Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΚΕ: Αγώνας για παραγωγική ανάπτυξη

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί εξ αρχής και είχε, πολλές φορές, προειδοποιήσει για τ' αποτελέσματα και τις επιπτώσεις των "δράσεων" μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και του ΠΕΠ στη Θεσσαλία. Και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε.Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στη Λάρισα, επισημάνθηκε ότι:

"Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμογής αυτής της πολιτικής και μαζί και του ΠΕΠ Θεσσαλίας 1994-1998, καθώς και των άλλων προγραμμάτων που εκτελούνται από κεντρικούς φορείς στη Θεσσαλία, η περιοχή μας παραμένει σε δυσμενή θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Από την 165η θέση το 1983, μετακινήθηκε στην 168η το 1993 σε σύνολο 189 Ευρωπαϊκών Περιφερειών και η τάση αυτή συνεχίζεται, ενώ σε εθνικό επίπεδο παραμένει στην 9η θέση, χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρου, σε σύνολο 13 περιφερειών".

"Θυμίζουμε,τονίστηκε, ότι όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ - τόσο από τη θέση της κυβέρνησης, όσο και από τη θέση της αντιπολίτευσης, αλλά και τα στελέχη τους στους διάφορους μαζικούς χώρους και στην Αυτοδιοίκηση, καλλιεργούσαν μια ευφορία και πανηγύριζαν για το Β ΚΠΣ - Δεύτερο Πακέτο ΝΤΕΛΟΡ - που θα άλλαζε την όψη της Θεσσαλίας και της χώρας.

Τα βασικά επιχειρήματα των υποστηριχτών της πάση θυσία υποταγής της χώρας μας στα σχέδια των μονοπωλίων και πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν το ύψος της χρηματοδότησης και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Καπιταλιστικής Ενοποίησης.

Το ΚΚΕ και οι οργανώσεις του και τα στελέχη του στους μαζικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση, προσπάθησαν να βάλουν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Προειδοποίησαν το λαό για το πραγματικό περιεχόμενο αυτών των προγραμμάτων, τις επιδιώξεις των κυρίαρχων κύκλων της χώρας μας και της ΕΕ, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των προγραμμάτων σύγκλισης για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και τις επιπτώσεις που θα είχαν όλα αυτά στην ανάπτυξη της χώρας και το Λαό μας".

Αναφερόμενοι στον προσανατολισμό των προγραμμάτων της ΕΕ,οι εκπρόσωποι της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, επισήμαναν ότι αυτά δεν αποσκοπούν στην οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και της χώρας με την αξιοποίηση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, όπως είναι ο αγροτικός τομέας, η βιομηχανία - βιοτεχνία, κυρίως των παραδοσιακών κλάδων, που σχετίζονται και με την αγροτική οικονομία, και φυσικά οι νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες, που θα βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και θα συμβάλλουν στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο. Ολα αυτά, βέβαια, ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης με κριτήρια και προτεραιότητες το συμφέρον του ελληνικού λαού και του τόπου.

Αντίθετα, τα διάφορα έργα όχι μόνο δεν είναι ενταγμένα σε μια τέτοια αναπτυξιακή λογική, αλλά είναι προσανατολισμένα ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, στην εξυπηρέτηση των επιλογών της ΕΕ, που θέλει την Ελλάδα χώρα φτηνών υπηρεσιών και διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά των προϊόντων της και τη διείσδυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου.

"Για μια ακόμη φορά - κατέληξαν - οι θιασώτες της ΕΕ, αποκαλύφθηκαν στα μάτια του θεσσαλικού λαού και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις τους αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Δεν εγκαταλείπουν, όμως, την προσπάθεια. Αρχισαν ξανά το ίδιο τροπάριο για Γ ΚΠ. Καλούμε τους φορείς και το λαό της Θεσσαλίας να αντισταθούν σ' αυτές τις επιλογές, να οργανώσουν τη δράση τους, για να προστατέψουν την παραγωγική βάση της περιοχής, να διαμορφώσουν μια συνολική αναπτυξιακή πρόταση, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή, που εφαρμόζεται και οδηγεί τη Θεσσαλία σε μαρασμό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για τα νέα εμπόδια στην εκτροπή του Αχελώου (2014-01-30 00:00:00.0)
Πάνε αλλού τα λεφτά (2006-01-06 00:00:00.0)
Ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου (2005-06-07 00:00:00.0)
Με προκλητική διαφήμιση "σκεπάζουν" την αναπτυξιακή "γύμνια" (1998-09-08 00:00:00.0)
Από παραγωγικό κέντρο, "πέρασμα" του μεγάλου κεφαλαίου (1998-08-30 00:00:00.0)
Ανεργία για εργαζόμενους και αγρότες (1998-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ