Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η επιστροφή του "Γιώργου"

Εχει καταντήσει "ανέκδοτο" για τους Θεσσαλούς, η ραδιοφωνική διαφήμιση της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το "σενάριο" της οποίας αναφέρεται σε κάποιον "Γιώργο", που δηλώνει χαρούμενος, γιατί, γυρίζοντας από την Αθήνα στη Θεσσαλία, μπορεί, εκμεταλλευόμενος τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται με τις "δράσεις" του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ Θεσσαλίας), να γίνει επιχειρηματίας τύπου "νεο - γιάπις". Η διαφήμιση για την επιστροφή του περιχαρούς "Γιώργου" δεν ήταν η μοναδική. Η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Θεσσαλίας ξόδεψε πακτωλό χρημάτων - πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων δραχμών - για τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, για το στήσιμο διαφημιστικών πινακίδων σε πόλεις και χωριά, για καλλιτεχνικές συναυλίες, όπως του Θ. Μικρούτσικου,πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που εισέπραττε, για κάθε μία, πάνω από 8 εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να προβάλει το ΠΕΠ και το "έργο" της κυβέρνησης και της ΕΕ. Κι όλη αυτή η πολυέξοδη και προκλητική διαφημιστική καμπάνια "έτυχε" να λαμβάνει χώρα λίγο πριν τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βεβαίως, "μακριά από μας οι πονηρές σκέψεις" ότι έρχεται να βοηθήσει τους κυβερνητικούς υποψηφίους νομάρχες και δημάρχους - προσφέροντας "ζεστό" χρήμα στα ΜΜΕ κι εξασφαλίζοντας έτσι την υποστήριξή τους - αν και είδαμε πολλές φορές, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Π. Βασιλείου,να κρατάει "αγκαζέ" νομάρχες και δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, όταν περιόδευε στους νομούς και εξάγγελνε συνεχώς νέα και... παλιά έργα.

Αλλά "τι θέλει να πει ο ποιητής" της διαφήμισης για την "επιστροφή του Γιώργου"; Προφανώς ότι, με τον "πακτωλό χρημάτων" που δίνονται μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και με την "κοσμογονία έργων" που υλοποιούνται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, η περιοχή μετατρέπεται σε "παράδεισο" προσφοράς ευκαιριών για επαγγελματική αποκατάσταση, όχι μόνο των "ντόπιων" Θεσσαλών, αλλά και των παλιννοστούντων.

Ομως να δούμε τι θα βρει ο "Γιώργος" επιστρέφοντας στη Θεσσαλία:

Πρώτον,εκατοντάδες εργοστάσια και βιοτεχνίες κλειστά και πάρα πολλούς εργαζόμενους και επαγγελματίες - κυρίως νέους και γυναίκες - άνεργους.

Δεύτερον,συρρικνωμένη την αγροτική οικονομία, μειωμένο το αγροτικό εισόδημα και ξεκληρισμένους αγρότες να ψάχνουν για δουλιά στις πρωτεύουσες των νομών ή να ξεκινούν, οικογενειακώς για την Αθήνα και τη Γερμανία.

Τρίτον,νοσοκομεία της "κακιάς ώρας", Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία να μη λειτουργούν.

Τέταρτον,δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και γυμνάσια να λειτουργούν το απόγευμα.

Πέμπτον,το περιβάλλον υποβαθμισμένο από την εξάντληση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και μολυσμένο από τα βιομηχανικά απόβλητα, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα.

Και έκτον,να εμφανίζονται, άγνωστα πριν, φαινόμενα όπως η διάδοση ναρκωτικών και η εγκληματικότητα.

Μέσα σ' αυτόν το "θεσσαλικό παράδεισο", ο "Γιώργος" ευελπιστεί και το δηλώνει ραδιοφωνικώς, ότι θα γίνει "επιχειρηματίας" και θα ζήσει καλύτερα. Ετσι, "φυτό" που τον κατάντησε η "πλύση εγκεφάλου", για τις δυνατότητες που ανοίγονται με τα κονδύλια του ΠΕΠ Θεσσαλίας και άλλων προγραμμάτων, γιατί να μην το πιστεύει; Πού να καταλάβει, ο άμοιρος, τι ακριβώς σημαίνει η "διαφορετική ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στοχεύοντας να μετατρέψει την περιοχή, από παραγωγικό κέντρο σε διαμετακομιστικό κέντρο μεταφορών και υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής; Τώρα ποια θέση θα καταλάβει μέσα σ' αυτήν την "αναπτυξιακή διαδικασία" ο "Γιώργος", ούτε ο ίδιος γνωρίζει, αλλά ούτε και οι αρμόδιοι της Περιφέρειας.

Πάντως, αν δε βρει απασχόληση στους δρόμους και τα λιμάνια που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών της ΕΕ και δε διαθέτει τα προσόντα να εργαστεί ως γκαρσόν στην... Κουτσούφλιανη των Τρικάλων, μπορεί, ξεπουλώντας τη συνείδησή του, να ενταχθεί στα "Προγράμματα Κατάρτισης της Περιφέρειας", εξοικονομώντας αυτός ένα επιδοματάκι, πολλούς και άδηλους παράδες οι επιτήδειοι και, ίσως, οι κυβερνητικοί υποψήφιοι στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μερικούς ρουσφετολογικούς ψήφους παραπάνω.

Ε, αν μετά απ' όλα αυτά αναγκαστεί να αναφωνήσει ραδιοφωνικώς το γνωστό "Αρσένειο ρητό", "Γιώργο, δυστυχώς χάσαμε... ", ας πρόσεχε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ