Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ
Ανησυχία για όλη την περιοχή

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΦΟΛΣ - ΚΙΝΣΑΣΑ .-

Οι κρίσιμες εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και η έκρυθμη κατάσταση, που μπορεί να διαμορφωθεί σε όλη τη Νοτιοκεντρική Αφρική, είναι το θέμα της έκτακτης περιφερειακής συνόδου, που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ζιμπάμπουε.

Η ιδιόρρυθμη και κρίσιμη κατάσταση που κυοφορείται στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, σε συνδυασμό με το "θερμόμετρο" που ανεβαίνει στην Αγκόλα, απειλεί την εύθραυστη ισορροπία στο νότιο τμήμα της πολύπαθης Μαύρης Ηπείρου, διεγείροντας τους φόβους, ακόμα και τον πανικό, ανάμεσα στους ηγέτες, μήπως δημιουργηθείανεξέλεγκτη κατάσταση με καταστροφικές συνέπειες.

Ετσι οι ηγέτες της Ζιμπάμπουε, που φιλοξενεί και την περιφερειακή Σύνοδο,Ρόμπερτ Μουγκάμπε,της Τανζανίας Μπεν Μκάπα,της Ναμίμπια Σαμ Νουζομά,της Ζάμπια Φρεντερίκ Τσιλούμπα,της Ουγκάντα Γιοβερί Μουσεβένι θα ζητήσουν από τον Λοράν Καμπιλά, να εκθέσει ακριβώς τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο εσωτερικό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, αλλά και από τον Πρόεδρο της Ρουάντας Παστέρ Μπιζιμούνγκου, να χαμηλώσει τους τόνους και να καθίσει να συζητήσει με τον Καμπιλά και να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές, που προς το παρόν φαίνονται αγεφύρωτες. Μια υπόθεση που μπορεί να αποδειχτεί αρκετά δύσκολη, καθώς και οι δύο φαίνονται διατεθειμένοι να "συγκρουστούν", προς το παρόν, σε λεκτικό επίπεδο.

Απολεσθέντα εδάφη

Την παραμονή της Συνόδου (Παρασκευή), ο Καμπιλά, συνοδευόμενος από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και απευθυνόμενος με διάγγελμα για να δώσει την υπόσχεση για "ένα νέο λαϊκό πόλεμο", επισκέφτηκε το Λουμούμπασι, μια νότια πόλη που είχε αποτελέσει στο παρελθόν το κλειδί για την επικράτηση των ανταρτών το Μάη του 1997. Μια πόλη όπου οι συγκρούσεις μαίνονται, αφού φέρεται ότι οι "στασιαστές" έχουν ισχυρές δυνάμεις - σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες που μεταδίδουν τα πρακτορεία - και πλέον φέρουν τονΚαμπιλά αντιμέτωπο με στρατιωτική εξέγερση. Ο Καμπιλά, για άλλη μια φορά, κατηγόρησε τη Ρουάντα ότι βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια ανατροπής του και πέρα από το "πόλεμο", με τον οποίο την απειλεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι Ρουαντέζοι αξιωματικοί και στρατιώτες έχουν διεισδύσει και επιχειρούν στο έδαφος του Κογκό, προχώρησε χτες, διευρύνοντας το "κατηγορητήριο", λέγοντας ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένας "Εθνος των Τούτσι". Η απάντηση, βέβαια, του Μπιζιμούνγκου ήταν εξίσου σκληρή, λέγοντας ότι θα απαντήσει σε περίπτωση που η χώρα του δεχτεί επίθεση, "παρά το γεγονός ότι ο Καμπιλά έχει εξοπλίσει εκατομμύρια πολίτες με όπλα".

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι αντάρτες ελέγχουν το τρίγωνο μεταξύ των πόλεων Κιτόνα - Μπανάνα - Μοάντα,στα νοτιοδυτικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στην παράκτια ατλαντική ακτή, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι και οι κυβερνητικές δυνάμεις προσχώρησαν στους αντάρτες στην περιοχή αυτή. Αυτά, σε συνδυασμό με τις φερόμενες στα χέρια των "στασιαστών" ανατολικές περιοχές. Παράλληλα, μάλλον επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες από τα ανατολικά ότι οι αντάρτες "Μπανιαμουλένγκε" - πολεμιστές της φυλής Τούτσι, με καταγωγή από τη Ρουάντα που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για τη νίκη των δυνάμεων του Καμπιλά - κατέλαβαν χτες την πόλη Ουβίρα, κοντά στα σύνορα με το Μπουρούντι και έχουν καταλάβει όλη την επαρχία Κίβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ