Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Σε "σύγχυση" η κυβέρνηση του Καμπίλα

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Αλλοι λένε ότι έφυγε από τη χώρα, παίρνοντας μαζί του αρκετά από τα αποθέματα σε χρήματα του κρατικού κορβανά. Αλλοι τον "είδαν" στο νότο της χώρας. Περί Λόρεν Καμπίλα ο λόγος, που η κυβέρνησή του περιέρχεται σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης, προ της εξέγερσης, που απειλεί να τον ανατρέψει.

Η "σύγχυση" στην κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μετέδιδε χτες ο ανταποκριτής του "Ασοσιέιτεντ Πρες" στην πρωτεύουσα της χώρας, ήταν σε τέτοιο βαθμό που αδυνατούσε να ελέγξει τη δράση των στρατιωτικών της δυνάμεων. Χαρακτηριστικό ήταν πως στρατιωτικοί συνέλαβαν... "κατά λάθος" κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο, επειδή τον θεώρησαν "προδότη". Σε ένα πολύ λιγότερο χιουμοριστικό επεισόδιο, στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά πολιτών σε συνοικία της Κινσάσα, με αποτέλεσμα "δεκάδες τραυματίες". Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καμπίλα αρνήθηκε να σχολιάσει τις αιτίες του ξεσπάσματος της βίας από τους στρατιωτικούς προς τους Κονγκολέζους πολίτες.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Καμπίλα βρίσκεται στη νότια πόλη Λουμπούμπασι, όπου παρέμεινε όλη την περασμένη βδομάδα. Η φυσική και πολιτική του απουσία έχει "πανικοβάλει" τους ανθρώπους του.

Στα νοσοκομεία, καταγράφονταν ενδείξεις ότι η σύγκρουση των ανταρτών με τις κυβερνητικές δυνάμεις προσλαμβάνουν "μαζικό" χαρακτήρα, καθώς τραυματίες έφταναν κατά δεκάδες. Ωστόσο, η περίθαλψή τους είναι προβληματική και δυσχεράνθηκε ακόμη περισσότερο από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της πρωτεύουσας. Στρατιωτικοί παρατηρητές συνέδεαν τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού, με την υποχώρηση της σπουδαιότερης μονάδας Ζουλού του Καμπίλα (που πρώτη είχε εισέλθει στην πρωτεύουσα κατά την εξέγερση εναντίον του Μομπούτου), η οποία υπέστη στην Ινγκα, πόλη, όπου υπάρχει ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, "συντριπτική ήττα".

Στα καταστήματα, οι τιμές έφτασαν σε επίπεδα... μαύρης αγοράς. Το κρατικό ραδιόφωνο καλούσε τους καταστηματάρχες να τις διατηρήσουν χαμηλά, έκκληση, πάντως, που δε φάνηκε να εισακούεται.

Εκπρόσωπος των ανταρτών που μάχονται τον Καμπίλα δήλωνε πως "δε θα ανεχθούμε άλλο την ολιστική διακυβέρνησή του".

Ο ίδιος ο Καμπίλα ψάχνει υποστηρικτές ζητώντας βοήθεια, αλλά πολλοί πρώην σύμμαχοί του στρέφονται εναντίον του. Παράδειγμα, οι Τούτσι της Ρουάντας, που "αποσκίρτησαν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ