Τετάρτη 12 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΙΝΤΖΗΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Γενικεύεται ο σάλος

Το ΑΚΕΛ έγραψε το θέμα προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση να επιτρέψει εκτάκτως την είσοδο και παραμονή για τρεις μέρες στην Κύπρο του Βασίλη Βιντζηλαίου.

Τα παραπάνω αναφέρει επίσημη ανακοίνωση που συμπληρώνει πως η εντολή δόθηκε ύστερα από παράκληση της οικογένειας του αποβιώσαντος Γιάγκου Παπαδόπουλου, με σκοπό τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων που αφορούσαν την περιουσία του αποβιώσαντος στο Ζαϊρ.

ΑΚΕΛ: Τεράστιο θέμα

Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, για την επίσκεψη του πραξικοπηματία Βασίλη Βιντζηλαίου στην Κύπρο, δημιουργούν τεράστιο θέμα, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας,σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ.

Το ερώτημα, είπε ο Δ. Χριστόφιας, είναι γιατί δόθηκε άδεια να εισέλθει στην Κύπρο άτομο που πρέπει να θεωρείται εγκληματίας και που βρίσκεται στο "στοπ λιστ".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι αν η απόφαση ήταν προσωπική του κ. Κόση, πρέπει ο κ. Κόσης να παραιτηθεί, εξέφρασε, όμως, την εκτίμηση ότι δεν επρόκειτο για προσωπική απόφαση.

Κάποιοι εφαρμόζουν πολιτική, η οποία δίνει συγχωροχάρτι στους πραξικοπηματίες και κάποιοι άλλοι υπουργοί, που δεν είναι φίλοι του πραξικοπήματος, δεν ενημερώνονται, είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ανέφερε ακόμη ότι ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός να παραχωρεί άδειες είναι ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Δ. Χριστόφιας αμφισβήτησε και τη διαβεβαίωση του διοικητή της ΚΥΠ ότι η υπηρεσία του δεν γνώριζε τίποτα.

Το ΑΚΕΛ έχει ήδη εγγράψει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το θέμα που προέκυψε από την επίσκεψη στην Κύπρο του Βασίλη Βιντζηλαίου.

Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Ηλιάδης,δήλωσε ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές και πειθαρχικές ευθύνες και οι διευκρινίσεις του κ. Κόση καθιστούν το θέμα μείζον.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου,ανέφερε ότι η δήλωση του κ. Κόση έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Χαρακτήρισε την παραχώρηση άδειας στον Βασίλη Βιντζηλαίο να επισκεφθεί την Κύπρο ως πρόκληση, αλλά και ως τεράστια διαδικαστική παρατυπία, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τέτοιες αποφάσεις, δεν γνώριζε τίποτε.

Θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα θέσει το θέμα που εγείρεται με την επίσκεψη του πραξικοπηματία Βασίλη Βιντζηλαίου ο υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Γ. Ομήρου, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών να διευκρινίσει πώς επιτράπηκε η είσοδος του Βιντζηλαίου στην Κύπρο και διερωτάται κατά πόσον έπρεπε να είχε συλληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

Ο Γ. Ομήρου είπε ακόμη ότι "δεν μπορεί ένα χουντικό κάθαρμα, όπως χαρακτήρισε τον Βασίλη Βιντζηλαίο, να μπαίνει στην Κύπρο με τον τρόπο που μπήκε" και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες σ' αυτούς που παρέκαμψαν τις νομικές διαδικασίες και του επέτρεψαν την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΚ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πρέπει να απολογηθεί προς τον κυπριακό λαό.

Σε δηλώσεις του, ο Β. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη και προκλητική την επίσημη ανακοίνωση και χαρακτήρισε το Βασίλη Βιντζηλαίο εγκληματική μορφή.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενήργησε κατά παράβαση των θεσμών, δίδοντας σε μη αρμόδιο υπουργό την εντολή για να επιτραπεί η είσοδος στον Βιντζηλαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ