Πέμπτη 13 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ
Νέα αντεργατική πρόκληση

Με 24ωρη απεργία θα αντιδράσει το σωματείο, αν υλοποιηθεί η απόφαση της εταιρίας για διαθεσιμότητες στο ελασματουργείο

Σε διαθεσιμότητες των εργαζομένων στο ελασματουργείο από τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου,ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η διοίκηση της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΕ,εκμεταλλευόμενη την καλοκαιρινή περίοδο, που πολλοί εργαζόμενοι της επιχείρησης λείπουν με άδεια. Την προκλητική απόφαση της εταιρίας καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων, προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση που προχωρήσει η υλοποίησή της, τότε θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία,με βάση προηγούμενη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των 360 εργαζομένων!

Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια της διοίκησης της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΕ,είναι συνέχεια της πρακτικής της τα τελευταία χρόνια, η οποία στοχεύει στην εφαρμογή των "νέων σχέσεων εργασίας" της κυβέρνησης πριν ακόμα γίνουν αυτές νόμος του κράτους. Χαρακτηριστικές είναι και οι πρόσφατες προσπάθειες διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ακόμα και με 12ωρα, σε ορισμένα τμήματα του εργοστασίου, οι οποίες "έπεσαν στο κενό" μετά την αντίδραση των εργαζομένων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν και εργασίες ζωτικής σημασίας, οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους εργαζόμενους του ελασματουργείου.

Η εταιρία επικαλείται οικονομικές δυσκολίες, προκειμένου να υλοποιήσει τις διαθεσιμότητες, τη στιγμή που ο τζίρος της επιχείρησης ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δραχμές.

Το σωματείο εργαζομένων τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση είναι απαράδεκτη και δε γίνεται αποδεκτή σε καμία περίπτωση. "Οι εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν στο εργοστάσιο για τη διεκπεραίωση αναγκαίων επισκευών και συντήρησης, που το εργοστάσιο έχει τεράστιες ανάγκες. Αυτές οι θέσεις εργασίας χρειάζεται να γίνουν άμεσα, γιατί εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Το σωματείο έχει πολλές φορές θέσει αυτή την αναγκαιότητα, αλλά η διοίκηση του εργοστασίου επικαλείται τις δυσκολίες της παραγωγικής λειτουργίας. Τώρα οι εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν χωρίς κανένα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα, καθώς και άλλες παραγωγικές ανάγκες του εργοστασίου και να σταματήσουν αυτές τις θέσεις εργασίας να τις καλύπτουν εργολάβοι με ανασφάλιστους αλλοδαπούς εργαζόμενους".

Τονίζεται, επίσης, από το σωματείο ότι είναι "πρόσχημα", οι οικονομικές δυσκολίες που επικαλείται η διοίκηση της εταιρίας, ενώ "το παραμικρό πρόβλημα που προκύπτει, οι ιθύνοντες της εταιρίας εύκολα το φορτώνουν στους εναπομείναντες 360 εργαζόμενους, (τη δεκαετία του '80 εργάζονταν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι) οι οποίοι εργάζονται υπερεντατικά στο εργοστάσιο για 10ετίες και με το αίμα της ζωής τους έκαναν την οικογένεια Αγγελόπουλου να φιγουράρει στα πρώτα ονόματα της πλουτοκρατίας στη χώρα μας και στο εξωτερικό".

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την απόφαση της διοίκησης και τις επιδιώξεις της για "παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων". Θεωρεί, μάλιστα, σαν δείγμα της λογικής των επιδιώξεών της και τη μονομερή απόφαση περικοπής των δρομολογίων των πούλμαν που μεταφέρουν το προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ