Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
"Κανόνια" 204,5 δισ. στο εφτάμηνο

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να διατηρούνται τα "κανόνια" στην αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 1998 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές (σε αξία) ανήλθαν στα 204,5 δισ. δραχμές. Αν και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997 παρατηρείται μια σχετική μείωση (την αντίστοιχη περσινή περίοδο τα "φέσια" έφτασαν στα 219 δισ. δραχμές), η διατήρησή τους όλη τη δεκαετία του '90 σε υψηλά επίπεδα, με αποκορύφωμα το 1997, καταδεικνύει τη συνέχιση της κρίσης στο χώρο της μικρής μεταποιητικής και εμπορικής δραστηριότητας. Κρίση, οι προσδιοριστικοί παράγοντες της οποίας εντοπίζονται στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, που έχει σαν συνέπεια την αντίστοιχη μείωση της λαϊκής κατανάλωσης, τον ακριβό τραπεζικό δανεισμό, τον ισχυρότατο ανταγωνισμό που δέχονται οι μικρές μονάδες από τις πολυεθνικές εταιρίες στο χώρο του λιανικού εμπορίου και, τέλος, την εχθρική κυβερνητική πολιτική. Ολες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια πήραν μια σειρά μέτρα εξόντωσης των μικρομεσαίων μονάδων, όπως είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος χρηματοδότησης της βιοτεχνίας, η "απελευθέρωση" της επαγγελματικής στέγης κλπ., μέτρα τα οποία ευνοούν την επέλαση και κατάκτηση μεριδίων αγοράς από τις πολυεθνικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, το εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 1998:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 59 δισ. δραχμές, έναντι 62,7 δισ. δραχμών το αντίστοιχο διάστημα του 1997.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα 145,5 δισ. δραχμές, έναντι 156,3 δισ. δραχμών το 1997.

Συνολικά, οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν τα 204,5 δισ. δραχμές, έναντι 219 δισ. δραχμών το 1997.

Αντίθετα με τα "κανόνια", μεγάλη μείωση παρατηρείται στις αιτήσεις πτώχευσης, που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις.

Οι αιτήσεις πτώχευσης ανήλθαν το εφτάμηνο σε 1.387, έναντι 2.468 την αντίστοιχη περίοδο του 1997 ή ποσοστό μείωσης 43,8%.

Οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν σε 609, έναντι 924 το 1997 ή ποσοστό μείωσης 34,1%.

Βέβαια, η ύφεση αυτή που παρατηρείται στα "λουκέτα", φέτος, έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο συνεχούς ανόδου τους, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμα τον προηγούμενο χρόνο. Το ανησυχητικό στοιχείο στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ότι τα στοιχεία που πυροδοτούν την κρίση διατηρούνται αναλλοίωτα και, ανάλογα με τη συγκυρία, τα κρισιακά φαινόμενα διατηρούνται σε κατάσταση σχετικής ύφεσης, ή, αντίθετα, παρουσιάζουν έξαρση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ