Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ "ΧΙΟΥΝΤΑΪ"
"Πεδίο μάχης" εν αναμονή

ΟΥΛΣΑΝ .-

Υπό την "προστασία" και το βλέμμα πάνω από 15.000 αστυνομικών, οι οποίοι έχουν προστρέξει για βοήθεια της διοίκησης της "Χιουντάι", οι κυβερνητικοί διαμεσολαβητές έκαναν μια τελευταία κίνηση, προσπαθώντας να παρέμβουν προς μια πιθανή επίλυση της εργασιακής διένεξης μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας και των απεργών. Οι απεργοί, με τις οικογένειές τους, έχουν καταλάβει το εργοστάσιο - στην έδρα της στην πόλη Ουλσάν περίπου 280 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Σεούλ - το τελευταίο διάστημα σαν ένα ακόμα στάδιο της κινητοποίησής τους, που ήδη έχει συμπληρώσει ένα μήνα.

Η χρήση βίας για την κατάλυση της απεργίας, κάτι που είναι σύνηθες φαινόμενο για την αντιμετώπιση των απεργιών, θα προκαλούσε ακόμα μια αναταραχή και πιθανά λουτρό αίματος. Μία προοπτική που απορρίπτει προς το παρόν η κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Ντάε - Γιούνγκ, μέχρι να εξαντληθούν όλες οι ενδεχόμενες λύσεις για την επίλυση της διαφοράς, προσπαθώντας να αποφύγει το ρίσκο μιας "πολιτικής αμηχανίας" μια και ο Πρόεδρος προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των προεκλογικών του εξαγγελιών ως ηγέτης της αντιπολίτευσης. Ο Ντάε - Γιούνγκ πριν εκλεγεί στο αξίωμα, είχε καταγγείλει επανειλημμένα την άσκηση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις σε εργατικές κινητοποιήσεις, ασκώντας παράλληλα δριμύτατη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τα αντεργατικά μέτρα και την πολιτική της. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνησή του είναι αυτή που έφερε το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των απολύσεων, ένα νομοσχέδιο που αποτελεί και την αιχμή του δόρατος για τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων αυτή τη χρονιά.

"Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών μέχρι την Πέμπτη το πρωί. Αυτή είναι η τελευταία μας προσπάθεια. Αν σημειωθεί πρόοδος, δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί", δήλωσε ο Τσο Σουνγκ - Γοον μέλος της πενταμελούς κυβερνητικής διαμεσολαβητικής επιτροπής, που συνεχίζει και σήμερα τις ξεχωριστές συνομιλίες και με τη διοίκηση και με τους απεργούς, για δεύτερη μέρα. "Πολύ μικρή πρόοδος έχει γίνει, αλλά δε θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η ελπίδα", τόνισε λίγο απελπισμένα ο Τσο.

Το εργοστάσιο, όμως, στο Ουλσάν μάλλον περισσότερο "πεδίο μάχης" θυμίζει, καθώς οι δυνάμεις καταστολής με πλήρη εξάρτυση έχουν περικυκλώσει τη βιομηχανική μονάδα, που οι απεργοί έχουν αποκλείσει από τις 20 Ιουλίου και από χτες έχουν αποκλείσει και τις οκτώ πύλες του εργοστασίου, χρησιμοποιώντας τα "εργοστασιακά υλικά". Ανάμεσα στους απεργούς βρίσκονται, πέρα από τις οικογένειές τους και φοιτητές, από όσους κατάφεραν να παρεισφρήσουν αφού ο αποκλεισμός από την Αστυνομία και το ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους δεν άφησε αρκετούς να πλησιάσουν, ενώ τέσσερις ήδη έχουν συλληφθεί.

Η κινητοποίηση που είχε πρωτοξεκινήσει για την επαναπρόσληψη των 6.000 περίπου απολυμένων συναδέλφων τους, αλλά και κατά των επικείμενων κυβερνητικών σχεδίων για νομιμοποιημένες απολύσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς και τη μερική απασχόληση και την εισαγωγή της ευλυγισία της εργασίας, μέτρα που θα οδηγήσουν χιλιάδες στην ανεργία και τους περισσότερους στην εξαθλίωση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η ανεργία έχει διπλασιαστεί την τελευταία διετία, φτάνοντας το 1.5 εκατομμύριο ανέργους, ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, που οι αναλυτές υπολογίζουν ότι ο αριθμός των ανέργων ως το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ