Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στον αγώνα η απάντηση

Φαίνεται ότι δεν άρεσε η κριτική που άσκησε ο Χ. Κατσώτης στην πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου για τη δράση της και την ανύπαρκτη παρουσία της στους αγώνες της εργατικής τάξης και ξεσπάθωσε εναντίον του. Από κοντά και ορισμένοι άλλοι από τα σωματεία της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, γνωστοί στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού για τη "συνδικαλιστική τους δράση" ζητούν να τιμωρηθεί ο γραμματέας της Ομοσπονδίας για τις απόψεις του. Ο φαρισαϊσμός σε όλο του το μεγαλείο. Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό όπως ίσως πιστεύουν ορισμένοι. Στο πρόσωπο ενός συνδικαλιστή, στελέχους του ΚΚΕ, επιχειρήθηκε μια άθλια συκοφαντική επίθεση, που οι στόχοι της είναι ευρύτεροι και ακουμπά όλους όσοι είναι συνεπείς συνδικαλιστές και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η επιχείρηση αυτή μας θυμίζει άλλες εποχές, τότε που η Ασφάλεια ζητούσε για "ψύλλου πήδημα" πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Εποχές καταδικασμένες οριστικά και αμετάκλητα από τους εργαζόμενους και όλο τον ελληνικό λαό. "Πώς καλύπτει τα έξοδα των μετακινήσεών του", "πώς συντηρεί την οικογένειά του" και "κάθε πότε πάει στη δουλιά του" είναι μερικά από τα ερωτήματα που περιέχει η κατάπτυστη και γκαιμπελικού τύπου ανακοίνωση, που εκδόθηκε από τη διοίκηση του συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Αυτά τα ερωτήματα βάζουν αυτοί που τόσα χρόνια σιωπούν μπροστά στη ληστεία που κάνουν τα αφεντικά που υπηρετούν, σε βάρος των εργαζομένων. Αυτοί που κάνουν πως δε βλέπουν τις εργασιακές σχέσεις κάτεργου που έχουν επιβληθεί στον κλάδο, τη στυγνή εκμετάλλευση και την άγρια καταπίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι στον χώρο αυτό. Κάνουν πως δε γνωρίζουν τίποτα για την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου που λυμαίνεται το χώρο. Ωστόσο, "γραμμάτια" είναι αυτά και πρέπει να εξαργυρωθούν. Εχουν υποχρέωση στα αφεντικά τους, που έκαναν ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να τους ενισχύσουν για να εκλεγούν στα σωματεία, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους. Θέλουν, λοιπόν, να βγάλουν την υποχρέωσή τους και δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη.

Δεν τους αρέσει η δράση των κομμουνιστών και γενικότερα των συνεπών δυνάμεων, γιατί τους εκθέτει στα μάτια των εργαζομένων, αποκαλύπτει το ρόλο τους και ανοίγει το δρόμο στην ταξική πάλη που θα τους βάλει οριστικά στο περιθώριο. Οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου και όλης της χώρας γνωρίζουν καλά την προσφορά των κομμουνιστών και τη συμμετοχή τους σε όλους τους αγώνες της εργατικής τάξης, γνωρίζουν ποιοι ανέπτυξαν όλα αυτά τα χρόνια πρωτοπόρα δράση, χωρίς να υπολογίσουν θυσίες και βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας και των μηχανισμών της. Γνωρίζουν ότι τίποτα δε θα είχαν κατακτήσει, χωρίς να χύσουν το αίμα τους χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, που στήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των εργαζομένων. Φαίνεται όμως ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, που πρωταγωνιστεί σ' αυτή την άθλια αντικομμουνιστική εκστρατεία, αλλά και οι συνοδοιπόροι του, δε γνωρίζουν τίποτα από όλα αυτά, ούτε από το παρελθόν του συνδικαλιστικού κινήματος του Ηρακλείου και τις αγωνιστικές του παραδόσεις. Αγνοούν πόσοι έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα, για να υπάρχει συνδικαλισμός, να υπάρχει ελεύθερη και απρόσκοπτη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνδικαλιστών. Δεν έτυχε ποτέ να ακούσουν για τους Σουκατζήδηδες, τους Χατζηγιώργηδες, τους Περγαλήδηδες, που τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο το κίνημα του Ηρακλείου και όλης της χώρας και έρχονται σήμερα να μας κάνουν μαθήματα συνδικαλιστικής δράσης και να επιβάλλουν κανόνες που μόνο σε μισαλλόδοξα καθεστώτα συναντώνται.

Αφού, λοιπόν, είναι ανιστόρητοι και αμετανόητοι οπαδοί ενός χειραγωγούμενου συνδικαλισμού πρέπει να τους πληροφορήσουμε μια και καλή ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει τους κομμουνιστές στην πάλη τους για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Τίποτε δεν μπορεί να τους εμποδίσει από το να πληροφορούν τους εργαζόμενους γι' αυτή την αντεργατική πολιτική και τις συνέπειές της. Από το να αποκαλύπτουν το ρόλο που παίζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που βάζουν πλάτη, για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα που σαρώνουν όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Δε σκοπεύουμε να απολογηθούμε για τη δράση μας και για την προσωπική μας ζωή ούτε στην εργοδοσία ούτε σ' αυτούς τους κυρίους που παίρνουν μέρος σ' αυτή την ελεεινή επίθεση. Αν αυτοί αισθάνονται την ανάγκη να δώσουν λόγο στα αφεντικά τους για τη δράση των κομμουνιστών ας το κάνουν. Δε μας αφορά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε αυτή την ώρα, και με αφορμή των γεγονός αυτό, είναι να διαβεβαιώσουμε τους εργαζόμενους ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από όλους αυτούς που παίζουν το ρόλο του "βαστάζου" και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τον ταξικό του προσανατολισμό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την οικοδόμηση του μετώπου της εργατικής τάξης, σαν τη μοναδική λύση σήμερα που είναι ικανή να ανατρέψει τα σχέδια της πλουτοκρατίας και να οδηγήσει την εργατική τάξη σε νέες κατακτήσεις. Σ' αυτή μας την προσπάθεια καλούμε να πάρουν μέρος όλοι όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων και καταδικάζουν τη λογική και τις πρακτικές αυτών που μεθόδευσαν την επιχείρηση σπίλωσης του Χρήστου Κατσώτη και των άλλων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Νίκος ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ