Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ!

Οταν με τις πρώτες καταστροφικές πυρκαγιές, το ΚΚΕ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και συζήτηση προ ημερησίας διάταξης για το τεράστιο - όπως εξελισσόταν - πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών με στόχο τη λήψη κατεπειγόντων μέτρων ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, η κυβέρνηση την απέρριψε - αλλά και τα άλλα κόμματα δεν έδειξαν ενδιαφέρον... Κι αυτό παρόλο που οι πρώτες σοβαρές καταστροφές δασών, περιουσιών και, κυρίως, απώλειες σεανθρώπινες ζωές με τις εγκληματικές ευθύνες που αναδεικνύονταν προδίκαζαν τα ακόμα χειρότερα και δεν άφηναν περιθώριο για εφησυχασμό. Δυστυχώς, κατά τραγική ειρωνεία, οι τελευταίες πυρκαγιές που μαίνονται και έχουν προκαλέσει βιβλική καταστροφή, ιδιαίτερα στην Αττική, δεν μπορεί να αφήνουν περιθώρια για δεύτερη σκέψη: Αν γινόταν αυτή η συζήτηση, θα μπορούσε ίσως, να είχαν προληφθεί τα σημερινά χειρότερα εφ' όσον παίρνονταν κατεπείγοντα ζωτικά μέτρα.

***

Η κυβέρνηση δεν μπορεί, λοιπόν, να επικαλείται κανένα άλλοθι, ούτε ελαφρυντικό για την εγκληματική πολιτική της πυρκαγιάς που εφαρμόζει. Είναι έκθετη και υπόλογη σ' όλο τον ελληνικό λαό, όπως υπογραμμίζει και η χτεσινή ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά. Και είναι διπλά υπόλογη γιατί:

Πρώτον όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα για την πυροπροστασία κατά τη φετινή περίοδο: Δύο μήνες πριν που ψήφιζε τη μεταφορά της αρμοδιότητας της δασοπροστασίας στην πυροσβεστική, διαβεβαίωνε πως ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Ομως αποδείχτηκε το αντίθετο! Οχι μόνον δεν είχαν ληφθεί κάποια αναγκαία μέτρα αλλά, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις συγκεκριμένες επιλογές της κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνα που προτείνει το πόρισμα - ομόφωνη απόφαση - της διακομματικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής: Αντί της συγκρότησης Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας που θα έχει την ευθύνη της δασοπροστασίας και θα συντονίζει όλες τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις, αποφάσισε - χωρίς μάλιστα καμιά προετοιμασία - τη μεταφορά της αρμοδιότητας της πυροπροστασίας στην Πυροσβεστική. Αντί αύξησης των δαπανών που επιβάλλεται για ενίσχυση των ανεπαρκέστατων μέσων πυροπροστασίας και των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων, περιόρισε τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού με την παραπάνω "μεθόδευση". Αυτές οι επιλογές της δεν αφήνουν κανένα περιθώριο και για την αξιοποίηση της όποιας εθελοντικής προσφοράς των εργαζομένων στο δασοπυροσβεστικό έργο λόγω έλλειψης στοιχειώδους συντονισμού και σχετικής πρόβλεψης. Ενώ, όπως δείχνει και η πρόσφατη πείρα, βάζει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των πολιτών.****

Δεύτερον με τη γενικότερη δασική πολιτική που ακολουθεί συνειδητά και σχεδιασμένα, οδηγεί στην καταστροφή των δασών και δασικών εκτάσεων. Τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα και χειροπιαστά και συγκροτούν μια συνολικά αντιδασική πολιτική που το στίγμα και το περιεχόμενό της είναι η απελευθέρωση εκατοντάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και η αλλαγή της χρήσης τους για την εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και για τη διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων για ψηφοθηρικούς λόγους. Πρόκειται για μια πολιτική που, με παραλλαγές, ακολουθείται από την εποχή της απελευθέρωσης και του κοτζαμπασισμού για ιδιοποίηση της εθνικής γης από την ολιγαρχία του πλούτου κόντρα και ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα του λαού και της χώρας. Μια δασοκτόνα πολιτική που σήμερα εκφράζεται συγκεκριμένα: Με τα δασοκτόνα νομοσχέδια 998/79 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ βγάζοντας δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης από την προστασία των δασικών νόμων και του Συντάγματος. Τον γνωστό αντισυνταγματικό - και με τη βούλα του ανωτάτου δικαστηρίου - νόμο 1734/87 που έφερε ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ως υπουργός Γεωργίας τότε και ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 1987 με τον οποίο βαφτίζονται βοσκότοποι - και αποχαρακτηρίζονται - δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα ακόμα, δασικών εκτάσεων. Με τα τελευταία νομοσχέδια που προωθούνται προκλητικά, σήμερα, την ώρα που καίγεται όλη η Ελλάδα από την κυβέρνηση - το νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα και του Γ. Δρυ από το υπουργείο Οικονομικών - με τα οποία επιχειρείται η αναγνώριση ιδιοκτησίας σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις και παράνομα κτίσματα.

***

Αυτή είναι η πολιτική που καταστρέφει τα δάση και παραδίδει τις δασικές εκτάσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο για τις "μπίζνες" του και στοχεύει στην είσπραξη εσόδων με χαράτσια, κυρίως από εργαζόμενους που έμπλεξαν στα δίχτυα των μεγαλοκαταπατητών - στο όνομα του "εθνικού στόχου" της ολιγαρχίας για ένταξη στην ΟΝΕ. Είναι η πολιτική της εγκατάλειψης των δασών στο έλεος της φωτιάς και των μεγαλοκαταπατητών που σηματοδοτείται από τις δραματικά μειωμένες - και συνεχώς μειούμενες σε σταθερές τιμές - δαπάνες προστασίας και ανάπτυξης των δασών, την αδιαφορία για δημιουργία στοιχειώδους υποδομής στα δάση (έργων προστασίας, αντιπυρικών ζωνών και δρόμων προσπέλασης των πυροσβεστικών δυνάμεων στα δάση, υδροδεξαμενών κλπ.) και κυρίως, τη ματαίωση του δασικού κτηματολογίου που θα απέτρεπε κάθε διεκδίκηση και καταπάτηση δασικών εκτάσεων από ιδιώτες. Για όλα τα παραπάνω τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Κ. Σημίτης, έχουν τεράστιες ευθύνες που δεν μπορεί να κρυφτούν.

Εδώ που έχει φθάσει η κατάσταση, ωστόσο, όπου όχι μόνον χάνονται ανθρώπινες ζωές και καταστρέφονται περιουσίες από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, όταν ολόκληρη η χώρα και ιδιαίτερα ο μισός πληθυσμός του λεκανοπεδίου Αττικής κινδυνεύει από ασφυξία με την καταστροφή και των τελευταίων δασικών πνευμόνων, δεν αρκεί ο καταλογισμός των εγκληματικών ευθυνών στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Η ίδια η συμπεριφορά των απόντων κυβερνητικών παραγόντων, η κυνική αδιαφορία και ο πολιτικός παχυδερμισμός που επιδεικνύουν και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, υπογραμμίζουν τη ζωτική ανάγκη ο ίδιος ο λαός να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της προστασίας των δασών που έχουν απομείνει, διεκδικώντας, τώρα, σήμερα, κατεπείγοντα μέτρα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πληρώσει! Αμεσα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο λαός πρέπει να στείλει ένα βροντερό μήνυμα. Να καταδικάσει τους δημάρχους και νομάρχες (κυβερνητικούς και αντιπολιτευόμενους) που υλοποιούν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική, ψηφίζοντας μαζικά για την εκλογή αγωνιστών δημάρχων και νομαρχών που θέλουν και μπορούν να διεκδικήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους και στο έργο της προστασίας και ανάπτυξης των περιαστικών δασών, για την προφύλαξη του δασικού πλούτου της χώρας και της υγείας των πολιτών.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Η κυβέρνηση δεν μπορεί, λοιπόν, να επικαλείται κανένα άλλοθι, ούτε ελαφρυντικό για την εγκληματική πολιτική της πυρκαγιάς που εφαρμόζει. Είναι έκθετη και υπόλογη σ' όλο τον ελληνικό λαό


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ