Σάββατο 15 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
"Εβασανίσθη και κατεκρεουργήθη... "

Το άγνωστο μνημόνιο του ΕΑΜ στη Βαλκανική Επιτροπή του ΟΗΕ, για τη δολοφονία του πριν 52 χρόνια

"Ο ατυχής δημοσιογράφος, αφού εβασανίσθη απανθρώπως, κατεκρεουργήθη αγρίως υπό των συμμοριτών επί παρουσία και ίσως διά χειρός του περιέργου αγγλοφώνου μέλους της ανωτέρω συμμορίας του φέροντος το όνομα Τζωρτζ Μύλλερ".

Το παραπάνω συγκλονιστικό στοιχείο για τη δολοφονία - πριν 52 χρόνια - του ηρωικού δημοσιογράφου του "Ρ" Κ. Βιδάλη, είχε περιληφθεί στο υπόμνημα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ)προς τη Βαλκανική Επιτροπή του ΟΗΕ το 1947. Ερχεται ξανά στην επιφάνεια με την επανέκδοση των σπάνιων ντοκουμέντων του ΕΑΜ της περιόδου 1944 - 1947, που έγινε πρόσφατα απ' τις εκδόσεις "Παρασκήνιο" υπό τον γενικό τίτλο "Στη Δίνη του Εμφυλίου Πολέμου".

Μετά τις νόθες εκλογές της 31.3.1946 και ενόψει του δημοψηφίσματος που ετοιμαζόταν για την 1.9.1946, είχαν πολλαπλασιαστεί οι πολιτικές δολοφονίες των αντιπάλων της αγγλικής πολιτικής, του Γλύξμπουργκ και της Δεξιάς. Η Θεσσαλία βογκούσε κάτω απ' τις αγγλοοργανωμένες ορδές των Σούρλα - Καλαμπαλίκη - Τσαντούλα - Βουρλάκη.

Ο Κ. Βιδάλης είχε ζητήσει τρεις φορές να πάει στη Θεσσαλία και του αρνήθηκαν. Τελικά πήγε στη Θεσσαλία και έπεσε στα χέρια της συμμορίας του Σούρλα...

"Η δίωξις του Τύπου"

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1946 η κυβέρνηση του Κ. Τσαλδάρη προσέφυγε στον ΟΗΕ κατηγορώντας τη Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία ότι βοηθούσαν τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), υποδαύλιζαν τον εμφύλιο πόλεμο και επιβουλεύονταν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Στις 19 Δεκεμβρίου 1946, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδέχτηκε ομόφωνα (η ΕΣΣΔ δεν άσκησε βέτο) μια πρόταση των ΗΠΑ για σύσταση και αποστολή επιτροπής του Οργανισμού που θα εξέταζε επί τόπου τις καταγγελίες της κυβέρνησης Τσαλδάρη. Ετσι συγκροτήθηκε η UNSCOB (UNITED NATIONS SPECIAL COMMITTEE ON THE BALKANS = Ειδική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια) που ήρθε στην Ελλάδα στις 29 Ιανουαρίου 1947.

Στις 17 Φεβρουαρίου, σε συνεδρίαση της επιτροπής στο ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ, το ΕΑΜ εξέθεσε τις απόψεις του και κατέθεσε υπόμνημα για τις αιτίες του ελληνικού δράματος.

Σ' αυτό το υπόμνημα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τη "δίωξη του Τύπου" που αναφέρει τα εξής: "Με εξαιρετικήν εξ άλλου λύσσαν κατεδιώχθη ο δημοκρατικός τύπος και ιδιαιτέρως ο της Αριστεράς. Ανατινάξεις και καταστροφαί γραφείων και τυπογραφείων - εις τας επαρχίας ιδίως - επιθέσεις, κακοποιήσεις, ακόμη και δολοφονίαι κατά του συντακτικού και εργατικού προσωπικού, καταδίκαι δημοσιογράφων, προληπτική ενίοτε λογοκρισία και διακοπή της εκδόσεως εφημερίδων (ο αριθμός των έφθασε τας 65 - ίδε φάκελλον 18, αριθ. 28) δεν έπαυσαν να σημειούνται καθημερινώς. Ιδιαιτέρως χαρακτηριστική είναι η σύλληψις του Κ. Βιδάλη, πολιτικού συντάκτου του "Ριζοσπάστου", κεντρικού οργάνου του ΚΚΕ παρά της μοναρχικής ληστοσυμμορίας του Σούρλα, εν τη εκτελέσει των επαγγελματικών καθηκόντων του εν Θεσσαλία. Ο ατυχής δημοσιογράφος, αφού εβασανίσθη απανθρώπως, κατεκρεουργήθη αγρίως υπό των συμμοριτών επί παρουσία και ίσως διά χειρός του περιέργου αγγλοφώνου μέλους της ανωτέρω συμμορίας του φέροντος το όνομα Τζωρτζ Μύλλερ. Αναλυτικά στοιχεία αποδεικτικά των διώξεων του δημοκρατικού τύπου, προσκομίζομεν επίσης στην Επιτροπή σας. (Βλέπε φάκελλον 8 αριθ. 5).

Εις τας Αθήνας βεβαίως η δίωξις του δημοκρατικού τύπου δεν είναι εμφανής διότι μέθοδος του νεοφασισμού είναι να διατηρή μίαν βιτρίναν ελευθεριών και νομιμοφανείας, δι' εξωτερικήν κυρίως χρήσιν. Εις τας επαρχίας όμως, δυσκόλως φθάνει ο δημοκρατικός τύπος, διότι καταστρέφεται, οι δε αναγνώσται του κακοποιούνται και συχνά φονεύονται (ίδε φάκελλον 18) ".

Οι φάκελοι στους οποίους παραπέμπει το υπόμνημα δεν υπάρχουν πια. Ομως και αυτό το υπόμνημα του ΕΑΜ επιβεβαιώνει με τη σειρά του την ανάμειξη του διαβόητου Αγγλου Τζωρτζ στη δολοφονία του Βιδάλη.

Οπως είχε γράψει ο "Ρ" στις 24.8.1946, ο Τζωρτζ Μύλλερ ήταν αξιωματικός του Αγγλικού Στρατού.Υπήρξαν όμως και αμφιβολίες αν ο Μύλλερ ήταν υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα Αγγλος αξιωματικός. Μάλιστα υπήρξαν και ρεπορτάζ πριν 12 χρόνια που έλεγαν ότι οδολοφόνος του Βιδάλη ήταν ένα άλλο πρωτοπαλίκαρο με το όνομα Τζόρτζης και όχι ο γνωστός Αγγλος ή Αγγλοκύπριος από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του 1946 και 1947. (Βλέπε: "Κώστας Βιδάλης. Ηρωας, μάρτυρας, κομμουνιστής δημοσιογράφος", έκδοση του "Ρ" και της "Τυποεκδοτικής").

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το θέμα της δολοφονίας του Βιδάλη έφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ουκρανός αντιπρόσωπος Μανουίλσκι με την ευκαιρία της συζήτησης που γινόταν πάνω στην αίτηση προσφυγής της Ουκρανίας, κατά της παραμονής των βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και της επέμβασής τους κατά το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτέμβρη 1946.

Στις 20.7.1986 ο Ν. Καρκάνης έγραψε τα εξής: "Ο Γκρομίκο εξαπολύοντας βιαιότατη επίθεση κατά της ελληνικής αντιδραστικής κυβέρνησης του Κ. Τσαλδάρη είπε: "... Τα βρετανικά στρατεύματα χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα από αντιδραστικά στοιχεία για τη συντριβή της ελληνικής δημοκρατίας και για να ανοίξουν την όρεξη των πολιτικών κύκλων που επεξεργάζονται σχέδια επέκτασης σε βάρος των γειτονικών κρατών. Οι βρετανικές δυνάμεις έγιναν ο προμαχώνας των αντιδραστικών στοιχείων στην Ελλάδα".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη συζήτηση της προσφυγής της ουκρανικής κυβέρνησης στις 4.9.46 κάλεσε να είναι παρόντες και αντιπρόσωποι της Ουκρανίας και της Ελλάδας, που δεν ήταν μέλη του ΣΑ. Παίρνοντας το λόγο ο Ουκρανός αντιπρόσωπος Μανουίλσκι είπε: "Ο αντιπρόσωπος της Ολλανδίας ζήτησε περισσότερες έγγραφες αποδείξεις για να υποστηριχθεί η προσφυγή μας. Θα δόσουμε σ' αυτόν τις αποδείξεις που μας ζήτησε. Να, τη φωτογραφία αυτή που αποδείχνει τη δράση ένοπλων συμμοριών". Ηταν μια φωτογραφία, αυτή που δημοσιεύουμε δίπλα, ανδρών της συμμορίας και του ίδιου του Σούρλα και στη μέση ο περιβόητος Αγγλος αξιωματικός Τζωρτζ Μύλλερ, καθοδηγητής της. Ο Μανουίλσκι στο σημείο αυτό έσκυψε στον Βαν Κλέφενς, Ολλανδό αντιπρόσωπο και του ενεχείρισε τη φωτογραφία, που προηγούμενα είχε θέσει υπόψη και των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ολλανδός αντιπρόσωπος την επεξεργάστηκε με το μάτι του προσεκτικά και μετά έκανε μια κίνηση που προφανώς φανέρωνε αμφιβολία ή ταραχή. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Πολωνός Λάγκε, εξέτασε με μεγάλη προσοχή τη φωτογραφία, ενώ ο Αγγλος αντιπρόσωπος Καντόγκαν απλώς έριξε μια ματιά.

Ο Μανουίλσκι περιέγραψε στη συνέχεια με λεπτομέρειες τις ομότητες που δε διαπράχθηκαν από τις συμμορίες της Δεξιάς εναντίον δημοκρατικών πολιτών και τόνισε: "... Ο Κώστας Βιδάλης, ένας επιφανής δημοσιογράφος απάγεται, βασανίζεται και θανατώνεται απάνθρωπα από μια σπείρα μοναρχικών ληστών, που επικεφαλής έχουν σαν πολιτικό σύμβουλο Αγγλο αξιωματικό".

Ο Αγγλος αντιπρόσωπος Καντόγκαν αρνήθηκε στην ομιλία του την ύπαρξη του περιβόητου Τζωρτζ Μύλλερ, Αγγλου καθοδηγητή και ουσιαστικού αρχηγού των ληστοσυμμοριτών της Θεσσαλίας. Αρνήθηκε ότι γενικά Αγγλοι αξιωματικοί και πράκτορες της Ιντέλιτζενς Σέρβις συμμετέχουν και κατευθύνουν στη διάπραξη των εγκλημάτων τις δεξιές συμμορίες. Ο Καντόγκαν ανέφερε ότι μόνο δύο Αγγλοι αξιωματικοί με το όνομα "Τζωρτζ Μύλλερ" στάλθηκαν με αποστολή στην Ελλάδα και ο μεν ένας υπηρετεί, είπε, ακόμα στην Καβάλα, ο δε άλλος αναχώρησε από καιρό από την Ελλάδα. (Ισως ένας από τους δύο Μύλλερ, εκείνος που έφυγε ή εκείνος που έμεινε ακόμα στην Ελλάδα, να ήταν ο περιβόητος Μύλλερ, καθοδηγητής στην κατοχή του Τσαούς Αντών, ο αρχιτέκτονας του προδοτικού συμφώνου του Βούλγαρου στρατηγού Συράκοφ - Τσαούς Αντών).

Ο Καντόγκαν, όμως, θεωρούσε τους άλλους αφελείς. Σκόπιμα απέκρυπτε, ότι οι Αγγλοι αξιωματικοί που ήταν διαπιστευμένοι στον ΕΛΑΣ είχαν ψευδώνυμα (όπως Κρις, Εντυ κλπ.) αν και ο ΕΛΑΣ ήταν συμμαχικός στρατός αναγνωρισμένος από το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Θα ήταν πολύ αφελείς οι Αγγλοι και οι ιθύνοντες της Ιντέλιτζενς Σέρβις να "διαπιστευθούν" Αγγλο αξιωματικό στο λήσταρχο Σούρλα δίνοντας στη δημοσιότητα το πραγματικό του όνομα. Οι βρώμικες δουλιές καλύπτονται με την ανωνυμία ή ψευδωνυμία και γίνονται κατά κανόνα τη νύχτα. Και φυσικά κανένας δεν μπορούσε να πάρει στα σοβαρά όσα ισχυρίζονταν ο Καντόγκαν. Αλλά τι θα είχε να πει για τον Αγγλο αξιωματικό που πόζαρε (στη φωτογραφία) στη μέση των Σουρλικών με τη λευκή στρατιωτική στολή; Η μήπως θα μπορούσε ν' αρνηθεί την εθνικότητα του ανώτερου αυτού Βρετανού αξιωματικού; Κάτι τέτοιο δε θα ήταν σκόπιμο χωρίς να κινδυνεύει ο Καντόγκαν και η επίσημη βρετανική εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να γελοιοποιηθεί!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ