώσουν, για άλλη μια φορά, τη θέλησή τους να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τη σημερινή αμερικανοΝΑΤΟική "τάξη", ενάντια στον πόλεμο, για την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία των λαών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη 6 Αυγούστου, στις 7.45 μ.μ. κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ